joi, 31 decembrie 2020

Japonezii vor lansa sateliți cu carcasa din lemn

O companie japoneză și Universitatea Kyoto și-au unit forțele pentru a fabrica și lansa până în anul 2023 ceea ce speră că vor fi primii sateliți mai ecologici, cu carcase din lemn. Sumitomo Forestry a declarat că a început cercetări privind creșterea unor copaci ale căror materiale lemnoase vor fi utilizate în spațiu. Parteneriatul va începe cu experimentarea a diverse tipuri de lemn în medii extreme de pe Pământ.

Deșeurile spațiale devin o problemă din ce în ce mai mare pe măsură ce mai mulți sateliți sunt lansați. Dar sateliții cu carcasă de lemn ar arde fără a elibera substanțe dăunătoare (sau mult mai puține) atunci când devin gunoi spațial și reintră în atmosferă planetei.

"Suntem foarte preocupați de faptul că toți sateliții care reintră în atmosfera Pământului ard și creează mici particule de alumină (nr: oxid de aluminiu), care vor pluti în atmosfera superioară mulți ani. În cele din urmă vor afecta mediul planetei noastre", a declarat Takao Doi, astronaut japonez și profesor la Universitatea Kyoto.

Sumitomo Forestry, parte a grupului Sumitomo (care a fost fondat acum peste 400 de ani), va dezvolta materialele din lemn foarte rezistent la schimbările de temperatură și la lumina soarelui. Lemnul pe care îl vor utiliza este un „secret de cercetare și dezvoltare”, a specificat un purtător de cuvânt al companiei.

Sateliții sunt folosiți din ce în ce mai mult pentru comunicare, televiziune, navigație și prognoză meteo. Dar experții au avertizat cu privire la amenințarea din ce în ce mai mare a căderii de gunoi spațial pe Pământ, pe măsură ce sunt lansați mai mulți sateliți. Experții au cercetat deja diferite opțiuni pentru a reduce gunoiul spațial.

Gunoiul spațial se deplasează cu o viteză incredibil de mare, deci poate provoca daune considerabile obiectelor pe care le lovește. De exemplu, în 2006, o mică bucată de gunoi spațial s-a ciocnit cu Stația Spațială Internațională, deteriorând o fereastră extrem de rezistentă.

Există aproape 6.000 de sateliți care înconjoară Pământul, potrivit Forumului Economic Mondial (WEF). Aproximativ 60% dintre acestea sunt scoși din uz.

Compania de cercetare Euroconsult estimează că 990 de sateliți vor fi lansați în fiecare an în acest deceniu, ceea ce înseamnă că până în 2028 ar putea exista 15.000 de sateliți pe orbită. SpaceX-ul lui Elon Musk a lansat deja peste 900 de sateliți Starlink și intenționează să lanseze mii de alți sateliți.


Niciun comentariu despre subiectul „Japonezii vor lansa sateliți cu carcasa din lemn”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile