Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) a dezvăluit printr-un comunicat pentru presă o inițiativă online care va permite radiodifuzorilor publici să depășească barierele lingvistice și să ofere publicului lor știri de încredere produse de omologii din toată Europa.
Acest conținut în mai multe limbi va oferi o perspectivă pan-europeană asupra problemelor de interes cheie pentru publicul național, cum ar fi pandemia COVID-19, schimbările climatice și emigrarea. De asemenea, va acționa ca un contra-balans eficient împotriva dezinformării și retoricii de divizare propagată prin intermediul platformelor de socializare.
În cadrul noii inițiative, radiodifuzorii participanți vor contribui cu conținut de știri de înaltă calitate la un hub digital unde vor fi traduse automat în mai multe limbi folosind instrumente și fluxuri de lucru inovatoare. Editorii vor selecta apoi elementele care sunt cele mai relevante pentru publicul lor și le vor publica printr-o casetă de recomandare prezentată pe site-ul lor web.
După o fază pilot, în care 14 radiodifuzori au împărtășit peste 120.000 de articole pe o perioadă de opt luni, proiectul a primit o subvenție UE care va permite instrumentelor tehnice să fie pe deplin dezvoltate, iar colaborarea editorială dintre redacții să fie consolidată.
Caseta de recomandare va fi lansată în iulie 2021 și va fi găzduită de radiodifuzori publici din Belgia (RTBF), Finlanda (YLE), Franța (France Télévisions), Germania (BR-ARD), Irlanda (RTÉ), Italia (RAI) ), Portugalia (RTP), Spania (RTVE) și Elveția (SWI swissinfo.ch), precum și radiodifuzorul franco-german și european, ARTE.
Se preconizează că mai mulți radiodifuzori se vor înscrie la serviciu pe măsură ce inițiativa câștigă teren, adăugând noi limbi la oferta globală de conținut.
Colaborarea digitală în schimbul de știri este următorul pas semnificativ pentru inovația media în Europa. În mod colectiv, redacțiile radiodifuzorilor publici formează cea mai mare redacție din Europa, cheltuind 5,5 miliarde de euro pe an și angajând peste 40.000 de jurnaliști pentru a furniza conținut de știri precis prin intermediul platformelor digitale de încredere.
Inițiativa condusă de EBU va valorifica aceste resurse vaste și le va debloca potențialul de a contribui la o sferă publică europeană bazată pe valori și interese comune.
Noel Curran, directorul general al EBU, a spus: „Știrile și informațiile de încredere, bazate pe fapte, sunt și mai importante într-un moment în care dezinformarea și populismul amenință democrațiile. Este interesant că vom lucra cu tehnologie de ultimă oră pentru a oferi această bogăție de conținut de înaltă calitate publicului nostru, depășind barierele geografice și lingvistice. Această inițiativă va revoluționa schimbul de știri în Europa”.
Președintele EBU, Delphine Ernotte Cunci, a declarat: „Bazându-ne pe decenii de cooperare fructuoasă în ceea ce privește schimbul de știri, acesta este momentul perfect pentru ca EBU să lanseze o nouă alianță îndrăzneață, bazată pe asocierea dintre expertiza excepțională în știri din cadrul Uniunii noastre și disponibilitatea noilor instrumentelor digitale. Contextul actual de convergență dintre sănătatea publică, crizele sociale și climă a demonstrat nevoia crescândă de știri de încredere, bazată pe dovezi. Acest proiect strategic va permite fiecărui public național să aibă acces la o fereastră pan-europeană a experienței noastre comune și va permite o mai mare răspundere politică și transfrontalieră".
Știrile și reportajele selectate pentru publicare prin caseta de recomandare din respectivul proiect sunt eliberate de drepturi de autor, pentru utilizarea în inițiativă. Membrii participanți au control editorial complet asupra reportajelor și știrilor pe care le împărtășesc cu alți membri, precum și cu poveștile pe care aleg să le recomande sau să le publice pentru propriul website public. Finanțarea UE a fost acordată de Direcția Generală a Rețelelor de Comunicații, Conținut și Tehnologie (DG CNECT) ca parte a unui proiect intitulat „Către o sferă publică europeană: programe multilingve din întreaga Europă”. În plus față de caseta de recomandări a EBU, finanțarea oferă sprijin pentru Colecția Europeană, o selecție de documentare, emisiuni și reportaje despre problemele actuale din politica și societatea europeană. Colecția Europeană este coordonată de ARTE și se bazează pe programe produse de France Télévisions, SRG SSR din Elveția și ARD & ZDF din Germania. Selecția comună este disponibilă în cinci limbi în întreaga Europă, pe platformele digitale ale partenerilor.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.