vineri, 29 ianuarie 2021

Spania și-a lansat propria asociație Ultra HD

Asociația UHD Spania, creată pentru a promova noile tehnologii Ultra High Definition (UHD) 4K și 8K în Spania, și-a sărbătorit marți actul de înființare la Universitatea Politehnică din Madrid (UPM). Asociația include deja 30 de entități și companii de prim nivel din Spania și din sectorul audiovizual internațional, membri care plasează asociația din Spania la același nivel organizațional pe care Germania, Franța, Italia și Marea Britanie îl au deja în privința tehnologiei Ultra HD.

Obiectivul principal al asociației, care este o inițiativă a producătorului andaluz Medina Media, organizator începând cu 2015 a 4K Summit HDR, este de a promova în Spania tehnologiile 4K, 8K și HDR, dar și noua generație de tehnologii audio, pentru ca telespectatorii să beneficieze de conținut furnizat la cea mai înaltă calitate posibilă.

Spre deosebire celelalte asociații europene, asociația Ultra HD din Spania va avea particularitatea de a fi singura care are sprijinul celor mai importante trei organizații din domeniul Ultra HD din întreaga lume (UHD Alliance , Ultra HD Forum și 8K Association), cărora asociația spaniolă li se va alătura în curând pentru a avea acces la toate activitățile și progresul privind aceste noi tehnologii.

A fost ales și primul consiliu de administrație al asociației, care va fi compus din șase entități (RTVE, Cellnex, Mediapro, Hispasat, Ametic și Medina Media) și care va fi prezidat de către Pere Vila, directorul de planificare și inovație tehnologică al Radio Televisión Española (RTVE).

Asociației i s-au alăturat încă de la începuturi companiile spaniole de top din acest sector, precum Atresmedia, Lavinia, Grupo ADM, Grupo Secuoya, Hurí, Henneo ; companii de tehnologie precum Tedial, Televés, Axión, Sapec, Egatel, Tredess, Gsertel și Telecom-CLM ; asociația producătorilor AMETIC ; asociația care reprezintă televiziunile private UTECA ; Federația Națională a Instalatorilor și Integratorilor de Telecomunicații FENITEL și Asociația companiilor de instalare, proiectare, inginerie, fabricație, distribuție, integrare și telecomunicații FECOTEL ; Universitatea Politehnică din Madrid (UPM); companii multinaționale stabilite în Spania, cum ar fi Ateme, Canon, Dolby, Fraunhofer, Rohde & Schwarz și Vestel .

Asociația Ultra HD din Spania va fi deschisă în următoarele luni pentru alte companii, publice și private, dar și pentru profesioniști independenți care doresc să se alăture acestei asociații non-profit, în calitate de parteneri sau colaboratori.

Ideea este ca toți membrii asociației să aibă acces la cele mai recente știri și reglementări internaționale într-un mod colegial, pentru a-și uni forțele și a împărtăși cunoștințele experților și liderilor in tehnologia UHD din întreaga lume.


19 comentarii despre subiectul „Spania și-a lansat propria asociație Ultra HD”:
Daniel S.

Nu inteleg cum le-au luat-o spaniolii inainte celorlalte tari cu vechime si traditie media de au obtinut ei singurii sprijinul asociatiilor mondiale. Sunt impresionat, e ceva la mijloc.

Anonim

Da, la mijloc e interesul și pasiunea.

Anonim

Spania, deși e departe din punt de vedere economic față de Germania sau Franța, totuși e capabilă de lucruri frumoase, nu numai în fotbal. Pe când și la noi o Asiciație, nu zic 4k, dar măcar HD. CNA-ul nostru încă împarte cu dărnicie licențe SD, suntem departe de Spania. Felicitări Spania, pentru exemplul bun de urmat !

Unknown

Nu ar mai trebui lăsate să funcționeze televiziuni SD in UE începând cu 2024.Sub 720p nu ar mai trebui aprobata nici o licență iar pt SD existente trebuie fixat un termen limita apropiat.Le a trecut timpul pt totdeauna .Altfel nu progresam pt că eliminarea SD pe cale naturala e mult prea lenta.Viitorul aparține televiziunilor HD,4k,8k și 16k.Consider că 16k e limita superioară pt tv liniara dar și pt.Streaming.Ce trece de 16k e pt cinematografe,realitatea virtuala și mixta.Ma refer la 32k,48k și 64k.Asta din motive pur tehnice și ținând cont de capacitatea vizuala a omului chiar daca și acasă termenul de micul ecran e total depășit.Videoproiectoarele și tv urile mari ne arata acest lucru.Am un tv cu diagonala de 1,90 m pe care îl folosesc numai pt filme.

Sandu

Eu am un proiector Full HD cu care proiectez pe un ecran de 3,5 metri. Mă uit zilnic la el la tv, nu doar la filme. Se vad ok și televiziunile SD. Desigur, nu cum se vad cele HD, dar nici deranjant. Vor exista mulți ani de acum înainte transmisiile tv SD și nu ar fi legal sa fie interzise, chiar daca unii dintre noi am dori aceasta. E vorba și de fond, nu doar de formă.

Unknown

E legal pt că legile le fac oamenii și tot ei le modifica sau abrogă.Asa cum obligatoriu în toată UE s a renunțat la analogic în favoarea digitalului tot așa UE poate emite directive obligatorii prin care sa se renunțe la SD până la un anumit termen și înlocuirea SD cu HD,full HD,4k iar în viitor cu 8k și 16 k cu respectarea unor parametri privind calitatea.Toate aceste decizii ar fi în favoarea consumatorilor.

Sandu

Păi vezi,chiar tu confirmi că nu e legal acum sa interzici SD. Poate vrei sa spui că ar putea sa fie legal, dacă ar emite astfel de legi, nu că este legal acum.

Iar acele "legi", de fapt convenții, despre desființarea analogicului vizează doar spectrul terestru, nu și cablul tv. După cum observi, pe cablul tv există in continuare tv analogic deoarece cablul tv e privat, și nimeni nu obliga sa nu fie analogic pe cablul tv privat.

Deci nu cred că va exista curând o lege care să oblige canalele tv să emită in HD prin cablu tv. Poate va fi următoarea etapă, după ce va exista o lege sa se interzică analogicul și pe cablu tv.

Deci mai degrabă natural decât forțat va dispărea SD-ul, în următorii 10-20 ani...

Sandu

O lege care să oblige firmele de satelit și de cablu tv sa consume mai multă bandă de transmisie pentru HD nu ar fi prea legală... Ar fi chiar inversa motivației care a exustat la trecerea de la analogic la digital terestru, unde se viza consumul mai mic de bandă, nu mai mare cum ar fi la obligarea trecerii de la SD la HD.

Deci personal cred că o astfel de lege nu va exista in următorii ani, tocmai din motive de nelegalitate a obligării utilizării ineficiente a spectrului.

Ar putea însă emite o altfel de lege, și anume dacă se oferă în grilă versiunea HD, să nu mai fie voie sa emită și versiunea SD simultan în acea rețea de cablu tv sau de satelit. Dar și o astfel de lege ar fi cam la limita legalității, deoarece vorbim, cel puțin la cablul tv, de lățime de bandă exclusiv privată, nu publica. Cam ilegal sa impui firmelor de cablu modul în care își folosesc banda pe propriul cablu tv.

Unknown

Nu are sens să spună cineva că o lege nu e legala.E o contradicție în termeni.O lege poate fi eventual neconstituțională daca așa decide Curtea Constituțională.Fiind vorba însă de probleme strict tehnice decizia aparține autorităților de resort care stabilesc anumite norme care sunt valabile in timp.Cand tehnica a mai progresat se renunță la cele vechi și se stabilesc altele noi tot cu caracter obligatoriu.Asa funcționează lucrurile.Trecerea de la o normă la alta sau de la un sistem la altul se face Intr un interval de timp bine precizat și nu este opțională.S au stabilit în decursul timpului norme pt tv alb negru și color ,pt tv analogică și digitala,pt HD,full HD,4k ,8k și în viitor 16k .Respectarea acestor norme nu este opțională.Altfel nu primești licență de transmisie in tara respectivă,pe continent sau in lumea larga.Au existat 3 sisteme de tv color și sunt 4 sau 5 pt televiziuna digitala.Fiecare țară a optat pt un sistem sau altul ținând cont și de vecini că sa nu se trezească cumva că are o normă ce se mai regăsește numai undeva pe alt continent deși au mai fost câteva cazuri izolate.Cand s a decis să se renunțe la o normă în favoarea alteia toată țara a făcut acest lucru nu unul hăis și altul cea.

Sandu

Nimeni nu va obliga televiziunile da emită doar HD sau doar 4K, in lumea reală. Tranzițiile acestea se fac natural in mediul de transmisie privat (cablu, fibra optică), nu forțat, și în niciun caz prima data in Romania. Întâi așteaptă să apară precedente in alte țări, apoi vorbim și în România. In nicio țară din lume nu exista o lege să oblige televiziunile să emită in HD sau in 4K, să fim ontopic. De ce ai spera că România va fi prima? Nu mă înțelege greșit, și eu as vrea că toate televiziunile sa fie HD sau 4K, dar îmi place să fiu realist. Vor mai trece decenii până va exista o astfel de lege în România.

Unknown

Nu m am gândit la Romania ci la țări mai avansate tehnologic Vom vedea ce va fi.O disputa interminabila pe aceasta temă nu are nici un rost.

Anonim

Televiziunea anallogică a dispărut. Rezoluțiile digitale de toate marimile (240p, 480p, 560p, 720p, 1080p, 4K, 8K...) vor coexista în lumea internetului, aici fiind condiționări ce țin de în primul rând frrata de transfer a datelor. În ceea ce privește televiziunea digitală prin cablu și chiar satelit, rezoluțiile mai mici de 720p vor dispărea, dacă nu pe cale naturală (care uneori frânează evoluția, fiind prea lentă), atunci impus prin lege, așa cum se impune în industria auto treerea de la motoarele cu combustie la cele electrice.

Gabriel

Anonim, nu a disparut televiziunea analogica!

Sunt milioane de abonati in Romania care au acces la televiziune analogica.

Poate te refereai la televiziunea analogica prin satelit sau terestra, dar nu la televiziunea analogica la modul general?

Foarte multi abonați din Romania au televiziune analogica prin cablu. Inclusiv eu recepționez televiziune analogica prin cablu, pe langa cea digitala. Chiar sunt obligat sa ma uit la canale transmise analogic, deoarece posturile locale nu sunt transmise si pe digital.

Deci garantat nu a dispărut televiziunea analogica. Ba din contra, e foarte folosita!

Anonim

Evident ca la televiziunea terestră mă refeream. Ceea ce e lgic că trebuie scoasă și de pe cablu. Că doar suntem în aceiași țară, iar posesorii de televizoare sunt aceiași. De ce terestru se poate, iar prin cablu nu ?

Sandu

Răspunsul e evident, deoarece cablul tv nu e proprietatea statului, așa cum e spectrul terestru de frecvențe, in cazul televiziunii ferestre. In plus, aceasta e și cauza evidenta de ce Uniunea Europeană a făcut recomandarea trecerii de la analogic la digital doar la televiziune terestră, nu și la cablul tv. UE sunt conștienți că nu pot încălca proprietatea privată, adică rețele private de cablu tv.

Eu nu mai continui discuția, cred că am dat destule explicații, e aiurea sa fiu repetitiv. O seară bună!

Anonim

Operatorii de cablu au dreptul sa decida cand vor ei sa inchida televiziunea analogica. Eu daca as detine o firma de cablu as lasa canalele TV de baza si in format analogic altfel as putea sa pierd unii abonati care inca mai au televizoare cu tub sau LCD/Plasma care nu au tuner digital DVB-C. Daca as inchide televiziunea analogica atunci fie abonatii vor platii o taxa de chirie (5 lei/luna) pentru un decodor digital sau isi vor cumpara unul de la magazinele de specialitate si vor receptiona programele digitale DVB-C la liber. Avantajul este ca renuntand la televiziunea analogica prin cablu se pot introduce mai multe canale digitale atat HD cat si 4K.
De exemplu in Canada in 2016 cand firmele de cablu au renuntat la televiziunea analogica, clientii au incetat contractul cu furnizorii si au trecut la receptia digitala terestra, probabil unii sau mutat la DTH la fel a fost si in SUA dupa 2012.
Exemplu: https://www.youtube.com/watch?v=s6sDRSjawnM

radu

Aici suntem în Europa, ba chiar mai rău, in Romania, deci renunțarea la tv analogic prin cablu nu se va întâmpla forțat în România, ci treptat, in 5-10 ani cel puțin de acum înainte, dacă nu chiar și mai mult. Iar legat de renunțarea la SD digital, nu o vad să se întâmple mai repede de 15 ani. Nu mai vorbesc de trecerea la 4K...

Anonim

@radu Renuntarea la SD digital ar fi o mare problema, poate mai mare decat la renuntarea analogica. Multe cunostinte inca mai folosesc decodoare digitale SD din 2010-2011 o parte sunt abonati la cablu altii au DTH.

Anonim

Nu îi pierzi pe abonații cu televizoare mai vechi dacă le poți oferi un receiver digital cu ajutorul căruia să își conecteze propriul televizor. Deci se poate, ceea ce se va și întâmpla, rămâne ca fiecare companie să decidă cțnd va face acest pas. Până atunci însă, rămâne să ne răsfățăm cu abundența canalelor tv prin cablu, de multe ori triplate (odată analogic, odată digital sd și odată digital hd). Fiecare alege cum îi place, iar uneori, în cazul persoanelor mai în vârstă, este posibil ca acestea să rămână în analogic fără să aibe habar deși dacă ar căuta mai mult ar avea un program digital SD și chiar HD...

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile