Un tribunal francez a decis ca un grup de cinci inculpați să plătească despăgubiri în valoare totală de 7 milioane euro către radiodifuzorii francezi beIN SPORTS, Canal + și RMC Sport. Inculpații au gestionat website-uri ce furnizau, prin streaming ilegal, transmisii de la diverse competiții sportive.
Cele 7 milioane de euro reprezintă una dintre cele mai mari despăgubiri decise de o instanță franceză ca urmare a unor condamnări a faptelor de piraterie online. Condamnările au fost obținute după mai mulți ani de investigații efectuate de poliție și de o instanță specializată din Rennes, susținută de beIN și de echipele de avocați și anti-piraterie ale celorlalți radiodifuzori.
Din cele 7 milioane de euro, Curtea Penală din Rennes a acordat radiodifuzorului BEIN SPORTS FRANCE dreptul de a primi 3,8 milioane de euro daune-interese pentru pierderi economice și 200 000 de euro pentru prejudiciul moral.
Cei cinci inculpați, care au operat website-urile ilegale din anul 2014 până în 2018, aveau vârste cuprinse între 43 și 57 de ani. Pe website-urile acestora au fost difuzate in mod ilegal competiții precum UEFA Champions League, Ligue 1, Ligue 2, Premier League, dar și alte ligi europene.
Radiodifuzorii plătesc în fiecare an milioane de euro ligilor și federațiilor pentru drepturile de difuzare a acestor meciuri. Plățile radiodifuzorilor finanțează întregul ecosistem sportiv din Franța. Această investiție în sport este însă din ce în ce mai amenințată în Franța din cauza creșterii procentului pirateriei online, în special în timpul pandemiei.
„Această hotărâre trimite un mesaj clar în toată Franța: instanțele vor avea toleranță zero față de pirateria media sau de făptuitori. BeIN conduce industria în lupta împotriva pirateriei media atât în Franța, cât și la nivel global. Am avertizat de mulți ani în privința agravării fenomenului pirateriei. Motivul este simplu: valoarea drepturilor de televizare și a investițiilor în sport în Franța va continua să scadă dacă industria nu se trezește și nu ia măsuri pentru a proteja proprietatea intelectuală", a declarat Yousef Al-Obaidly, CEO al beIN MEDIA GROUP și președintele beIN SPORTS FRANCE.
Instanța din Rennes a constatat că website-urile operate de cei cinci bărbați au atras peste 7,5 milioane de vizitatori unici din anul 2014 până în 2017. Potrivit beIN SPORTS, decizia instanței nu rezolvă problema pirateriei online, deoarece diverse persoane pot opera în mod anonim website-uri de streaming ilegal, dar și aplicații tv prin protocol IP, în Franța și în întreaga lume, și este prea dificil să acționeze în justiție împotriva tuturor.
De aceea, pe lângă acțiunile legale împotriva pirateriei online, beIN SPORTS a solicitat măsuri rapide, clare și eficiente pe care să le aplice furnizorilor de servicii online, la nivel european și național, pentru a combate piratarea online a transmisiilor evenimentelor sportive, precum și verificări atente, sistematice și detaliate a informațiilor privind identitatea clienților furnizorilor de servicii online.
Potrivit beIN, cercetările au relevat că problema pirateriei este foarte răspândită în societatea franceză, în toate categoriile de vârstă, nu doar în rândul adolescenților: aproape unul din cinci utilizatori de internet cu vârsta de peste 15 ani accesează fluxuri ilegale de sport.
BEIN MEDIA GROUP a luptat împotriva pirateriei online din întreaga lume, cel mai cunoscut caz fiind beoutQ din Arabia Saudită. În Franța, pentru a proteja industria și investițiile în sport, beIN SPORTS a creat în 2018 asociația APPS, care își propune să lupte împotriva tuturor formelor de piratare a conținutului sportiv. Organizația (care are ca membri radiodifuzori, deținători de drepturi și federații sportive) a solicitat de asemenea contramăsuri legislative urgente în Franța, pentru a opri pirateria.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.