Ce este Febra turcoazelor? Aflați la Viasat Explore, din 20 aprilie, de la ora 22:45, anunță televiziunea printr-un comunicat remis către blogul HD Satelit România. Această miniserie formată din șapte părți, Febra Turcoazelor, prezintă familia Otteson, care caută aceste pietre albastru-verzui în deșertul Nevada de trei generații. Luptând împotriva condițiilor dificile și provocărilor intense, trebuie să folosească fiecare truc disponibil pentru a extrage mineralele rare pentru care cumpărătorii internaționali se dau în vânt.
Ce este turcoazul?
Turcoazul este un mineral ce conține cupru, aluminiu și fosfor, și se formează datorită apei care se infiltrează în roci timp de milioane de ani. Este una dintre primele pietre prețioase prelucrate: există un exemplar vechi de cinci mii de ani, găsit în Peninsula Sinai. De-a lungul timpului, fost folosită ca bijuterie și piatră medicinală, iar numele său înseamnă piatră turcească - dar nu pentru că este originară din Turcia, ci pentru că a ajuns în Europa cu ajutorul turcilor care au făcut troc cu ea. În prezent, se găsește mai ales în Iran și China, precum și în Tibet, Afganistan, Chile, Turingia în Germania, Silezia în Polonia și, bineînțeles, în unele părți ale SUA. În Arizona și Nevada, mai exact.
Multe legende însoțesc turcoazul. Șamanii l-au folosit în mod regulat: uneori pentru a chema ploia, alteori pentru a evita inundațiile și alte dezastre naturale.
Oamenii le-au purtat ca bijuterii, crezând că le aduc noroc și prosperitate, că absorb energia negativă, că protejează împotriva răului, oferă încredere în locul de muncă și vindecă multe afecțiuni (cum ar fi inflamațiile rinichilor și ale gâtului).
Chiar și vechii egipteni foloseau turcoazul ca amuletă sau bijuterii. Turcii credeau că turcoazul îi proteja pe călăreți să nu cadă de pe cal, așa că legau o bucată de mineral de ham, în timp ce amerindienii îl fixau pe arcuri, deoarece credeau că îi ajută să fie arcași foarte buni.
Cât de valoros este turcoazul?
Valoarea acestui mineral depinde în principal de intensitatea culorii sale. Când e de culoare albastru deschis este cel mai valoros, dar și turcoazul verde are un preț ridicat - este în principal căutat în Asia de Est. Cel mai scump turcoaz provine din regiunile afectate de secetă, iar valoarea acestuia poate crește dacă bijuteria conține o matrice - un model asemănător pânzei de păianjen.
Mina Royston, operată de familia Otterson, este renumită pentru turcoazele sale unice, cu o nuanță verde-albăstrui, care are și un model auriu de pânză de păianjen.
Cum extrag Ottersonii acest mineral?
Tony Otteson și familia sa petrec luni de zile departe de casă cautându-l. Depinde mult de noroc și estimări, dar cel mai important, trebuie să urmeze principalele filoane și crăpăturile din stânci, care permit apei să se scurgă în interiorul lor, unde se formează mineralul. Atunci când bănuiesc că într-un anumit loc pot găsi turcoaze, folosesc dinamită sau diverși explozivi pentru a arunca în aer locul, astfel încât turcoazul să poată fi extras. Totuși, trebuie să fie atenți, deoarece, dacă detonează prea aproape de filon, îl pot deteriora, iar dacă așează explozivii prea departe, ar putea fi nevoie să o ia de la capăt. Deoarece prețul turcoazului de Nevada poate ajunge la 80-100 USD per carat și din moment ce ar putea exista chiar și 2.300 de carate într-o jumătate de kilogram de turcoaz, un explozibil plasat greșit i-ar putea costa sute de mii de dolari.
Săpatul este, însă, doar vârful aisbergului: turcoazul trebuie extras, apoi curățat de orice material nedorit, după care șlefuit și lustruit, pentru a i se spori luciul.
Febra turcoazelor
În premieră, de marți 20 aprilie, de la 22:45
Sezonul: 1
Nr. de episoade: 7 x 60 min
Genul filmului: Documentar/ reality/ afaceri
Titlul original: Turquoise Fever
Anul: 2019
Trailerul poate fi vizionat AICI.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.