Radiodifuzorul public polonez TVP și Emitel au ajuns la un acord pentru extinderea transmisiilor de testare DVB-T2 / HEVC. De la cinci emițătoare în prezent, numărul acestora va fi extins de la 1 mai 2021 la 49, furnizând semnal pentru aproximativ 90% din populația Poloniei.
Telespectatorii vor putea urmări televiziunile TVP. Din iunie 2022, Polonia intenționează să efectueze tranziția de la standardul DVB-T la DVB-T2.
Mai mult, în timpul campionatului Euro 2020*, TVP va începe emisia în Ultra HD în standardul DVB-T2 / HEVC prin toate aceste 49 emițătoare terestre. Toate meciurile vor fi transmise de televiziunea TVP 4K pe baza tehnologiei HDR și cu sunet Dolby Atmos.
Marcin Klepacki, directorul biroului de distribuție al TVP, a declarat: „Pregătirea telespectatorilor pentru viitoarea schimbare a standardului de difuzare digitală terestră este o sarcină chiar mai importantă decât simpla schimbare tehnologică a echipamentelor de emisie. Extinderea testelor bazate pe noua tehnologie pe întreg teritoriul țării va permite polonezilor să verifice dacă dețin echipamente de recepție adaptate noului tip de transmisie. De asemenea, dorim să prezentăm întregul potențial al noului standard. Telespectatorii ce urmăresc programe prin intermediul televiziunii digitale terestre vor avea ocazia să urmărească gratuit transmisiile meciurilor Euro 2020 prin intermediul televiziunii TVP 4K la o calitate Ultra HD a imaginii”.
Andrzej Kozlowski, președintele consiliului de administrație al Emitel, a adăugat: „Televiziunea terestră a fost de mulți ani cea mai populară platformă de recepție a semnalului de televiziune în Polonia. În 2022 se va efectua tranziția la un nou standard de difuzare: DVB-T2 / HEVC. Datorită noului standard, destinatarii televiziunii terestre vor beneficia de o calitate mai bună a imaginii și a sunetului, iar radiodifuzorilor li se va oferi posibilitatea de a-și extinde oferta. Mă bucur că putem realiza acest proiect împreună cu TVP și că vom putea prezenta telespectatorilor avantajele noului standard de difuzare. Sunt convins că difuzarea Euro2020 la o calitate 4K va fi foarte interesantă pentru telespectatori”.
_______________
*Chiar dacă a fost amânat pentru 11 iunie – 11 iulie 2021, campionatul a menținut denumirea inițială de Euro 2020.
Asta în timp ce unii dintre români se mai întreabă încă ce nevoie avem de televiziune digitală terestră.
Polonezii in materie de televiziune sunt premianti.Din ce stiu doar americanii prin recentul (2020)format de televiziune digitala terestra ATSC 3.0 Dolby Atmos/Vision(sistem adoptat din Coreea de Sud) mai pot asa ceva si Japonia.
Noi suntem cu muuulti ani in urma fata de aceste tari in materie de broadcasting si nu numai.Ceva asemanator DVB-T2-HEVC 4K mai este in Franta Spania si Italia, dar in faza de teste fara Dolby Atmos/Vision, doar HDR.
Nu-i vad rostul, la noi cablu este foarte ieftin, cu 30-40 lei vezi sute de posturi și nu mai stai cu antena pe casă sau geam. S-au extins ma greu rețelei prin cablu încât le găsești în mai toate comunele. Până și DTHul este mai rentabil.
Nu toti au cablu, nu toti isi permit un abonament la satelit. Televiziunea terestra este pentru toată lumea, in plus nu te conditioneaza de un loc, poti cu un receptor portabil sa receptionezi oriunde, fără să tragi un cablu dupa tine sau sa iti pui antena parabolica in bagaje.
"Pentru toată lumea" să vezi CE? Posturile TVR???? Dacă existau MUXuri cu posturi private de baza mai ziceam... PROTvurile si Antenele n-ai să le vezi pe digital terestru cand ele sunt pe bani ieșind din must carry și urmează alte posturi. De regula cei care n-au bani de 17 lei cât cere DIGI în multe zone rurale... au curentul oprit pentru neplata.
Nu isi permit un abonament?,dar echipamentul si-l permit?
Nu trebuie vreun echipament suplimentar special pentru recepție televiziune digitala terestră, merge direct cu televizorul cu tuner DVBT2 cu o antenă home made făcută din fier beton rămas prin curte sau sarma groasă.
Chiar daca nu și televizor cu tuner DVBT2, un receptor DVBT2 costa 100 lei și îl cumperi o dată și îl folosești mulți ani, minim 5 ani. Pe când un abonament la cablu tv, chiar și de 17 lei, înseamnă peste 200 lei anual, peste 1000 lei in 5 ani.
Dacă în România ar fi pe terestru principalele televiziunii generaliste și de știri, plus vreo două de muzică, aș renunța instant la cablu tv. 20 posturi tv mi-ar ajunge, la cat mă uit eu la tv, maxim câteva ore pe săptămână.
La noi transmite cineva în 4k meciurile?
Probabil Digi, dacă va cumpăra drepturile de televizare, le va transmite pe Digi4K.
Meciuri din Champions League pot fi văzute la Digi4K. Unele chiar și cu HDR.
Aici e vorba de digital terestru, nu de cablu tv. Pe strada mea nici măcar nu e Digi cablu. Pe digital terestru, despre care se vorbește aici, ar fi absolut cu totul altceva. Ar prinde oricine, fara sa fie nevoit sa fie abonat la vreun cablist care poate nici nu e in zona lui.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.