Televiziunile publice din România au prezentat prin mai multe comunicate pentru presă programele dedicat sărbătorilor pascale din acest an.
Emoție, credință, suflet românesc. De Paști, la TVR 1
Slujbe religioase, tradiții și folclor, emisiuni care ne prezintă spiritul românesc – moștenit sau adoptat – fac parte din oferta TVR 1 în zilele de Paști.
Pentru cei care nu renunță niciodată la credință. Pentru cei care fac fapte bune cu gândul la cei singuri și izolați sau care nu uită să le trimită o vorbă bună. Pentru cei care iubesc Tezaurul folcloric al românilor și vibrează la ascultarea muzicii noastre populare din toate colțurile țării. Pentru cei care nu obosesc în căutarea unicatelor și frumuseților din țara românească. Pentru cei pentru care muzica și tradițiile străvechi înseamnă continuitate și bucuria de a da mai departe, din neam în neam, esența sufletului românesc.
Ca în fiecare an, TVR 1 oferă telespectatorilor cele mai importante slujbe religioase oficiate de Paști la Catedrala Patriarhală din București. Vineri, sâmbătă și duminică, Andrei Victor Dochia, alături de echipa sa și invitații lor ne așteaptă la „Universul credinței”.
Edițiile speciale ale emisiunii ce oferă o perspectivă aparte asupra spiritualităţii creştine încep pe 30 aprilie, la ora 18.30, când românii pot urmări, în transmisiune directă de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, Denia Prohodului Domnului. În seara de Înviere, pe 1 mai, începând cu ora 23.10, într-o ediție specială „Universul credinţei”, vedem la TVR 1, dar și la TVR Moldova și TVRi, de asemenea, în direct de la Catedrala Patriarhală, Slujba Învierii, oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Tot atunci, urmărim corespondenţe video cu reporteri TVR din importante centre monahale din țară. În prima zi a Sfintelor Paşti, duminică, de la ora 7.00, echipa „Universul credinței” oferă o serie de materiale desprea Sărbătoarea Învierii Domnului, mesajele pascale de binecuvântare transmise de principalii lideri religioşi din țară, iar în rubrica „Bucuria Credinței”, Andrei Victor Dochia și Părintele Constantin Necula tâlcuiesc Învierea Domnului la Schitul Darvari din Bucureşti.
Ce lăsăm în urmă, când trecem lumea? Pași peste care cade nea, zile pe care le uităm adeseori, întâmplări care se adună în oboseli. Și mai sunt faptele bune, care aduc fericire. Pe care nu le acoperă nici neaua și nici uitarea. Dite Dinesz şi echipa „Izolaţi în România”, alături de un grup de voluntari împart bine. Şi se bucură de bucuria oamenilor pe care îi întâlnesc în cătunele îndepărtate ale României. Iar în Vinerea Mare, la ora 21.00, în ediţia specială „Izolaţi în România” de la TVR 1, vedem cum primesc lumina şi electricitatea oameni de 80 de ani care, până acum, au văzut lumea doar în lumina zilei sau a lămpii. Emisiunea se transmite și în afara țării, sâmbătă, la aceeași oră, la TVR Internațional și TVR Moldova.
Tradiţii vechi, cu rezonanţe profunde în sufletul românilor, sunt readuse în actualitate prin două ediţii speciale „Tezaur folcloric”. Realizatorii ne propun o premieră: reconstituirea Sărbătorii de Paşti, de la costumul tradiţional purtat în zilele de Paşti, până la produsele şi preparatele culinare specifice și manifestări religioase moştenite din generaţie în generaţie. Iar momentele muzicale şi artistice vor face sărbătoarea mai frumoasă la TVR 1. Duminică, 2 mai, la 12.20, Gheorghiţa Nicolae, realizator şi producător al emisiunii, ne invită să intrăm în atmosfera Sărbătorii de Paşti specifice românilor din sudul ţării, mai exact, din zona Olteniei, dar și să aflăm mai multe lucruri despre obiceiurile, tradiţiile, credinţele maramureşenilor legate de sărbătorile pascale. Despre portul tradiţional de Paşti din Alba și obiceiul din a doua zi de Paşti, „Statul la vase”, aflăm luni, de la 12.30, într-o altă ediție specială „Tezaur folcloric”. Și tot atunci, ne vom bucura de programul moldovenilor, care îşi vor etala atât portul tradiţional purtat la zi de mare sărbătoare, cât şi preparatele culinare de o notă aparte. De aceaste ediții se vor bucura și românii din diaspora, care le vor putea urmări la TVRi sau TVR Moldova.
Cu o ediţie specială, de Paşti, a emisiunii „Exclusiv în România” ne întâmpină şi Cristi Tabără, la TVR 1. Pe 2 mai, de la ora 16.00, printre troienele începutului de primăvară, ajungem la Şirnea, pentru a descoperi peisaje care îţi taie răsuflarea şi vechi cărări care, odinioară, legau casele pline de viaţă. Suntem așteptați acasă la nimeni altul decât celebrul Charlie Ottley, realizatorul britanic de film care își dedică timpul salvării patrimoniului românesc și mediatizării frumuseților României, acum complet adoptat de sătenii alături de care își împarte noua viață. Finalul emisiunii îi surprinde pe Charlie și Cristi în ipostaza de ucenici ai doamnei Marioara, la pregătirea mesei de Paști.
Dintre sutele de pretendenți pentru cel mai iubit talent-show de folclor, „Vedeta populară”, au fost aleși cei mai buni, care se vor lupta în acest sezon pentru Marele Trofeu și premiul de 100.000 de lei. În seara de Paști, Iuliana Tudor lansează competiția propriu-zisă a sezonului 6, invitând în scenă primii cinci concurenți selectați. Printre ei, o fată de 18 ani care cântă la 6 instrumente muzicale, o îngrijitoare care a impresionat cu vocea sa profesorii de la liceul unde lucrează și un tânăr... filipesco-irlandez! Mai multe aflăm pe 2 mai, la ora 21.00, la TVR 1 (respectiv TVRi sau TVR Moldova, pentru cei din afara granițelor). De Paști, toată România e populară!
Și tot Iuliana Tudor şi echipa ei ne dau întâlnire „La masa de Paşti” cu reprezentanţii generaţiei de aur a folclorului românesc. Luni, pe 3 mai, de la 14.30, la TVR 1 sau TVR Internațional, îi vom putea vedea şi ne vom bucura de cântecul unor mari artişti care au scris istorie în cultura tradiţională românească.
Iar seara, de la 21.10, Lupii lui Calancea, Surorile Osoianu, Ansamblul „Ștefan Vodă” și maestrul Nicolae Botgros ne spun „Povestea Lupilor”. După cum singuri o mărturisesc, „Povestea Lupilor” începe de când e acest bătrân pământ, cu munții deși și creste ce ajung până la nori, văi abrupte, câmpii întinse, codri verzi și râuri curate… și nu se va sfârși vreodată, atâta timp cât e spusă în doinele, cântecele și datina străbună pe care le transmitem din neam în neam”. Emoție, mister, trăire românească pură – toate acestea ne așteaptă luni seară, la TVR 1. Spectacolul este preluat și la TVRi, simultan, iar TVR Moldova îl difuzează tot pe 3 mai, de la ora 23.00.
La TVR 2, Sărbători Pascale cu programe speciale
Documentare tematice, concerte de excepție, dar și ediții speciale ale unor emisiuni consacrate, în care cuvintele de ordine sunt muzica de calitate și buna dispoziție, reprezintă oferta TVR 2 pentru sărbătorile pascale.
Telespectatorii sunt invitaţi să urmărească programe variate, pentru toate gusturile și să intre în atmosfera specifică acestei perioade şi prin intermediul micului ecran.
Dacă îţi doreşti să petreci Paştele acasă, TVR 2 a pregătit o serie de filme potrivite pentru întreaga familie. Vineri, 30 aprilie, de la ora 17.10, copiii vor afla „Povestea lui Blue”, cel mai bun prieten al unui băiat orfan, în timp ce adulţii pot viziona, de la ora 20.10, producţia TVR „Meşterul Manole” de Lucian Blaga, un teleplay nominalizat la categoria «cel mai bun spectacol de teatru tv» la ediţia din 1994 a premiilor UNITER. Sâmbătă, 1 mai, de la ora 20.10, TVR 2 aduce în premieră cea mai nouă poveste despre Noe şi sarcina sa de a construi „Arca vieţii”. Filmul artistic din 2015, în regia lui Kenneth Gleenan, este realizat de celebrii producători ai BBC One. În prima zi de Paște, de la ora 20.10, vine „Păcală”, eroul snoavelor româneşti interpretat cu mult har şi umor de Sebastian Papaiani.
Intrăm în atmosfera de Paște cu documentarul „Părintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu” (vineri, 30 aprilie, ora 22:10), o incursiune în viața unuia dintre cei mai cunoscuți teologi și duhovnici ai secolului trecut (programul se difuzează de la ora 21.00 la TVR Moldova). Tot în Vinerea Mare, telespectatorii pot urmări Festivalul de la Ljubljana: „We love Mozart” (ora 14:10), concert simfonic susţinut de Orchestra Radioteleviziunii Slovene, înregistrat în iulie 2020.
Sâmbătă, 1 mai, de la ora 10.00, Daniela Zeca Buzura a pregătit o ediție de colecție „Mic dejun cu un campion”, alături de actrița Adriana Trandafir: „Cred în semne. Uite, suntem în Sâmbăta Mare. Dumnezeu lucrează prin oameni. Am crezut întotdeauna în ceea ce am făcut. Am avut marele privilegiu că am întâlnit oameni de la care am avut ce învăţa. Îmi pare rău că niciodată nu am destule cuvinte pentru cei pe care îi iubesc. Cea mai mare bucurie este să oferi ceva”, spune invitata.
De la ora 15.00, Marina Almășan dă startul unei ediții „Femei de 10, barbați de 10” dedicată sărbătorii Paștelui, cu folclor și obiceiuri, realizată în colaborare cu Primaria Municipiului Suceava. Invitații speciali vor fi Margareta Clipa, Sofia Vicoveanca și Nicolae Furdui Iancu alături de fiul său, Tudor (programul se difuzează de la ora 16.00 la TVR Moldova și TVRi).
De ora 23.40 vom merge în Țara Sfântă, unde vom descoperi o lume universal cunoscută şi totuşi atât de puţin descifrată în documentarul „Temelii pentru un nou testament”.
Alături de Orchestra Operei Naționale din Iași, Paula Seling a pregătit un „Concert de Paști” (sâmbătă, 1 mai, de la ora 00.15). „După o perioadă extrem de dificilă m-am întors pe scenă, alături de Orchestra Operei Naționale din Iași. Am susținut un spectacol special de Paști în fața scaunelor goale, dar cu fiecare dintre voi umplându-mi inima. Întreaga orchestră a fost ca un singur suflet ce a vibrat sub bagheta maestrului Emil - Octav Ambrosă. Ne-am gândit că, prin momentele noastre, să vă trimitem liniște, iubire, lumină și bucurie. Aveți și câteva surprize, prin abordarea unor cântece rarisime pe care le-am introdus în repertoriu special pentru aceasta ocazie. Mulțumiri speciale domnului Daniel Șandru, directorul Operei Naționale Române din Iași și domnului Andrei Fermeșan, director artistic. Mulțumiri speciale întregii echipe care a creat magie în Sala Operei Naționale Române din Iași", spune artista.
Dacă stăm acasă, în Duminica Paștelui ne distrăm în familie. Începând cu ora 13.00, telespectatorii sunt invitați să-i urmărească pe inegalabilii artiști Dem Rădulescu, Jean Constantin, Amza Pellea, Tamara Buciuceanu, Nicu Constantin, Stela Popescu și alte nume mari în compania cărora ne vom aminti momente umoristice antologice și vom râde pe saturate la „Gala umorului”, ediție specială de Paște (programul se difuzează de la ora 18.30 la TVR Moldova și TVRi).
Ediție specială și la „Drag de România mea!”: GALA „IRINA LOGHIN – 60” duminică, 2 mai, de la ora 15.00. Paul Surugiu o va celebra pe celebra artistă care împlinește anul acesta 60 de ani de cântec. Irina Loghin va oferi un recital de excepție, din repertoriul său de peste 500 de cântece, va depăna amintiri, va face dezvăluiri, dar și surprize. Îi vor fi aproape cei doi copii ai săi, Irinuca și Ciprian Loghin, dar și prieteni dragi: Angela Buciu, Daniela Condurache, Brândușa Covalciuc Ciobanu, Alina și Romeo Negoiasă (Alesis) (programul se difuzează simultan la TVR Moldova și de la ora 16.00 la TVRi).
De la ora 18.00, Irina Păcurariu ne invită la Oradea, acasă la fostul fotbalist Mihai Neșu, pentru o poveste emoționantă marca „Rețeaua de idoli”. La numai 28 de ani, Mihai Neșu rămânea imobilizat în scaun cu rotile în urma unui accident la antrenament, în Olanda, unde era atunci la echipa din Utrecht. Pentru mulți, un asemenea șoc ar fi însemnat sfârșitul, Mihai Neșu se situează în tabăra opusă, a optimiștilor, și afirmă că, pentru el, este un dar lăsat de la Dumnezeu. Sportivul crede că în felul acesta își câștigă mântuirea sufletului, gând cu care pășește în viață în fiecare dimineață.
În cei 10 ani scurși de la accidentare, Neșu a rămas fără soție, care a ales să divorțeze, și și-a pierdut ambii părinți, decedați. Cel supranumit „Bichonul” a depășit toate încercările și a ales calea credinței și a misiunilor umanitare. A înființat o fundație care se ocupă de copiii cu probleme neuromotorii, iar în majoritatea timpului se ocupă de proiectele aflate în derulare.
TVR 3: Sărbători Pascale autentice, pentru sufletul şi inima românilor
Din Joia Mare până în primele zile de Paşti, oferta TVR3 cuprinde programe diferite, menite să sublinieze importanţa sărbătorilor Pascale, aşa cum românii le păstrează din vechime.
După cum fiecare zi din Săptămâna Mare are o semnificaţie specială, la fel şi oferta TVR3 cuprinde programe diferite, menite să sublinieze importanţa sărbătorilor Pascale, aşa cum românii le păstrează din vechime.
În ultimele zile care preced Învierea Domnului, la TVR 3 cunoaştem oameni şi fapte de credinţă, de jertfire, de păstrare a bogăţiei spirituale româneşti. Şi pentru că nimic nu este întâmplător, în acest an Sărbătorile Pascale se desfăşoară la TVR3 sub semnul a două mari repere ale neamului românesc: Mănăstirea Voroneţ, la aniversarea a 533 de ani de la înființare şi 30 de ani de la redeschiderea „Capelei Sixtine a Orientului”, şi Mănăstirea Putna, în anul când se împlinește un secol și jumătate de când Eminescu o numea „Ierusalimul Neamului Românesc”.
Suita zilnică de emisiuni ne prilejuieşte, la TVR 3, din Joia Mare până în primele zile de Paşti, un periplu la mănăstiri, mari întâlniri şi nestemate muzicale cu cele mai vechi şi frumoase cântări izvorâte direct din sufletul românilor: pricesnele.
Joi, 29 aprilie, de la ora 10.00, vă propunem un documentar de la TVR Iaşi, „Ouăle de Paşti, o datină milenară”. Se spune că atâta timp cât vor fi ouă roşii pe lume, va fi şi credinţă pe acest pământ. Seara vă prilejuim două întâlniri de suflet, sub semnul iubirii oamenilor şi a lui Dumnezeu. De la ora 21.30, la „Nocturne”, o revedeţi pe Intâia stareţă a Mănăstirii Voroneţ, stavrofora Irina Pântescu, iar de la ora 23.15, la „Credinţă şi celebritate”, pe actriţa Manuela Hărăbor.
În Vinerea Mare, de la ora 10.00, emisiunea „Spirit şi Credinţă” de la TVR Cluj ne propune un popas la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”, iar TVR Târgu Mureş ne invită, de la ora 14.00, la Concert de Operă sacră la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”. TVR Timişoara ne prezintă, de la ora 17.00, documentarul „Timișoara credinței ortodoxe” despre Istoria Catedralei Mitropolitane.
De la ora 21.00, pe „Drumul lui Leşe” vine P.S. Damaschin, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu o precuvântare la Învierea Domnului, despre suflet şi spirit.
Tot în Vinerea Mare, zi de doliu a creştinătăţii, cele mai frumoase „lacrimi ale sufletului”- pricesnele - ne sunt aduse de la ora 15.00 de Paula Seling, iar de la 18.30 în ediţie specială „O rugă spre cer”. De la ora 22.00, ediţie specială „Cântec şi poveste”, TVR Cluj, despre pricesne şi cuvinte de învăţătură creştin-ortodoxă cu Î.P.S. Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Sălajului şi Maramureşului.
Sâmbătă, 1 mai, ora 12.00, TVR Timişoara aduce cântece bisericeşti la „Cantecul de acasă” şi îl are invitat pe IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului.
Urmează, la ora 13.00, soprana Alexandra Coman cu un recital de excepţie în Biserica Sfântul Elefterie din Bucureşti cu „Pieta, Signore!” - A. Stradella.
De la 13.15 frumusețea eternă a Voronețului este reflectată la emisiunea „Academia Română – prezentul continuu” despre expoziţia dedicată Voroneţului la Biblioteca Academiei Române.
De la ora 17.00, TVR Iaşi ne propune la „Reporter special” o temă mai puţin cunoscută, cea a activității preotului misionar de caritate – aflat la datorie acolo unde este cea mai mare nevoie de speranţă şi mângâiere: în spitale şi cămine de bătrâni. Tot despre speranță și credință vorbim și de la ora 19.50, la Cult@Press, unde vom căuta legatura dintre cult și cultură pornind în căutarea lui Dumnezeu împreună cu Răzvan Bucuroiu, director editorial al publicației „Lumea Credinței”.
În aşteptarea Învierii Domnului, la TVR 3 înălţăm “rugi spre cer” cu pricesne aduse la ora 22.15 şi 23.00 de Ana Ilca Mureşan şi Maria Tănase Marin.
De la ora 23.10, la Universul Credinţei, ne bucurăm de Slujba Învierii Domnului săvârşită la Patriarhia Română, precum şi în mai multe mânăstiri din ţară: la Mânăstirea Comana (jud.Giurgiu), la Mânăstirea Pasărea (jud.Ilfov), la Mânăstirea Golia (jud.Iaşi), la Mânăstirea Nicula (jud.Cluj) şi la Mânăstirea Sfântul Iosif de la Partoş (jud Timiş).
În Duminica Paştelui, de la ora 10.00, în cadrul emisiunii „Spirit și credință” realizată de TVR Craiova, îl vom putea asculta pe Î.P.S. Irineu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei, iar de la ora 12.00, participăm la A doua înviere în transmisiune directă de la Catedrala Patriarhală.
De la ora 14.00 revenim la Craiova pentru o „Sărbătoare la zi mare”, iar de la ora 16.00, ne bucurăm de Învierea Domnului la „Cântec şi poveste”, ediţie special TVR 3, cu mari interpreţi şi ansambluri de renume, în decorul Muzeului Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti” din Bucureşti, Muzeului Satului Vâlcean din Bujoreni, precum şi la Conacul Callimachi din Prahova.
De la 18.30, profesorul, filosoful şi cărturarul Andrei Marga de la Cluj ne invită la un veritabil tur de forță ideatic, o emisiune despre bazele religioase ale tradiției sărbătoririi Învierii; despre evoluția credinței în Iisus Înviat.
Pentru că Învierea Domnului este sărbătorită, simultan, de către Biserica Ortodoxă, Greco-Catolică și de cultele neoprotestante, la TVR3, sub genericul „Lumină din lumină”, credincioşii greco-catolici vor putea participa la celebrările acestei săptămâni speciale în Joia și Vinerea Mare de la ora 19.00, în Sâmbăta Mare de la ora 20.00 și în prima, a doua și a treia yi de Paști, de la 8.45, prin transmisiuni directe de la Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sf. Treime” din Blaj, în timp ce Alianţa Evanghelică din România are dedicat programul „Christianica”, difuzat în 27, 28 și 29 aprilie de la ora 13.30, iar în prima și a doua Zi de Paști de la ora 8.00.
În seara de Paşti, la ora 20.00, la Teatrul Naţional de Televiziune, un spectacol semnat Alexander Hausvater, „Mazurka”. La 21.30 deschidem maratonul muzical al TVR 3 cu un concert inedit, „Clopotele Bucovinei”, iniţiativă a Consiliului Judeţean Suceava, cu sprijinul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Urmează un dialog muzical între Radu Zaplitnii şi Andrei Oloieri, doi virtuozi ai acordeonului, în producţia TVR Iaşi, „Emoţii la bază”. Un ansamblu aparte în lumea muzicală, „La Grande Chapelle Madrid”, încheie programul cu un nou concert de excepţie de la Festivalul George Enescu 2019.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.