vineri, 7 mai 2021

IBM a anunțat microcipurile pe 2 nanometri

Provocarea constantă a industriei semiconductoarelor este aceea de a fabrica microcipuri mai mici, mai rapide, mai puternice și mai eficiente din punct de vedere energetic. Majoritatea dispozitivelor care alimentează cipurile de computer folosesc astăzi tehnologia pe 10 nanometri sau pe 7 nanometri, unii producători producând cipuri pe 5 nanometri. Numerele mai mici indică procesoare mai mici și mai avansate.

IBM a anunțat că a fabricat un cip pe baza tehnologiei de 2 nanometri, o evoluție semnificativă pentru componentele utilizate de diverse echipamente, de la telefoanele smart, televizoare, laptopuri și până la supercomputerele și echipamentele din industrie. Nu există multe descoperiri tehnologice care să fie utilizate în aproape toate industriile, dar acesta este unul dintre exemple.

Una dintre metodele principale de îmbunătățire a performanței unui cip este creșterea numărului de tranzistoare (elemente hardware de bază care ajută la procesarea datele) fără a crește dimensiunea cipului. Noile cipuri de 2 nanometri au aproximativ dimensiunea unei unghii și conțin 50 de miliarde de tranzistoare, fiecare având dimensiunea a două fire ADN, a explicat IBM.

Existența mai multor tranzistoare într-un cip va permite să fie adăugate mai multe inovații legate de inteligență artificială și de criptare, direct în cipuri. Când simțim că telefonul se îmbunătățește, mașinile se îmbunătățesc, computerele se îmbunătățesc, de fapt, în culise, tranzistorul s-a îmbunătățit și avem mai multe tranzistoare disponibile în cipurile echipamentelor noastre.

Se așteaptă ca noul cip să obțină performanțe cu 45% mai mari (și va utiliza cu aproximativ 75% mai puțină energie) decât cele mai avansate cipuri pe 7 nanometri. Cu cipuri de 2 nanometri utilizate de telefoane, acumulatorul ar putea oferi energie pe o durata de patru ori mai mare, laptopurile ar putea deveni mult mai rapide, iar centrele de date ar participa mai puțin la poluare, deoarece se vor baza pe cipuri mai eficiente din punct de vedere al consumului energetic.

Se așteaptă ca cipurile pe 2 nanometri să intre în producție începând cu sfârșitul anului 2024 sau 2025, ceea ce nu va este suficient de curând pentru a conta cu adevărat in diminuarea actualului deficit  global de cipuri.

IBM nu este de obicei prima companie la care te gândești când vine vorba de semiconductori. Spre deosebire de Intel sau Samsung, gigantul din domeniul computerelor nu fabrică cipuri la scară largă. Deci probabil IBM va licenția tehnologia procesorului său pe 2 nanometri producătorilor consacrați de cipuri.


4 comentarii despre subiectul „IBM a anunțat microcipurile pe 2 nanometri”:
Anonim

Ce mai evoluează tehnologia. Peste încă 10 ani o să existe subdiviziuni la nano????

Anonim

Un singur semn de întrebare mai am. După ce vor apare și cipurile pe 1 nanometru, ce va mai urma ?

Silviu

Se vor dezvolta computere fotonice, cuantice etc;

https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Calculator_fotonic

https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Calculator_cuantic

Anonim

Interesant.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile