vineri, 28 mai 2021

Orange, Deutsche Telekom, Telefónica, Telia Company și Vodafone vor lansa sistemul de evaluare Eco Rating

Orange, Deutsche Telekom, Telefónica, Telia Company și Vodafone, operatori de top ai industriei europene de telecomunicații, pregătesc lansarea primei scheme de clasificare a telefoanelor mobile care să permită stabilirea gradului lor de sustenabilitate. Denumit Eco Rating, sistemul de evaluare va ierarhiza telefoanele mobile în funcție de factori precum durabilitatea, eficiența climatică, posibilitatea de reparare/înlocuire a pieselor, eficiența resurselor sau posibilitatea de reciclare a acestora.

Scopul Eco Rating este acela de a ajuta atât consumatorii, cât și producătorii, ori operatorii de telefonie mobilă să identifice soluțiile cele mai  eficiente, capabile să reducă impactul utilizării telefoanelor mobile asupra mediului înconjurător. Pentru început, evaluarea Eco Rating va fi aplicată pentru 12 brand-uri de telefoane inteligente, care aparțin unor producători precum Samsung Electronics, Xiaomi, OPPO, Huawei sau Motorola.

Metodologia de calcul Eco Rating

După o evaluare detaliată, fiecărui telefon i se va acorda un scor global de evaluare Eco, pentru a semnaliza performanța de mediu a dispozitivului pe parcursul întregului său ciclu de viață. Folosind informațiile furnizate de producătorii de telefoane mobile, Eco Rating aplică o metodologie de evaluare, în mod egal și obiectiv, culminând cu un singur scor pentru fiecare dispozitiv. 

"În plus, eticheta Eco Rating va evidenția cinci aspecte cheie ale sustenabilității dispozitivelor mobile, anume:

Durabilitate - cât de robust este dispozitivul, durata de viață a bateriei și perioada de garanție a dispozitivului și a componentelor sale.

Reparabilitate - ușurința cu care dispozitivul poate fi reparat, dar și procesul de proiectare a telefonului mobil, respectiv activități de asistență care ar putea crește durata de viață utilă a produsului, prin îmbunătățirea potențialului său de reparabilitate, reutilizare și actualizare. Cu cât scorul este mai mare, cu atât dispozitivul poate avea o durată de viață mai mare.

Reciclabilitate – măsura în care pot fi recuperate componentele dispozitivului, informațiile furnizate pentru a permite acest lucru și cât de bine pot fi reciclate materialele.

Eficiență climatică - emisiile de gaze cu efect de seră pe care dispozitivul le emite pe parcursul întregului său ciclu de viață. Cu cât scorul este mai bun aici, cu atât este mai mic impactul climatic.

Eficiența resurselor – se referă la impactul cauzat de cantitatea de materii prime rare folosite în manufacturarea dispozitivului (cum ar fi aurul, pentru fabricarea componentelor electronice) asupra epuizării resurselor naturale", explică Orange România printr-un comunicat pentru presă.

Metodologia Eco Rating se bazează pe cunoștințele din industrie și cele mai bune practici colectate prin inițiative anterioare de etichetare a impactului asupra mediului. Initiativa beneficiază de suport tehnic și supraveghere din partea IHOBE (agenție publică specializată în Dezvoltare Economică, Durabilitate și Mediu), cu participarea furnizorilor de dispozitive, utilizând cele mai noi standarde și orientări de la Uniunea Europeană, ITU-T, ETSI și ISO.

Începând din acest an, performanța de mediu a dispozitivelor evaluate cu ajutorul Eco Rating va fi marcată și la raft, prin utilizarea unei etichete dedicate, în România dar și alte 24 de țări europene. Mai multe informații despre inițiativa Eco Rating și modul în care este calculată eficiența unui dispozitiv pe www.ecoratingdevices.com.


Niciun comentariu despre subiectul „Orange, Deutsche Telekom, Telefónica, Telia Company și Vodafone vor lansa sistemul de evaluare Eco Rating”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile