luni, 17 mai 2021

Statistici privind rețelele de fibră optică în zona europeană

Numărul total de locuințe conectate direct la fibră optică (FTTH) și prin fibră optică la nodul din clădire (FTTB) în UE39 a ajuns la aproape 182,6 milioane în septembrie 2020, comparativ cu 172 milioane în septembrie 2019, conform FTTH Council Europe. 

Cele mai mari evoluții în privința numărului de locuințe conectate la fibra optică sunt înregistrate în Franța (+4,6 milioane), Italia (+2,8 milioane), Germania (+2,7 milioane) și Marea Britanie (+1,7 milioane). 

Topul 5 al țârilor cu cel mai mare procent anual de creștere în ceea ce privește locuințele conectate la fibra optică este condus de Belgia (+155%), Serbia (+110%), Germania (+66%), Marea Britanie (+65%) și Irlanda ( +49%).

Anul acesta s-a atins un procent cheie, deoarece posibilitatea de conectare FTTH / FTTB în UE39 a ajuns la peste jumătate din totalul locuințelor. Până în septembrie 2020, UE39 a atins un procent de acoperire FTTH / FTTB de 52,5%, în timp ce EU27 + Marea Britanie se situează la 43,8% ( comparativ cu 49,9%, respectiv 39,4% în 2019). Aceasta evoluție demonstrează o tendință ascendentă clară comparativ cu cifrele din septembrie 2015, când acoperirea era de 39,8% în UE39 și 27,2% în UE27 + Marea Britanie.

Numărul abonaților FTTH și FTTB în Europa a crescut cu 16,6% în UE39, în septembrie 2019, ajungând la 81,9 milioane de abonați FTTH / FTTB un an mai târziu, în septembrie 2020. Rusia joacă in continuare un rol major în această creștere. Cu toate acestea, este interesant de menționat că UE27 + Marea Britanie au cunoscut o creștere de 20,4%.

Totuși, țara care adaugă cei mai mulți abonați FTTH / FTTB în ultimul an se află în Europa de Vest. Franța a adăugat 2.787.000 de noi abonamente FTTH / B, în timp ce Rusia a ocupat locul al doilea, adăugând 1.681.000 de noi abonați FTTH / B. Spania completează primele 3 locuri cu 1.436.000 de noi abonați FTTH / B. Alte țări au înregistrat, de asemenea, o creștere remarcabilă a numărului de abonați FTTH / FTTB, cum ar fi Turcia (+ 718.000) și Germania (+ 694.000).

Implementarea tehnologiile cu fibră optică a evoluat continuu în ultimii ani, cu o predominanță a arhitecturii FTTH față de FTTB (63%, comparativ cu 37%).

Este interesant de remarcat faptul că multe țări (în care infrastructura moștenită încă domină) și-au modificat strategia implementând mai multe soluții FTTH, migrând de la rețelele existente, bazate pe cabluri de cupru (și chiar intensifică renunțarea la aceste rețele vechi). Cu toate acestea, trei țări cu o puternică tradiție a rețelelor cu cabluri de cupru (Marea Britanie, Germania și Italia) reprezintă aproape 60% din locuințele care nu au fost transferate încă la fibra optică în regiunea UE27 + Regatul Unit. 

În plus, pandemia Covid-19 a demonstrat necesitatea extinderii și adoptării rețelelor de fibră optică. Guvernele și autoritățile locale sunt din ce în ce mai implicate în transformarea digitală, lansând programe naționale revizuite, subvenții și un cadru politic relevant pentru a promova expansiunea rețelelor de fibră optică.

Sectorul telecomunicațiilor poate juca un rol critic în capacitatea Europei de a-și îndeplini angajamentele, remodelând modul în care europenii lucrează, trăiesc și fac afaceri. Fiind cea mai durabilă tehnologie a infrastructurii de telecomunicații, fibra optică este o condiție prealabilă pentru realizarea Pactului verde european și pentru a îmbunătăți economia Uniunii Europene. Prin urmare, investițiile competitive în această tehnologie ar trebui să rămână o prioritate politică ridicată. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu instituțiile UE, guvernele și autoritatile naționale de reglementare în vederea înlăturării barierelor din calea unei Europe conectate complet la fibră optică”, a declarat Vincent Garnier, directorul general al FTTH Council Europe.


3 comentarii despre subiectul „Statistici privind rețelele de fibră optică în zona europeană”:
Oprea Gabriel

Cine fac studiile alea? În Anglia viteza la net pe fibra optica este de maxim 150-200 Mbps la BRITISH Telekom și costa vreo 30 de lire dacă este serviciu unic. In Italia, nu mai zic, au netul prastie rău, 3G+ la noi este chipurile un 4G la ei. De îmbunătățit ceva la calitatea serviciilor, mai ales alea pe fibra n-am văzut în ultimii 3 ani

Nick

FTTH Council Europe a facut studiile.

In plus, scrie ca in trei țări, adica Marea Britanie, Germania și Italia, sunt retele vechi. Ai dat exemplu exact doua dintre acestea.

Insa sunt si viteze bune. De exemplu eu sunt abonat la Sky in UK si am viteza buna prin fibra optica, de obicei 150 mbps, uneori si de 250 mbps. Nici la British Telekom nu e asa mica viteza, e bine 150 MB/s. Cat ai nevoie, 1 gbps? UK nu e totusi Romania, la fel nici Italia si nici Germania, in privinta netului. Ei au avut primii internet si de aceea inca au retele vechi, construite inainte sa apara internetul la noi in Romania. Dar lucrurile se schimba in bine si in aceste tari.

In plus, nu e mentionata vreo viteza in statistici. E vorba de fibra optica, pe unde e disponibila, cat e implementata si cati abonati sunt la net prin fibra, nu e vorba de statistici de tipul cați abonati au 150 mnps si cați au 1000 mbps. Internet broadband nu inseamna neapărat 1000 mbps, ci orice conexiune care ofera minim "25 Mbps pentru download si 3 Mbps pentru upload", conform FCC (Federal Communications Commission).

Anonim

Ăia au fibra îngropată, ca sa nu fie pe stâlpi. Dar sa faci o infrastructura sub asfalt costă de rupe, cel putin dublu fata de fibra pusa pe stâlpi.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile