Comisia Europeană a decis că ajutorul primit de operatorii de televiziune terestră pentru digitalizarea și extinderea rețelei de televiziune terestră în zonele îndepărtate ale Spaniei încalcă normele UE privind subvențiile de la stat. Se creează astfel un precedent care s-ar putea aplica, printr-o procedură similară. în orice stat UE.
Deși anterior a fost anulată o decizie din anul 2013 a Comisiei Europene, care considera ca subvențiile în cauză sunt incompatibile cu normele UE, o ancheta suplimentară a reconfirmat din nou că, între anii 2005 și 2008, operatorii platformelor terestre au primit un avantaj comparativ cu concurenții lor care utilizau alte tehnologii (de exemplu, operatorii tv prin satelit), încălcând astfel principiul neutralității tehnologice. Spania trebuie acum să recupereze subvențiile acordate.
În urma acestei anchete suplimentare, Comisia a confirmat că măsurile adoptate de Spania între anii 2005 și 2008 pentru a facilita tranziția de la televiziunea analogică la cea digitală facilitează oferirea de subvenții incompatibile cu normele UE.
Ajutorul a fost acordat pentru tranziția la televiziunea digitală terestră, precum și pentru funcționarea și întreținerea rețelei de televiziune digitală terestră. Însă măsurile nu au respectat principiile de neutralitate tehnologică, întrucât prevăd că doar tehnologia tv terestră este eligibilă pentru tranziția subvenționată la sistemul digital. Tehnologiile alternative (cum ar fi satelitul) nu au putut beneficia de subvenția in cauză. Măsurile au fost selective, deoarece de acestea au beneficiat doar operatorii de televiziune digitală terestră, deși tehnologiile terestre și cele prin satelit se află într-o situație comparabilă, iar tehnologia tv prin satelit ar fi putut fi utilizată pentru tranziția digitală în zone geografice îndepărtate.
Nu există amenzi conform normelor UE privind aceste subvenții incompatibile, iar companiile în cauză nu sunt penalizate. Legislația europeană pur și simplu restabilește tratamentul egal între companii. Însă normele UE impun recuperarea fără întârziere a subvențiilor de stat incompatibile, pentru a elimina concurența denaturată creată de subvenția respectivă.
Spania va stabili suma care trebuie recuperată de la fiecare beneficiar individual, în conformitate cu metodologia stabilită în decizia Comisiei. Prin urmare, cifrele finale privind numărul de companii supuse procesului de recuperare a subvențiilor și valoarea totală care trebuie recuperată nu sunt cunoscute deocamdată.
Între anii 2005 și 2008, Spania a adoptat diferite măsuri legislative pentru a facilita tranziția de la televiziunea terestră analogică la cea digitală. Autoritățile spaniole au împărțit teritoriul în trei zone distincte:
- În zona I, care include marea majoritate a populației spaniole, costurile schimbării au fost suportate de radiodifuzori;
- În zona II, care este compusă din zone geografice îndepărtate in care locuiește aproximativ 2,5% din populație, radiodifuzorii nu aveau niciun interes comercial în furnizarea serviciului tv terestru. Prin urmare, autoritățile spaniole au decis să compenseze operatorii pentru costurile tranziției. Aceasta este măsura vizată de decizia Comisiei Europene;
- În zona III, care include zone muntoase și unde, prin urmare, nu poate fi asigurată transmisia terestră, s-a ales tranziția la tehnologia tv digitală prin satelit.
În urma unei plângeri a unui operator de satelit (SES Astra), Comisia a deschis o anchetă formală în anul 2010. Ancheta a vizat exclusiv măsurile luate pentru zona II. În 2013, Comisia a adoptat o decizie, constatând că subvenția acordată operatorilor pentru implementarea rețelei tv digitale terestre (precum și pentru întreținerea și funcționarea acestei rețele) era incompatibilă cu normele UE privind subvențiile de stat și că trebuie să fie recuperată.
Însă, în urma unor contestații formulate de Spania și de unii dintre beneficiari, în decembrie 2017, Curtea de Justiție a anulat decizia din anul 2013 a Comisiei Europene, printr-un raționament considerat acum inadecvat cu privire la selectivitatea măsurii (cauza C-70/2016). Prin urmare, Comisia a efectuat ulterior o anchetă suplimentară, în cursul căreia a reevaluat dovezile privind selectivitatea măsurilor legislative, inclusiv noi dovezi prezentate de Spania și de unii dintre beneficiari. În urma anchetei suplimentare, Comisia Europeană a emis concluzia că subvențiile in cauza oferă un avantaj selectiv beneficiarilor și că subvenția acordată este un ajutor incompatibil care trebuie recuperat de Spania.
Într-un caz conex privind punerea în aplicare a planului de tranziție la televiziunea digitală, în mod specific în regiunea Zona II din Castilla-La Mancha, Comisia a concluzionat în anul 2014 că subvenția era incompatibilă și trebuie recuperată. În acel caz, Curtea de Justiție a confirmat pe deplin acea decizie a Comisiei.
Deoarece Spania a recuperat doar parțial subvențiile, Comisia a inițiat proceduri în fața Curții de Justiție. În aprilie 2021, Curtea a considerat că Spania nu a reușit să recupereze subvenția complet. Recuperarea acestei subvenții este în desfășurare.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.