Grupul 4iG din Ungaria a anunțat printr-un comunicat pentru presă prima sa tranzacție internațională, care va permite grupului să extindă portofoliul său de telecomunicații și afacerea sa în industria spațială. 4iG și cele două filiale ale sale, Hungaro DigiTel și CarpathiaSat, au încheiat un acord preliminar cu Space-Communication Ltd. („Spacecom”) pentru a achiziționa un pachet de 51% din compania menționată. Spacecom, care este listată la Bursa de Valori din Tel Aviv, este un operator de sateliți și un furnizor de servicii cu acoperire globală prin intermediul celor patru sateliți geo-sincroni, care oferă servicii în Ungaria și în regiune prin satelitul său AMOS 3. Finalizarea cu succes a tranzacției este condiționată de aprobarea achiziției de către Adunarea Generală a SpaceCom și de către Ministerul israelian al Comunicațiilor. Tranzacția este estimată la o valoare de 65 milioane dolari.
4iG PLC și cele două filiale ale sale, Hungaro DigiTel Ltd. și CarpathiaSat PLC. și au încheiat un acord preliminar cu operatorul de sateliti Space-Communication Ltd. pentru a achiziționa o participație de 51% în compania israeliană printr-un plasament privat. Părțile de pe bursele de la Budapesta și Tel Aviv au anunțat un acord fără caracter obligatoriu in privința detaliilor tranzacției.
Spacecom deține și operează o flotă de patru sateliți AMOS geosincroni în diferite poziții orbitale (AMOS 3, AMOS 4, AMOS 7 și AMOS 17). Compania israeliană oferă servicii de difuzare și bandă largă prin satelit clienților săi din întreaga lume. Acțiunile Spacecom sunt tranzacționate la Bursa de Valori din Tel Aviv. Spacecom a avut venituri de 88 milioane USD și EBITDA de 52 milioane USD în anul 2020.
„În urma unui acord preliminar cu Spacecom, sunt încrezător că vom putea finaliza tranzacția în această toamnă, ceea ce ar însemna, de asemenea, că Grupul 4iG va finaliza cu succes prima sa achiziție internațională. Consider această tranzacție ca o piatră de hotar nu numai în dezvoltarea grupului nostru, ci și în pregătirea unui acord care ar putea deschide noi uși Ungariei în industria spațială și a telecomunicațiilor spațiale. Expertiza tehnologică a Spacecom, soluțiile inovatoare și personalul profesionist pot oferi CarpathiaSat un ajutor important pentru dezvoltarea și lansarea primului satelit comercial din Ungaria”, a declarat Gellért Jászai, CEO al companiei.
Conform acordului preliminar, 4iG și filialele sale vor dobândi o cotă majoritară absolută de control în compania israeliană, printr-un plasament privat. Finalizarea tranzacției de 65 milioane dolari este așteptată să aibă loc în toamna anului 2021, sub rezerva aprobării adunării generale a companiei și a Ministerului Comunicațiilor din Israel.
Informații diverse
O Orbită Pământească Geostaționară (GEO) este o orbită geosincronă care se află în planul ecuatorului și în care perioada orbitală a satelitului (23 ore, 56 minute, 4,1 secunde) este aceeași cu perioada de rotație a Pământului. Drept urmare, satelitul pare să fie întotdeauna în aceeași poziție din punctele de pe Pământ de unde este vizibil și pare staționar. Orbita se află la 35 786 km deasupra nivelului mediu al mării.
Începând din 2004, satelitul AMOS 3, deținut și operat de SpaceCom, furnizează servicii din pozitia orbitală geostaționară deținută de Ungaria în temeiul acordurilor internaționale. Contractul de închiriere între SpaceCom și statul maghiar expiră în anul 2024. După perioada de închiriere, CarpathiaSat Plc., o societate mixtă formată din 4iG, Antenna Hungária și New Space Industries Plc., va lansa un nou satelit comercial pe segmentul orbital al AMOS 3. Achiziția SpaceCom va susține astfel planurile strategice ale CarpathiaSat, o companie israeliană cu zeci de ani de experiență atât în dezvoltarea, cât și în exploatarea sateliților.
Condițiile legale și acordurile internaționale reglementează, de asemenea, pozițiile orbitale pe care le pot folosi sateliții. Ungaria, în calitate de membru (Constituția și Convenția UIT din 1992 sunt ratificate prin Legea XLV din 2011, iar modificările acesteia sunt ratificate prin Legea X din 2012) a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor ( ITU este agenția specializată a Națiunilor Unite pentru tehnologiile informației și comunicațiilor), a început programul MAGYARSAT la începutul anilor '90, care avea ca scop lansarea și punerea în funcțiune a unei satelit geosincron maghiar. Din motive economice, acest proiect maghiar nu a fost realizat. Fascicul european al Ungariei și frecvențele sale asociate de la 4° Vest au fost închiriate în anul 2004.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.