Microsoft a anunțat Windows 11, noul său sistem de operare, care va permite, printre altele, rularea aplicațiilor de Android în mod nativ, după ce sunt descărcate direct din Amazon Appstore. Actualizările de securitate vor fi mai mici, mai rapide și vor fi efectuate în fundal. Windows 11 va permite utilizatorilor să configureze mai multe desktopuri pentru serviciu, acasă și pentru jocuri, ca pe un Mac. O versiune preliminară a noului sistem va fi lansată oficial săptămâna viitoare, pentru dezvoltatorii de aplicații.
Microsoft a precizat că în prezent există aproximativ 1,3 miliarde de dispozitive care rulează Windows 10. Windows 11 va fi disponibil ca o actualizare gratuită pentru utilizatorii existenți de Windows 10, disponibilă începând cu sfârșitul acestei toamne sau din perioada sărbătorilor de iarnă. Însă este posibil ca unele dispozitive să nu îndeplinească cerințele de instalare ale Windows 11, de exemplu un minim de 64 de GB de stocare și 4 GB de memorie RAM, procesor de minim 1 gigahertz (GHz) sau mai rapid cu două sau mai multe nuclee pe un procesor pe 64 de biți compatibil sau sistem pe cip (SoC), placă grafică cu compatibilitate DirectX 12/WDDM 2.x, afișaj mai mare de 9”, cu rezoluție minim HD 720p.
O schimbare în interfață este plasarea butonului „Start” jos în partea centrală a ecranului (se poate seta și în modul clasic, in partea partea stângă). Meniul „Start" este disponibil și într-un mod întunecat. Chatul Microsoft Teams va fi de asemenea încorporat. Așadar, Windows 11 va avea o integrare mai strânsă cu platforma de comunicații Microsoft Teams. Xbox Games Pass, un serviciu de abonament care oferă acces la sute de jocuri, va fi de asemenea preinstalat.
Cu Windows 11, Microsoft oferă funcții precum DirectStorage sau Auto HDR, care îmbunătățește aspectele vizuale dintr-un joc video. „Diferența este uimitoare”, a precizat un reprezentant al ecosistemului Xbox.
Microsoft a mai spus că va permite dezvoltatorilor din magazinul său Microsoft pentru Windows 11 să păstreze toți banii pe care îi câștigă, mai degrabă decât practica standard din industrie de a percepe până la un comision de 30% pentru achizițiile de aplicații.
Când Windows 10 a fost lansat în 2015, Microsoft a spus că va fi ultima versiune a sistemului său de operare. Între timp s-a răzgândit și a anunțat că Windows 10 va ieși la pensie din anul 2025.
CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, a descris lansarea drept o etapă majoră în istoria Windows: "Cu Windows 11, avem un nou sentiment privind rolul Windows-ului în lume. Astăzi, lumea are nevoie de o platformă mai deschisă, care să permită aplicațiilor să devină o platformă în sine. Windows este o platformă în care se pot naște lucruri mai importante decât Windows-ul, cum ar fi web-ul."
Conform specialiștilor, noul sistem de operare se bazează pe codul Windows 10. De aceea, unii analiști consideră Windows 11 mai degrabă o actualizare majoră a Windows 10, cu multe caracteristici noi, decât o versiune nouă.
Imagini ale noului sistem de operare si un utilitar pentru verificarea compatibilizații sistemului dvs. cu Windows 11 găsiți aici: https://www.microsoft.com/ro-ro/windows/windows-11 .
La sistemul meu zice ca nu merge instalat Windows 11, desi am procesor I5, 16GB de RAM, SSD de 120 GB. Placa video nu este nativa Directx12, ci Direct X11, cu 2GB gddr5, dar prin ultimele updateuri de driver merge si directx 12, deci nu imi dau seama ce cerinta lipseste... Poate nu au actualizat chiar toate plăcile la zi in testerul lor si va merge totusi instalat..
Și eu primesc: PC must support TPM 2.0
Deci o sa rămân pe Windows 10 până crăpa pc-ul.
Vor micșora specificațiile pentru placa video pana se lanseaza Windows 11 pentru public, altfel vor avea in primii 5 ani doar 20 milioane de instalări de Windows 11 la nivel mondial, in loc de 1 miliard. Doar nu e joc sa ceara așa cerințe moderne la placa video...
se pare ca este si o lista de procesoare: https://aka.ms/CPUlist
Poti avea i3 si sa mearga, iar cu i5 sa nu mearga. Depinde si de generatia procesorului,
Nu știu ce generație, dar procesorul I5 are 3500 frecvența, e vechi de 5 ani. Mi se pare absurd să schimb calculatorul, pe care am dat 1000 euro, după 5 ani, ca sa pot instala o noua versiune de Windows. Ceva nu e un regulă la programul lor de verificare.
Un i5 de la generația 6 încoace, ar trebui să meargă fără probleme.
Nu vreau sa fiu cîrcotași dar pentru un Windows care mereu se blochează cere update fara acordul tau, etc.... să ceri atât de multe resurse cred ca în următorii ani "Android is the best"
O sa meargă și pe sisteme mai slabe, foarte puține persoane mai cumpara sisteme desktop sau laptop, baza viitorului este tableta si smartphone urile.
Am Windows 10 de 4 ani instalat și nu mi s-a blocat nici măcar o dată. Deci Gabriel, verifică tu problemele pe partea hardware a sistemului tau înainte de a fi "cârcotaș".
Am reinstalat windowsul 10 de cand a aparut de 4 ori. Cerea update, stătea ca "prostul" la acutualizare cu orele și la restant pica. Cu SSD să nu existe dubii.... Licența, totul legal. Nu mai zic câte date am pierdut
NU poți face proiectare AutoCAD cu degetul pe tabletă. Iar exemple sunt nenumărate în acest sens. Vor rămâne și tabletele și telefoanele și laptop-urile și chiar desktopurile. Vor avea punctele lor forte și domeniile lor de lucru, ceea ce le vor face să nu se concureze unele pe altele.
Gabriel, baza viitorului e tot sistemul desktop. Ce spui tu e valabil pentru a accesa Facebook, videoclipuri și știri. Pentru cine muncește si creează în digital și chiar se joaca jocuri de categorie de top A++, nu ai ce face cu tableta sau telefonul. E extrem de greu, lent și neproductiv pe telefon chiar și să redactezi un text de 2 pagini, încearcă și te vei lămuri. Nici mie nu mi se blochează Windows 10 merge perfect.
Gabriel, ai probleme hardware, îți garantez. Probleme hardware nu înseamnă doar stocarea, ci și procesor,RAM, conexiuni, sursa, placa video, placa de baza, incompatibilitate intre componente etc. Nu mi s-a întâmplat niciodată să nu se instaleze Windowsul pe un computer corect funcțional, și instalez de vreo 20 de ani diverse sisteme de operare.
Fiecare cu părerea lui, pentru utilizare de zi cu zi, Android is the best
Pentru cunoscători, Windows este foarte stabil. Vorbind în nume strict personal, după 26 de ani de experiență cu Windows și multe de instalări pot spune că probleme au fost numai la necunoscători. În ce privește Android, este rivalul necesar Windowsului care îl face să progreseze, dar și să fie tot mai ieftin, până la gratuit. Principalul câștig este că Windows nu mai deține monopolul de piață.
Pentru cerințele de sistem recomandate de Windows 11, trebuie să aveți pentru instalare cel puțin un procesor Intel Core de generația a opta (sau echivalentele Pentium / Celeron din acea generație) sau Ryzen 2000 de la AMD sau o versiune ulterioară. De data aceasta trebuie să fie un cip pe 64 de biți, de aceea generațiile mai vechi sunt excluse. De asemenea, va susține orice procesoare Qualcomm pentru care au fost create pentru PC-uri de la Snapdragon 850 încoace.
Un lucru pe care îl verifică instalatorul Windows 11 este un cip TPM (modul de platformă de încredere sau Trusted Platform Module), care este de fapt un cip de securitate pe CPU și care informează pentru verificare lista Microsoft de procesoare acceptate.
Problema este că mulți utilizatori au computere cu suport TPM, dar nu este activat în BIOS-ul sistemului lor.
Dacă aveți o problemă la instalarea Windows 11, va trebui să aflați cum și dacă puteți să activați această setare. Desigur, BIOS-ul fiecărui producător este puțin diferit, iar aceasta ar putea fi o problemă pentru unii utilizatori.
În ceea ce privește versiunile, Microsoft a spus că suportul pentru TPM 2.0 nu este un ceva neapărat de respectat, dar suportul pentru TPM 1.2 este obligatoriu. Multe computere mai vechi ar putea instala și rula Windows 11, deși nu este recomandat oficial.
Dacă PC-ul dvs. poate instala Windows 10, ar trebui să puteți instala și Windows 11, deși Microsoft nu a spus care ar putea fi pe termen lung efectul instalării pe sisteme mai vechi: de exemplu, s-ar putea să nu mai primiți anumite actualizări ale caracteristicilor.
Microsoft spune că dispozitivele care nu respectă cerințele obligatorii nu pot fi actualizate la Windows 11, iar dispozitivele care nu respectă cerințele neobligatorii vor primi o notificare că actualizarea nu este recomandată.
Când Microsoft a lansat prima previzualizare Insider a Windows 11, a făcut o situație, deja confuză, și mai dificil de analizat. După cum probabil ați observat, nu mai aveți nevoie de un procesor specific sau de un cip TPM 2.0 pentru a instala previzualizarea. Într-o nouă postare pe blog, compania și-a prezentat motivele pentru care a făcut acest lucru: totul se reduce la dorința Microsoft de a face o idee mai bună despre ce sisteme pot rula Windows 11.
„Oferind versiuni de previzualizare a diverselor sisteme din programul nostru Windows Insider, vom învăța cum funcționează Windows 11 pe diverse modele de CPU, informându-ne despre ajustările pe care ar trebui să le facem cerințelor noastre minime de sistem în viitor”, a spus compania.
Microsoft spune că computerele cu procesoare Intel și AMD Zen 2 de generația a 8-a vor îndeplini standardele de securitate, fiabilitate și compatibilitate pe care intenționează să le stabilească prin Windows 11. Compania intenționează să acorde o atenție deosebită celor care testează sistemul de operare pe sisteme cu Procesoare Intel și AMD Zen 1 de generația a 7-a, pentru a vedea dacă unele dintre modelele din acele familii îndeplinesc standardele sale.
De asemenea, Microsoft a încetat temporar să ofere PC Health Check. Software-ul se afla în centrul multor confuzii, inclusiv in comentariile de mai sus, care au apărut asupra faptului dacă un anumit computer ar putea rula Windows 11 sau nu. Recunoscând acest fapt, Microsoft a spus că aplicația „nu era pe deplin pregătită să împărtășească nivelul de detaliu sau acuratețe pe care îl așteptați de la noi”. Compania intenționează să soluționeze defecțiunile aplicației înainte de a o relansa mai târziu în acest an, înaintea disponibilității generale a Windows 11 de la sfarsitul acestui an.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.