Organizația specializata pentru tehnologia comunicațiilor din sistemul Națiunilor Unite si România au semnat Acordul de Găzduire a PP-22 la București, anunță ANCOM printr-un comunicat remis către blogul HD Satelit.
Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT) a semnat un acord cu Guvernul României pentru gazduirea Conferintei Plenipotentiare a UIT din 2022 (PP-22) la Bucuresti. Aceasta conferinta, cel mai inalt for decizional al UIT, va avea loc in perioada 26 septembrie - 14 octombrie 2022 la Palatul Parlamentului, in capitala Romaniei, marcand revenirea evenimentului in Europa dupa mai bine de 3 decenii.
„Conferinta Plenipotentiara a UIT din 2022 va avea loc in Romania, fapt care ma bucura foarte mult, marcand revenirea in Europa a reuniunii la cel mai inalt nivel a UIT, dupa mai mult de 30 de ani”, a declarat Secretarul General al UIT, Houlin Zhao. „In timpul pandemiei COVID-19 s-a dovedit cat de importante sunt tehnologiile si serviciile digitale, mai mult ca niciodata. Totusi, raman provocari ce trebuie depasite. Cu ocazia PP-22, statele membre ale UIT vor trasa liniile de dezvoltare pentru perioada 2024-2027, intr-un moment in care transformarea digitala se accelereaza in intreaga lume”.
Vlad Stefan Stoica, presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), la semnarea acordului de gazduire in numele Guvernului Romaniei, a adaugat: „Prin organizarea Conferintei Plenipotentiare, ne luam angajamentul de a aduce împreună toate tarile, pentru a conlucra indeaproape la dezvoltarea comunicatiilor globale si la consolidarea sectorului telecomunicatiilor. Va asigur ca depunem toate eforturile pentru a organiza cu succes acest eveniment de referinta, la cele mai inalte standarde din punct de vedere al resurselor alocate, locului de desfasurare si sigurantei tuturor participantilor, avand permanent in vedere desfasurarea evenimentului intr-un mod responsabil atat din perspectiva protejarii mediului si dezvoltarii durabile, cat si a incluziunii sociale si egalitatii de gen”.
Conferinta Plenipotentiara a UIT se desfasoara la fiecare patru ani, reunind reprezentantii celor 193 de state membre ale organizatiei pentru a veghea la atribuirea spectrului radio la nivel global, crearea standardelor tehnice pentru retelele si serviciile din domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor (TIC) din intreaga lume si eforturile de promovare a incluziunii digitale in comunitati slab deservite. Cu ocazia PP-22 se vor stabili, de asemenea, politicile generale ale UIT, se va adopta planul strategic si financiar pe patru ani si se vor aborda cele mai actuale teme din domeniul TIC.
Nu in ultimul rand, conferinta va alege urmatorul Secretar General al UIT, Secretarul General Adjunct si Directorii Birourilor de Sector pentru Radiocomunicatii, Standardizare a telecomunicatiilor si Dezvoltarea telecomunicatiilor, impreuna cu membrii Comitetului pentru Reglementari Radio. Conferinta Plenipotentiara alege, de asemenea, statele membre din componenta urmatorului Consiliu al UIT, care actioneaza ca organ de conducere al organizatiei in perioada dintre doua conferinte plenipotentiare. Statele membre ale UIT vor fi invitate sa depuna oficial candidaturi cu aproximativ un an inainte de conferinta. Candidaturile se transmit catre Secretarul General al UIT pana cel tarziu la ora 23:59 (ora Genevei) in a douazeci si opta zi anterioara PP-22, adica luni, 29 august 2022.
In cadrul sesiunii din 2019 a Consiliului UIT, Consilierii au fost de acord cu propunerea de desfasurare a PP-22 la Bucuresti, in perioada 26 septembrie - 14 octombrie 2022 (Decizia 127 a Consiliului UIT din 2019). Editia anterioara a Conferintei Plenipotentiare a UIT a fost gazduita la Dubai, in 2018, de Guvernul Emiratelor Arabe Unite.
Ultima Conferinta a Plenipotentiarilor UIT in Europa a fost conferinta extraordinara gazduita de Franta, in 1989.
Despre UIT
Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor (UIT) este organizatia internationala din sistemul Natiunilor Unite specializata pentru tehnologiile informatiei si comunicatiilor (TIC), care promoveaza inovatia in acest domeniu, impreuna cu cele 193 de state membre si cu peste 900 de membri din randul companiilor, al universitatilor si al organizatiilor internationale si regionale. Infiintata in urma cu mai mult de 150 de ani, UIT este o organizatie interguvernamentala al carei obiectiv principal este coordonarea utilizarii in bune conditii a spectrului radio la nivel global, promovarea cooperarii internationale in asignarea orbitelor satelitare, imbunatatirea infrastructurii de comunicatii in tarile in curs de dezvoltare si stabilirea de standarde la nivel mondial care sa incurajeze interconectarea fara intrerupere a unei game largi de sisteme de comunicatii. UIT se pune in slujba conectarii intregii lumi, indiferent de mijloacele prin care se realizeaza aceasta: retele de banda larga, cele mai recente tehnologii pe suport radio, navigatie aeronautica si maritima, radioastronomie, oceanografie si monitorizarea Pamantului cu ajutorul satelitilor, convergenta comunicatiilor fixe si mobile, sau a tehnologiilor din domeniul internetului si al radiodifuziunii. Pentru mai multe detalii despre activitatea UIT, vizitati www.itu.int.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.