vineri, 30 iulie 2021

Veniturile din drepturile de televizare a fotbalul european, în declin

Veniturile din piața europeană a drepturilor media din fotbal s-au diminuat cu 13%, până la 25,2 miliarde euro pentru perioada 2019-2020 (comparativ cu 28,9 miliarde euro pentru perioada 2018-2019) ca urmare a pandemiei de Covid-19. Este prima scădere a acestor venituri de la criza financiară globală din 2008-2009, conform celui de-al 30-a anuar despre finanțarea în fotbal, elaborat de compania de consultanță Sports Business Group.

Cele cinci mari ligi europene, reprezentând o cotă record de 60% din piața europeană de fotbal, au suferit cel mai semnificativ impact financiar, veniturile combinate scăzând cu 11% (1,9 miliarde euro) și ajungând la 15,1 miliarde euro.

Bundesliga germană a raportat cea mai mică scădere (4%, reprezentând 137 milioane euro) a veniturilor totale, deoarece sezonul a fost finalizat la sfârșitul exercițiului financiar și deci au existat doar daune minime acordate radiodifuzorilor. Bundesliga a generat venituri de 3,2 miliarde euro și a depășit La Liga (3,1 miliarde de euro) ca a doua cea mai mare ligă de fotbal generatoare de venituri în perioada 2019-2020, după ce veniturile din Liga au scăzut cu 8%. Sports Business Group estimează ca La Liga va reveni pe locul doi pentru perioada 2020-2021.

În timp ce veniturile agregate ale celor mai mari cinci ligi au scăzut cu 11%, până la 15,1 miliarde euro în 2019-2020, costurile salariale totale au rămas aceleași.

Veniturile combinate ale cluburilor din Premier League au scăzut cu peste o jumătate de miliard de lire sterline (648 milioane lire sterline, 13%) în exercițiul financiar 2019-2020, ajungând  la 4,5 miliarde lire sterline, prima scădere a veniturilor totale din istoria Premier League. În ciuda acestui fapt, în termeni de venituri, Premier League a rămas cu 60% mai importantă decât cel mai apropiat concurent, Bundesliga, deși acest decalaj a scăzut de la 73%, cat era în perioada 2018-2019.

Din cauza naturii relativ fixe a costurilor cluburilor din Premier League și a scăderii veniturilor, profiturile operaționale colective au fost aproape complet eliminate. Raportul mediu salarii / venituri al cluburilor din Premier League a crescut, de asemenea, la un record de 73%. Creșterea pierderilor cumulative înainte de aplicarea cotei de impozitare a fost puternică, crescând la aproape 1 miliard de lire sterline (966 milioane de lire sterline) în 2019-2020, o creștere de peste 800 de milioane de lire sterline față de 2018-2019, 15 cluburi raportând pierderi înainte de procesul de impozitare.

Serie A din Italia, cu venituri de 2,1 miliarde euro (un declin cu 18%) și Ligue 1 franceză (singura ligă europeană din cele mai „mari cinci” care și-a anulat sezonul din cauza pandemiei), cu venituri de 1,6 miliarde euro (o scădere cu 16%) completează venitul total de 15,1 miliarde euro realizat de „cele cinci mari” ligi europene.

Vor trece câțiva ani până când se va simți impactul financiar complet al pandemiei de Covid-19 asupra fotbalului european. Acum de abia începem să observăm amploarea impactului financiar pe care pandemia l-a avut asupra cluburilor europene, explica Sports Business Group: „Trebuie remarcat faptul că, deși au trecut 16 luni de când a început pandemia în Europa, analiza din acest raport se concentrează asupra exercițiului financiar 2019-2020 și reprezintă în majoritatea cazurilor numai trei luni de impact a pandemiei de Covid-19. Suspendarea ligilor a cauzat finalizarea atipică a sezoanelor și a perioadelor tipice de raportare financiară din Anglia, Spania și Italia. Acest lucru va determina recunoașterea unor venituri și costuri, legate de sezonul 2019-2020, de abia în exercițiul financiar care se încheie în 2021 și, prin urmare, reflectate abia ]n ediția de anul viitor a revistei anuale a finanțării fotbalului".

Ceea ce putem observa clar este natura relativ fixă ​​a bazei de costuri a cluburilor de elită și în special a costurilor salariale. Datorită structurii multianuale a contractelor jucătorilor, cluburilor le-a fost foarte dificil să compenseze, prin reducerea costurilor salariale, șocul veniturilor cauzat de Covid-19. Va fi interesant să vedem cum se dezvoltă soldul salariilor și veniturilor în 2020-2021 și nu numai, și dacă în viitorul apropiat creșterea  salariilor, până acum aparent inexorabilă, încetinește, se oprește sau se inversează.

De când Covid-19 a schimbat peisajul fotbalului european de nivel înalt, se observă evoluții pe piața drepturilor de difuzare în mai multe ligi dintre cele cinci mari. Premier League a ales să își reînnoiască acordurile cu partenerii interni existenți la aceeași valoare a contractelor, ceea ce se poate dovedi a fi o decizie înțeleaptă, în timp ce Serie A ar fi convenit o reducere de 5% a valorii în noul lor acord intern. Alte ligi, inclusiv Ligue 1, au cunoscut mai multe turbulențe. Vom afla în următoarele sezoane dacă aceste exemple de reînnoiri la același preț sau la o valoare mai mică sunt o tendință care se va menține sau reprezintă doar o pauză temporară. 

În ciuda incertitudinilor de anul trecut, fotbalul și interesul public pentru acesta au dovedit o mare stabilitate. De aceea, cluburile speră că sezonul 2021-2022 va fi un pas către "normalitatea" anterioară, ce va avea ca rezultat o recuperare puternică a veniturilor în următoarele sezoane.


Niciun comentariu despre subiectul „Veniturile din drepturile de televizare a fotbalul european, în declin”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile