Satelitul EUTELSAT QUANTUM a fost lansat cu succes pe orbita de transfer geostaționară de către Arianespace cu ajutorul unei rachete Ariane 5, care a decolat de la Centrul Spațial Guiana din Kourou, Guyana Franceză pe 30 iulie 2021. Separarea a avut loc după un zbor de 37 de minute, iar verificarea sistemelor a fost finalizată cu succes pe o perioadă de aproximativ 3 ore.
Fabricat de Airbus Defense and Space, EUTELSAT QUANTUM anunță o nouă eră a serviciilor comerciale prin satelit. Funcțiile sale complet reprogramabile software, direct pe orbită, stabilesc un nou standard de flexibilitate care va permite utilizatorilor, în special de pe piețele guvernamentale și ale mobilității, să definească și să modifice activ funcțiile oferite de satelit.
Așadar, Eutelsat Quantum este un satelit experimental de comunicații cu o sarcină utilă reconfigurabilă software. Programul Quantum este o abatere de la abordarea tradițională a fabricării sateliților, utilizând un design nou și generic al echipamentelor sarcinii utile. Pentru prima dată, aceste vor permite utilizatorilor să solicite performanța și flexibilitatea de care au nevoie în ceea ce privește acoperirea, lățimea de bandă, puterea și frecvența.Sateliții dezvoltați sub umbrela Quantum vor fi mai ieftini și mai rapid de construit în comparație cu cei construiți pe baza metodele actuale. Sateliții Quantum utilizează subsisteme și echipamente generice, permițând producția acestora la scară mai mare și mai ieftin.
Un satelit Quantum va putea, de asemenea, să se transforme complet pe orbită. Odată ajuns în spațiu, satelitul cameleonic se poate adapta la noi comenzi de acoperire cu semnal, bandă de frecvență, consum de energie și chiar își poate schimba poziția orbitală. Este pionerul unei noi generații de sateliți universali, capabili să deservească orice regiune a lumii și să se adapteze la noi afaceri fără ca utilizatorul să fie nevoit să să lanseze un satelit nou. În plus, abilitatea de a oglindi sau completa un alt satelit oriunde pe orbita geostaționară va transforma gestionarea flotei și va avea ca rezultat o utilizare semnificativ mai eficientă a resurselor.
După ce va ajunge la pozitia orbitală 48° Est, satelitul va intra în funcțiune comercială în al patrulea trimestru al anului 2021. EUTELSAT QUANTUM va oferi o acoperire cu semnal extinsă a regiunii MENA și nu numai.
ESA și agenția spațială britanică au sprijinit dezvoltarea tehnologiilor de bază integrate în satelitul EUTELSAT QUANTUM, în cadrul unui parteneriat public-privat între ESA, Eutelsat și Airbus Defense and Space.
Pascal Homsy, directorul tehnic al Eutelsat, a spus: „Felicit echipele Arianespace și ale Centrului Spațial Guiana pentru lansarea cu succes a satelitului EUTELSAT QUANTUM. Colaborarea dintre Eutelsat, ESA, Agenția Spațială din Regatul Unit și Airbus Defense and Space pentru acest ambițios satelit a avut ca rezultat o premieră mondială: EUTELSAT QUANTUM va furniza servicii cu reconfigurabile la un nivel fără precedent in privința ariei de acoperire cu semnal, frecvențelor și puterii de emisie, permițând modificarea completă a funcțiilor satelitului, în orice poziție orbitală. Este o mărturie a spiritului și expertizei inovatoare a industriei spațiale europene”.
Despre Eutelsat Communications
Fondat în 1977, Eutelsat Communications este unul dintre principalii operatori de satelit din lume. Cu o flotă globală de sateliți și infrastructură terestră asociată, Eutelsat oferă servicii clienților de pe piețele video, de date, guvernamentale, fixe și mobile, indiferent de locația lor. Peste 6800 de televiziuni operate de grupuri media de top sunt transmise de Eutelsat către un miliard de telespectatori echipați pentru recepția DTH sau conectați la rețele terestre. Cu sediul central la Paris, cu birouri și teleporturi în întreaga lume, Eutelsat are 1.200 angajați din 50 de țări.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.