Din 20 octombrie 2021, RAI va face tranziția de la MPEG2 către MPEG 4 pentru nouă televiziuni transmise în sistem digital terestru. De la aceeași dată, Mediaset va efectua aceeași modificare pentru șase dintre televiziunile sale. Aceasta înseamnă că toți proprietarii din Italia de televizoare digitale vechi, care nu sunt compatibile cu MPEG-4 (de obicei televizoarele care nu sunt HD), nu vor mai recepționa aceste televiziuni în sistem digital terestru.
Inițial era stabilită data calendaristică de 15 octombrie 2021, indicată de planul public de tranziție. Însă termenul a fost amânat cu câteva zile, dar nu cu scopul explicit de a oferi italienilor mai mult timp să își cumpere televizoare noi. Cauza a fost de fapt săptămâna de lucru: 15 octombrie va fi într-o vineri, 20 octombrie va fi miercurea.
RAI, care informează intens pe canalele sale media despre subiectul tranziției la MPEG4, a anunțat explicit că pe 20 octombrie va migra la MPEG4 toate televiziunile sale, cu excepția Rai News 24, Rai 1, Rai 2 și RAI 3.
Următoarele televiziuni RAI nu vor mai fi difuzate în MPEG2 din 20 octombrie: Rai 4, Rai 5, Rai Movie, Rai Premium, Rai Gulp, Rai Yoyo, Rai Storia, Rai Sport+ HD si Rai Scuola, Cele mai populare televiziuni rămân deocamdată în MPEG 2 și există probabilitatea să migreze la MPEG4 în anul 2022.
De asemenea, televiziunile Mediaset care vor fi difuzate numai în MPEG4 sunt: Italia 2, TGCom24, Boing Plus, Radio 105, R101 TV și Virgin Radio TV. Deci rămâne în MPEG 2 un pachet destul de mare, inclusiv televiziuni precum 20, La 5, Iris și Cartoonito și evident cele trei principale.
Între timp, atât La7, cât și Sky încă nu migrează către codificarea MPEG4, în ceea ce privește televiziunile gratuite de pe digital terestru. Probabil că vor aștepta să observe impactul pe care RAI și Mediaset îl vor înregistra asupra audienței, din cauza tranziției la MPEG4.
Tivusat a început tranziția prin satelit la MPEG4 cu ceva timp în urmă, iar procesul continuă în etape rapide, conform planurilor. Pe satelit, din 1 octombrie, Tivusat va migra la MPEG4 televiziunea Italia 1, iar pe 1 ianuarie 2022 va fi rândul Canale 5 (tot prin satelit). Pentru Rete 4 a fost deja finalizată tranziția la MPEG4 prin satelit.
Cu toate acestea, în cazul Tivusat, impactul renunțării la utilizare MPEG2 se manifestă la receptoarele de satelit, în special cele mai vechi. Cei care au un televizor cu tuner de satelit integrat și CAM, cel mai probabil au deja un televizor compatibil cu MPEG 4. Mai mult, la Tivusat nu va mai există în următorii ani o altă tranziție la un nou standard: cei care pot viziona televiziunile operatorului, probabil că nu vor avea probleme cu codec-urile utilizate, mulți ani de acum înainte.
În privința transmisiei prin satelit, RAI nu a anunțat deocamdată tranziția la MPEG4, probabil deoarece prin satelit, comparativ cu sistemul digital terestru, banda de transmise este mai puțin limitată, iar necesitatea pentru migrare este mai puțin strictă.
Însă având in vedere recenta remodelare a utilizării transponderelor RAI de pe satelit și introducerea televiziunilor TG regionale, care sunt deja în MPEG4, eliminarea unor televiziuni în MPEG2 cu siguranță ar economisi din lățimea de bandă. O astfel de tranziție la MPEG 4 ar fi în avantajul calității transmisiei, în ultima vreme mai puțin bună decât în trecut. Însă gestionarea codificărilor prin digital terestru și satelit este diferită și, prin urmare, migrarea către MPEG4 prin satelit ar putea avea termene calendaristice complet diferite de ceea ce se întâmplă în sistemul digital terestru.
Modificările anunțate fac parte din legislația care prevede transferul resurselor benzii de frecvență de 700 MHz către conectivitatea mobilă 5G. O dispoziție ulterioară care va fi emisă până la sfârșitul anului va stabili data opririi complete a difuzării DVB-T / MPEG-2 la nivel național. În altă ordine de idei, pentru a recepționa în viitor televiziuni în sistem digital terestră, telespectatorii italieni nu vor mai putea evita la nesfârșit tranziția și vor trebui, mai devreme sau mai târziu, să se echipeze cu televizoare sau receptoare compatibile DVB-T2 și chiar HEVC, nu doar MPEG4. Rezidenții italieni vor putea însă beneficia de o subvenție oferită de guvern pentru achiziționarea noului echipament.
UPDATE 21 noiembrie 2021: Modificări în distribuția prin satelit a televiziunilor RAI vor avea loc in data de 14 decembrie 2021. Mai multe detalii găsiți AICI.
În România, Mediaset rămâne în continuare nedifuzat.
Iti cumperi antena, receptor si CAM+card si gata.
Pentru primul anonim, daca vrei sa receptionezi canale media set iti poti cumpara echipament de receptie prin satelit aici:
https://www.receptoare.ro/kit-receptie-prin-satelit-canale-italiene-mediaset-tivusat/
Ce iti recomand sa iei legatura telefonic cu ei, pentru activare dar si pentru antena de satelit. Antena de satelit inclusa este de 60 cm, recomandat ar fi de 80 cm ca atunci cand ploua sau este vreme grea sa nu apara pe unele canale mesajul "lipsa semnal" Antenele de 60 cm nu sunt recomandate pentru uz zilinic sunt mai mult pentru camping.
Daca te referi ca Mediaset nu este difuzat prin retelele de cablu in Romania poate fi si din cauza drepturilor de autor, uite un exemplu in reteaua Vodafone (fostul UPC) sunt programele germane RTL, PRO 7, SAT 1, DW daca vrei mai multe programe iti cumperi antena de satelit si receptor si pe langa canalele mentionate mai sunt si altele.
Rai 1 exista la Vodafone Romania in Bucuresti, pozitia 772. Daca vreti va fac si poza sa vedeti.
Omul intreba de Mediaset, nu de RAI.
Dacă italienii erau români, s-ar fi întrebat ce nevoie au ei de televiziune digitală terestră :)
Pentru penultimu anonim,canalele rai de cine apartin?
Radu Ionuț boss, RAI nu aparțin de niciun operator privat, canalele RAI sunt televiziuni publice, așa cum sunt televiziunile TVR în România. Nu sunt ale Mediaset.
In Italia televiziunea digitala terestră e foarte dezvoltată și extrem de utilizată, și unii italieni sunt supărați că le schimba standardul de emisie, iar în România sunt mulți cârcotași care critică necesitatea televiziunii digitale terestre.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.