vineri, 17 septembrie 2021

Sir Clive SINCLAIR, creatorul ZX Spectrum, a murit

Pionier al informaticii pentru acasă, Sir Clive Sinclair a murit la vârsta de 81 de ani. Creatorul celebrului calculator ZX Spectrum a murit acasă la Londra, joi dimineață, după o lungă suferință, anunță presa britanică.

Sir Clive Sinclair este inventatorul și antreprenorul care a contribuit semnificativ la disponibilitatea computerelor de acasă pentru mari mase de utilizatori: Sinclair a inventat calculatorul de buzunar, dar a fost cunoscut mai ales pentru popularizarea computerului pentru acasă, lansat în magazinele britanice la prețuri relativ accesibile.

Mulți titani moderni din industria jocurilor și-au început afacerile pe unul dintre modelele sale ZX. Pentru o anumită generație de jucători, computerul ales era fie ZX Spectrum 48K, fie rivalul său, Commodore 64. Mulți veterani din industria jocurilor au început să programeze la tastatura computerelor ZX80 și ZX81, care l-au făcut foarte bogat pe Sir Clive SINCLAIR, În 2010, Sinclair a declarat că a obținut "un profit de 14 milioane de lire sterline anual, timp de doi sau trei ani”. Chiar și Elon Musk, șeful SpaceX și Tesla, a evocat pe Twitter pe Sir Clive, "tatăl ZX Spectrum": „RIP, Sir Sinclair. Mi-a plăcut acel computer.

Sir Clive SINCLAIR a renunțat la școala la vârsta de 17 ani și a lucrat timp de patru ani ca asistent editor în jurnalism, pentru a strânge banii necesari pentru a fonda Sinclair Radionics.

La începutul anilor '70 a inventat o serie de calculatoare concepute pentru a fi suficient de mici și ușoare pentru a fi purtate în buzunar, într-un moment în care majoritatea modelelor existente aveau dimensiunea unui dulap. 

Având mereu in minte conceptul de a fabrica lucrurile mai mici și mai ieftine, astfel încât oamenii să le poată accesa mai ușor, Sinclair a lansat primul său computer pentru acasă, ZX80, denumit după anul în care a fost lansata. Computerul a revoluționat piața, deși era mai puțin performant comparativ cu modelele vremii. Dar la 79,95 lire sterline, sub formă de kit, și la 99,95 lire gata asamblat, prețul său era aproximativ de o cincime din prețul altor computere pentru acasă la acea vreme. Au fost vândute 50.000 de unități de ZX80. Conform standardelor actuale, ZX80 ar putea părea o glumă. Dar la 100 lire, în anul 1980, acest computer oferea un procesor clonă Zilog Z80 de 8 biți la 3,25 MHz, 1 kB de SRAM 8 biți și 4 kB de ROM, o cantitate surprinzătoare de tehnologie pentru acel buget, în acea perioadă.

Succesorul său, ZX81, care l-a înlocuit, a costat 69,95 lire sterline. Au fost vândute 250.000 unități. Cea mai mare critică privind computerul ZX81 a fost cantitatea mică de memorie RAM (doar 1 kB), deși putea fi extinsă, utilizând o placă suplimentară, la 16 kB sau 56 kB. Pentru jocuri și alte programe bazate pe grafică, rezoluția restrictivă monocromă de 64 x 48 pixeli a fost de asemenea obișnuită pe acest computer.

În anul 1982, a lansat ZX Spectrum 48K. Tastele sale din cauciuc, imaginea cu rezoluție mică și sunetul slab nu l-au împiedicat să devină un computer esențial în dezvoltarea industriei jocurilor britanice. Jocurile  în culori au inspirat o generație prin titluri precum Jet Set Willy, Dizzy, Football Manager, Elite, Rainbow Islands, Chase HQ, R-Type, Saboteur, Knight Lore sau Lords of Midnight. 

Spectrum a fost lansat în opt modele diferite, variind de la nivelul de bază cu 16 KB RAM lansat în anul 1982 până la ZX Spectrum +3 cu 128 KB RAM și cu unitate de dischetă, în 1987. În total au fost vândute peste 5 milioane de unități în întreaga lume, fără a lua în considerare clonele neoficiale. De exemplu, în România au fost vandute clonele Cobra, CIP-03, JET, TimS și seria Felix HC (HC 85, HC 88, HC 90, HC 91, HC91+ (HC128),  HC 2000, HC386),.

Sinclair a devenit un nume de uz casnic pe măsură ce produsele sale erau cumpărate din rafturile magazinelor. A ajuns atât de celebru încât a fost distins cu ordinul de cavaler, în anul 1983.

Dar numele său a devenit de asemenea sinonim cu una dintre invențiile sale mai puțin reușite, Sinclair C5, un triciclu electric alimentat cu baterii. A fost lansat în ianuarie 1985, Sinclair anticipând vânzări de 100.000 unități în primul an.

Dar triciclul electric Sinclair a rămas sub controlul autorităților până în luna octombrie a aceluiași an. Recenzorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța conducerii unui vehicul aflat sub linia de vizibilitate a altor șoferi. Ulterior, din cauza opiniilor nefavorabile, vânzările nu au mai decurs așa cu se aștepta Sir Clive Sinclair.

Desigur, vehiculele electrice sunt la modă astăzi. Dar în anul următor, Sinclair a fost nevoit să-si vândă compania de calculatoare către Amstrad. Conceptul Sinclair C5 a dobândit ulterior celebritatea, devenind un obiect de cult pentru colecționari. 

Sinclair TV80, un televizor de buzunar, a fost un alt dispozitiv care nu a avut succes, deși acum oamenii vizionează în mod regulat televiziuni pe telefoanele lor mobile. 

Hobby-urile lui Sir Clive Sinclair mai includeau și poezia, alergarea la maratoane și pokerul. A apărut în primele trei sezoane ale seriei de televiziune Late Night Poker și a câștigat finala primului sezon al spinoff-ului Celebrity Poker Club, învingându-l pe Keith Allen.


4 comentarii despre subiectul „Sir Clive SINCLAIR, creatorul ZX Spectrum, a murit”:
Edi

Am avut si eu clona HC-91 cu casete. Am programat chiar cateva zeci de jocuri multi-nivel, creații personala realizate de la zero cand aveam 14-18 ani, care au ajuns sa circule in lumea intreaga. Am găsit gameplay din ele chiar si pe Youtube. O minunăție de computer! RIP Sir Sinclair!

Anonim

Da, erau cu casete audio, si faceau sunetul specific cand se incarcau, parca dura 5 minute pana se incarca un joc. Clona romaneasca avea limbaj de programare BASIC. Am mai încercat si programare cod masina cu compiler pe acest calculator, dar era mai dificil. RIP!

Dorian

RIP acestui vizionar, invenția sa mi-a marcat copilăria si mi-a determinat meseria actuala de programator!

Cand eram eu mic, avea un vecin calculator de asta! Era MARE șmecherie, ceva mai impresionant decat daca mi-as cumpara acum ultimul tip de consola de jocuri. Ne jucam toata ziua cand aveam timp, intr-o perioada cand 99,9% dintre români nici nu auziseră de jocuri pe computer, iar telefoanele mobile erau ceva SF.

Anonim

Am avut hc93 cu tastatura extinsa si interfata de disk de 5.25 inch. A fost o adevarata placere sa transferi jocurile sau programele de pe caseta pe disk. Putin cod de asamblare si jocul/programul era pe disk. Jocurile fscute de polonezi erau fosrte bine realizate. Multe programe educationale fsvute in Romania, creion optic pentru z80/hc. A fost vremea in care abia a aparut pentium 1. Erau distractive si casetele cu incarcare la viteza dubla a programului.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile