„Pentru a stimula dezvoltarea rețelelor de comunicatii electronice si a elementelor de infrastructura fizica necesare susținerii acestora, lansam astazi in consultare publica proiectul de decizie privind tarifele orientative pentru accesul la stalpii operatorilor de retea. Tarifele orientative ce au fost determinate de Autoritate pe baza principiilor prevazute in Legea infrastructurii, in urma raspunsurilor primite din partea operatorilor de rețea si conform reglementarilor relevante din legislatia speciala din domeniul energiei, reprezintă un reper de care trebuie sa se tina cont in cel mai inalt grad in procesul de negociere a contractelor, orice indepartare de la acestea necesitand o justificare adecvata”, a declarat vicepresedintele Eduard LOVIN intra-un comunicat remis către HD Satelit România.
ANCOM a identificat principalii operatori de retea care detin in proprietate, administrare sau concesiune stalpi care sunt/ar putea fi utilizati de catre furnizorii de retele publice de comunicatii electronice pentru instalarea de retele publice de comunicatii electronice si a calculat tarife de acces pentru categoriile de operatori de retea distribuitori de energie electrica, respectiv operatori ai serviciului public de transport local (troleu si/sau tramvai).
Modalitatea de stabilire a tarifelor
Pentru aceste categorii de operatori de retea au fost aplicate chestionare specifice, in doua etape in ultimul trimestru al anului 2020. Tarifele orientative propuse pentru accesul la stalpii operatorilor de retea au fost calculate luand in considerare principii si metodologii de orientare pe costuri, conforme cu practica europeana in materia calculatiei costurilor - principiul cauzalitatii costurilor, principiul obiectivitatii si principiul proportionalitatii. Au fost avute in vedere costurile asociate furnizarii serviciului de acces la infrastructura, respectiv costurile cu investitiile in infrastructura realizate de operatorul de retea, costurile operationale aferente infrastructurii fizice la care este acordat accesul furnizorilor de retele de comunicatii electronice, cat si evaluarea impactului accesului solicitat asupra planului de afaceri al operatorului de retea si imbunatatirile aduse infrastructurii fizice de catre furnizorul de retele de comunicatii electronice, in masura in care acestea aduc beneficii si operatorului de retea, pentru fiecare dintre categoriile de operatori de retea identificate.
Accesul la stalpii operatorilor de retea este cel mai frecvent intalnit tip de acces la infrastructura fizica, iar tarifele de acces la stalpii unui operator de retea fac deja obiectul unor litigii deschise la ANCOM de furnizori de retele publice de comunicatii electronice, nemultumiti de majorarea tarifelor pentru accesul la stalpii unor operatori de retea, a caror activitate principala este de distribuire a energiei electrice.
Tarifele orientative propuse de ANCOM
Pentru accesul furnizorilor de retele publice de comunicatii electronice la infrastructura fizica constand in stalpii detinuti in proprietate, administrare ori concesiune de operatorii de distributie a energiei electrice, sunt propuse urmatoarele tarife orientative:
a) 1,84 lei/stalp/circuit (cablu)/luna, pentru stalpii de sustinere a liniilor electrice
aeriene de joasa tensiune;
b) 3,46 lei/stalp/circuit (cablu)/luna, pentru stalpii de sustinere a liniilor electrice aeriene de medie tensiune;
c) 22,62 lei/km/circuit (cablu)/luna, pentru stalpii de sustinere a liniilor electrice aeriene de inalta tensiune.
Tariful orientativ propus pentru accesul furnizorilor de retele publice de comunicatii electronice la infrastructura fizica constand in stalpii detinuti in proprietate, administrare ori concesiune de operatorii serviciului public de transport local este de 7,44 lei/stalp/circuit (cablu)/luna.
Tarifele nu contin TVA.
Atribuții ANCOM
Conform atributiilor conferite de Legea nr. 159/2016 privind regimul infrastructurii fizice a retelelor de comunicatii electronice, precum si pentru stabilirea unor masuri pentru reducerea costului instalarii retelelor de comunicatii electronice, ANCOM stabileste tarifele orientative pentru accesul la infrastructura operatorilor de retea pentru anumite tipuri de infrastructura fizica pentru a evita aparitia unor litigii intre operatorii de retea si furnizorii de retele publice de comunicatii electronice care solicita/beneficiaza de acces la infrastructura fizica a acestora.
Operatorul de retea defineste orice operator economic autorizat sa furnizeze retele de comunicatii electronice, sau care detine in proprietate, administrare sau concesiune o infrastructura fizica destinata instalarii de retele de comunicatii electronice ori producerii, transportului sau distributiei, energiei electrice, inclusiv iluminatul public, gazelor naturale, energiei termice si apei, inclusiv evacuarea sau tratarea apelor uzate si sistemele de canalizare si de drenare. De asemenea, este operator de retea si operatorul economic care detine in proprietate, administrare sau concesiune o infrastructura fizica prin utilizarea careia se furnizeaza servicii de transport, cum ar fi, dar fara a se limita la acestea, infrastructura fizica de transport a cailor ferate, drumurile, porturile si aeroporturile.
Procesul de consultare publică
Proiectul de decizie privind tarifele orientative pentru accesul la stalpii operatorilor de retea poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 27.10.2021, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr. 2, sector 3, Bucuresti), prin intermediul Registraturii online sau prin intermediul directiilor regionale ale Autoritatii. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.
Procesul de consultare publică privind tarifele orientative pentru accesul la stâlpii operatorilor de rețea demarat de Autoritate se va extinde până la data de 5 noiembrie 2021, ca urmare a solicitării părților interesate.
ANCOM a lansat consultarea publică a proiectului de decizie privind tarifele orientative pentru accesul la stâlpii operatorilor de rețea, în data de 27 septembrie 2021.
Toți devin foarte inventivi atunci când este să facă un ban în plus, mai ales daca nu-i muncit. Ce contează, plătește abonatul, mai ales dacă îl aduci în situația să nu mai poată alege, este obligat să plătească. Se prefigurează o taxă în plus, iar asta nu-i deloc de bine.
Aceasta taxa exista de mult pentru unii furnizori daca nu cumva pentru toti.Deci nu e ceva nou.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.