Franța a lansat două multiplexe naționale care vor transmite în regiunile metropolitane din Franța un număr de 25 de posturi de radio în DAB +, inclusiv stații naționale de la Radio France și emițătoare private de top. Inițiativa va ajuta milioane de ascultători să beneficieze de o gamă mai largă de posturi de radio naționale și regionale, la o calitate audio îmbunătățită, precum și de informații despre programe, despre vreme, imagini de prezentare și altele.
Noile multiplexe vor fi transmise de-a lungul axei Paris-Lyon-Marsilia. Cele 25 de radiouri includ trei posturi exclusive în DAB + și 22 de posturi care sunt difuzate și în FM. În plus, este implementat și DAB Slideshow, afișând imagini color pe receptoarele digitale ale ascultătorilor, cum ar fi logo-urile posturilor, informații despre melodii sau despre vreme. Se speră că astfel de funcții suplimentare vor atrage francezii către DAB +, încât acest sistem de transmisie să devină modul dominant în care Franța ascultă posturi de radio acasă.
„Lansarea a două multiplexe naționale în Franța este o etapă esențială în dezvoltarea DAB, nu doar pentru Franța, ci pentru toată Europa. Această lansare, combinată cu recenta lege franceză a receptoarelor de radio*, creează o oportunitate fără precedent de creștere pe piața receptoarelor DAB + din Franța. În calitate de lider de piață în receptoare DAB, Frontier susține creșterea DAB în Europa cu soluțiile lor de receptoare Siena și Kino DAB +”, a afirmat președintele WorldDAB.
„DAB + se lansează cu adevărat în Franța și suntem încântați că, prin gama noastră de radiouri digitale, putem impulsiona creșterea DAB + . Frontier prognozează că volumul vânzărilor de receptoare de radio DAB + în Franța va creste cu peste 50% în 2021, în comparație cu anul trecut, iar această tendință va continua”, a precizat directorul general al Frontier.
_______________
*În plus față de noile multiplexe, legea franceză a fost actualizată pentru a stabili că, din 28 mai 2021, aparatele de radio care includ un ecran alfanumeric trebuie să fie capabile să recepționeze posturi de radio difuzate în sistem digital terestru.
Bravo lor, un exemplu senzațional si demn de urmat! Sper sa se procedeze cand mai curand si in Romania in acest mod, sa auzim la radio un sunet fara pârâituri si sa eliberam astfel mai multe frecvențe pentru noi posturi.
Noi nu avem acoperire bună în FM și visăm DAB+...
Cum sa nu ai acoperire buna in FM? La mine in oras sunt peste 15 posturi de radio si se aud perfect pentru o transmisie analogica. Din păcate, in analogic.
Radio DAB+ are multe avantaje fata de DAB si FM dar sunt si cateva dezavantaje. Deocamdata la noi serviciul DAB este numai in Bucuresti si sunt doar posturile Radio Romania. Mai demult posturile KISS FM, MAGIC FM ,ROCK FM emiteau in digital dar in format HD RADIO (formatul radio digital utilizat in America de Nord in banda FM) nu stiu daca mai emit in 2021 in Bucuresti. Fata de HD Radio care emite in Banda FM in format digital, DAB+ emite in Banda 3 FIF 174 - 230 MHz (aceea banda pe care se receptiona TVR 1 analogic) Sa fim fericiti daca vom avea dupa anul 2025 DAB+ si nu ar fi exclus sa se repete istoria ca si cu DVB-T2, sa emita doar posturile Radio Romania si privatii sa fie doar pe internet. Personal mi-ar placea sa avem si DAB+ sa avem toate posturile in format digital eu detin 3 radiouri care au benzile FM, DAB+ si internet radio. Mai mult ascult pe internet. Cu FM am observat ca sunt multe canale si frecventele sunt alocate aiurea, sunt 3 canale la mine in zona unde diferenta este de 0.1 MHz inloc de minim 0.3 MHz si nu poti asculta nimic. Un alt avantaj este ca daca instalezi o antena de exterior pentru receptia radio, o antena DAB este mai mica ca dimensiune decat o antena FM. Si ma refer la antena YAGI FM cu 3 elementi (care am si eu) versus o antena YAGI DAB tot cu 3 elementi, cum am vazut in Marea Britanie. Dezavantajul este ca DAB+ nu are o propagare la fel de buna ca si FM, si la digital ori receptionezi ori nu receptionezi nu ca si la analog ca si daca semnalul nu este bun tot auzi ceva. As recomanda un receptor radio DAB+ cu mufa pentru antena de exterior si o antena Yagi cu 3 sau mai multi elementi. Al doilea dezavantaj este ca trebuie sa iti cumperi un radio nou care are FM si DAB+ radiourile care au doar DAB nu vor receptiona DAB+ ca si televizoarele cu tuner DVB-T. Nu este la fel ca si la TV, iti pastrezi televizorul vechi si conectezi un receptor.
Pentru o receptie buna in banda FM recomand o antena de exterior. Eu la mine in oras am receptionat 22 de posturi radio cu o antena YAGI FM cu 3 elementi montata vertical. Cei drept 5 din 22 sunt dubluri ale canalelor RRA, RRC, DIGI, MAGIC, EUROPA,
Nu mai sunt posturi DAB in Bucuresti de vreo doua luni.
Dar HD RADIO mai emite? Pe YouTube am vazut anul trecut in august un clip ca inca mai emitea KISS, MAGIC si ROCK in format digital pe 100.6 MHz: https://www.youtube.com/watch?v=PHA_67O_S-g
Pe când și la noi ? Evoluția nu poate fi oprită, chiar dacă la noi "habotnicii" încă au îndoieli și cu televiziunea terestră digitală.
La noi dupa 2025 se va implementa tehnologia DAB+ si asta am citit intr-un articol tot de pe acest site "HDSATELIT" ar fi foarte bine daca s-ar implementa anul viitor sau in 2023. Televiziunea terestra digitala este foarte buna, problema ca privatii nu vor sa emita si am ramas cu TVR. Cine locuieste langa ganita poate receptiona posturi din tara vecina. Multi spun ca mai bine te abonezi la FREESAT si platesti 100 de lei pe an daca nu vrei abonament la cablu. Dar un echipament de receptie prin satelit plus abonament costa 458 lei pe cand un echipament pentru receptie terestra DVB-T2 costa 168 lei si nu trebuie sa iti cumperi alt televizor. Si sunt cazuri ca nu iti poti monta antena de satelit din diferite motive. Sa speram ca nu va fi la fel cu radio digital DAB+ si posturile de pe FM vor trece si in digital.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.