Raportul global privind conectarea la internet mobil în anul 2021, studiu realizat de asociația GSMA, evidențiază faptul că mai mult de jumătate din populația lumii folosește acum internetul mobil. Internetul mobil este utilizat de peste 4 miliarde de persoane conectate, cu 225 de milioane mai multe comparativ cu anul 2019 și în creștere de la o treime din totalul populației planetei noastre, în urmă cu doar șase ani.
Totuși, chiar și cu această creștere impresionantă a conectivității la internetul mobil, atât în ceea ce privește acoperirea cu semnal, cât și utilizarea internetului mobil, raportul subliniază că lucrările de implementare a serviciilor mobile trebuie să fie accelerate, pentru a reduce decalajul digital. Din cele 3,8 miliarde de persoane care rămân neconectate, doar 450 de milioane de persoane locuiesc în zone fără semnal de internet mobil în bandă largă (decalajul de acoperire).
Decalajul de acoperire se reduce semnificativ de la an la an, însă provocarea mult mai mare o reprezintă cei 3,4 miliarde de oameni care locuiesc în zone care sunt deja acoperite cu semnal de internet mobil în banda largă, dar care nu îl folosesc (decalajul de utilizare).
Raportul examinează tendințele în acoperirea și utilizarea internetului mobil în ultimii șase ani și identifică barierele cheie în calea adoptării internetului mobil. De asemenea, analizează impactul pandemiei de COVID-19 și cele mai semnificative efecte regionale. În cele din urmă, face recomandări pentru a ajuta la diminuarea decalajului digital și pentru a asigura un acces mai larg la conectivitatea la internet mobil.
„Pandemia COVID-19 a evidențiat importanța accesului la internet mobil pentru viața și mijloacele de trai ale oamenilor și a accelerat transformarea digitală în întreaga lume. Telefonul mobil este principalul și adesea singura modalitate de a accesa internetul în țările cu populație cu venituri mici și medii. În timp ce mai mulți oameni folosesc acum internetul mobil, mai mulți decât oricând înainte, unele bariere fundamentale împiedică prea mulți oameni să utilizeze internetul mobil. Pentru a reduce acest decalaj de utilizare, noi toți - guvern și industrie - trebuie să facem mai multe. Trebuie să abordăm barierele cheie în calea utilizării serviciilor de internet mobil, în special analfabetismul și lipsa abilităților digitale, precum și accesibilitatea. Doar printr-o acțiune direcționată și prin colaborare putem să reducem decalajul digital”, notează asociația GSMA.
În ultimii șase ani, decalajul de acoperire a continuat să se reducă:
- În 2014, aproape un sfert din populația lumii nu avea acces la o rețea mobilă cu internet de mare viteză.
- Până la sfârșitul anului 2020, această cifră era de doar 6%.
- Acum, 94% din populația lumii are acces la o rețea în bandă largă, cele mai mari progrese fiind înregistrate între anii 2014 - 2018.
- În 2020, acoperirea globală cu semnal a crescut cu un punct procentual, de la 93% la 94%. Acest progres a redus la 450 de milioane numărul de persoane care locuiesc în zone fără o rețea mobilă de internet în bandă largă. Cei care au rămas în continuare fără semnal la internet mobil trăiesc de obicei în zone rurale puțin populate, cu teren dificil.
Numărul persoanelor care utilizează internetul mobil a crescut, de asemenea, pentru al doilea an consecutiv:
- Cu toate acestea, diferența de utilizare rămâne mare, generata de persoanele neconectate la internet mobil.
- În anul 2020, 3,4 miliarde de persoane (43% din populația lumii) trăia în amprenta unei rețele mobile de bandă largă, dar nu accesau serviciile de internet mobil.
- Deși decalajul de utilizare se micșorează, acum este de șapte ori mai mare decât decalajul de acoperire.
- Țările cu populație cu venituri mici și medii reprezintă acum aproape 93% din populația neconectată a lumii și peste 98% din populația neacoperită cu semnal mobil.
- Între anii 2019 și 2020, cea mai semnificativă creștere a utilizării internetului mobil a fost în Asia de Est (61%), unde a crescut cu 4%.
Bariere în calea utilizării internetului mobil
Pandemia a evidențiat importanța conectivității la internet mobil pentru bunăstarea socială și economică a oamenilor din întreaga lume. Oamenii cu acces la internet mobil au putut să rămână conectați cu prietenii și familia, să facă afaceri, să aibă acces la informații și servicii esențiale sau cel puțin să aibă o viată mai puțin monotona în perioada de carantina si restricții. Cu toate acestea, 47% din populația din țările cu persoane cu venituri mici și medii nu utilizează încă internetul mobil, chiar dacă persoanele respective locuiesc în zone cu rețele mobile de mare viteză.
Principalele bariere sunt:
- Lipsa conștientizării existenței serviciilor de internet mobil și a beneficiilor acestuia, analfabetismul și lipsa abilităților digitale constituie cele mai mari obstacole în calea adoptării serviciilor de internet mobil. Aproape un sfert dintre adulții din țările chestionate nu sunt conștienți de existența internetului mobil și de beneficiile acestuia.
- Accesibilitate: telefoanele și datele mobile au devenit mai puțin accesibile în anul 2020 în multe țări cu populație cu venituri mici și medii, din cauza impactului economic al pandemiei COVID-19.
Aceste bariere afectează adesea în mod disproporționat anumite segmente ale populației, în special persoanele care trăiesc în zonele rurale, dar și femeile.
"Conectivitatea mobilă poate fi utilă pentru oameni în timpul crizelor, subliniind din nou nevoia de a face mai multe pentru a îmbunătăți accesul la serviciile mobile. Singura modalitate de a reduce decalajul digital este un efort colectiv puternic pentru a elimina barierele în calea accesului la internetul mobil și utilizării acestuia. Aceasta strategie necesită acțiuni specifice tuturor părților interesate, inclusiv operatorilor de telefonie mobilă, factorilor de decizie politică, guvernelor și sectorului privat", se mai recomandă in raportul asociația GSMA.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.