Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) atrage atenția asupra faptului că amplificatoarele de semnal 2G/3G/4G trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a fi folosite legal. În primul rând, este necesar să aibă marcajul CE. În al doilea rând, acestea pot fi puse în funcțiune doar de către operatorul de comunicații electronice al cărui semnal se dorește amplificat sau cu acordul acestuia. Utilizarea amplificatoarelor de semnal care nu îndeplinesc aceste condiții poate cauza interferențe prejudiciabile în spectrul de frecvențe radio, afectând buna funcționare a serviciilor de comunicații mobile. De la începutul acestui an și până la data de 1 octombrie, Autoritatea a identificat și scos din funcțiune aproape 80 de amplificatoare care nu aveau marcajul CE sau erau puse în funcțiune incorect, explică ANCOM printr-un comunicat remis către https://www.hdsatelit.com/.
Cum funcționează amplificatoarele de semnal GSM?
Amplificatoarele de semnal GSM (denumite și repetoare de semnal) sunt echipamente radio menite să preia semnalul emis de staţiile de bază 2G/3G/4G ale furnizorilor de servicii de comunicații de telefonie mobilă pentru a-l amplifica și retransmite în interiorul clădirilor, oferind o putere îmbunătățită a semnalului radio recepţionat de telefonul mobil.
Serviciul de telefonie mobilă este asigurat prin propagarea undelor radio, propagare care poate fi afectată de diferite obstacole (relief, vegetație, structuri metalice, construcții etc.) și de condițiile meteorologice. Calitatea serviciului de telefonie depinde și de numărul de utilizatori conectați la o anumită stație, volumul traficului generat de aceștia, precum și de apariția unor disfuncționalități locale ca urmare a unor incidente sau lucrări programate etc.
Cum pot fi utilizate amplificatoarele de semnal GSM?
În primul rând, utilizatorul care dorește punerea în funcțiune a unui amplificator trebuie să anunțe operatorul al cărui abonat este și să obțină acordul și suportul acestuia pentru instalarea echipamentului. Acest lucru este necesar atât pentru că operatorul deține licența de utilizare a spectrului de frecvențe radio în care va funcționa amplificatorul, cât și pentru că punerea în funcțiune a echipamentului trebuie făcută corect. După instalare, operatorul ar trebui să verifice că nu există probleme în rețeaua proprie.
În al doilea rând, utilizatorul trebuie să verifice existența marcajului CE în momentul achiziționării unui amplificator de semnal.
Emisia în spectrul radio este posibilă numai în baza unei licențe de utilizare a frecvențelor radio sau a unei licențe de emisie, după caz, eliberate de ANCOM, cu excepția anumitor categorii de frecvențe a căror utilizare este liberă, exceptată de la licențiere, pentru anumite tipuri de aplicații şi cu respectarea restrictivă a anumitor parametri tehnici și operaționali. Benzile folosite de operatorii de telefonie mobilă nu sunt exceptate de la licențiere.
Importanța marcajului CE
Marcajul CE este un indicator cheie al conformității unui produs (deci și a unui echipament radio) cu legislația Uniunii Europene în ceea ce privește respectarea cerințelor esențiale și care permite libera circulație a acestuia în Uniunea Europeană.
Cerințele esențiale care trebuie îndeplinite de toate echipamentele radio se referă la:
- protecția sănătăţii şi siguranţei utilizatorului şi a oricărei alte persoane;
- protecţia privind compatibilitatea electromagnetică. Prin compatibilitate electromagnetică se înțelege capacitatea echipamentelor de a funcţiona fără a produce perturbații electromagnetice care împiedică buna funcționare a altor echipamente care funcționează în apropiere;
- utilizarea eficientă a spectrului radio, pentru a evita interferențele prejudiciabile.
Un echipament comercializat pe piața Uniunii Europene sau pus în funcțiune pe teritoriul Uniunii Europene - deci pe piața oricăruia dintre statele membre UE, inclusiv România - fără a avea aplicat marcajul CE este considerat din start ca fiind neconform.
Echipamentele radio fără marcaj CE pot provoca interferențe prejudiciabile spectrului de frecvențe radio, afectând funcționarea serviciilor de comunicații electronice din imediata apropiere.
De asemenea, chiar și echipamentele radio cu marcaj CE pot provoca interferențe prejudiciabile spectrului de frecvențe radio dacă nu sunt instalate corespunzător (ex. amplificatoare care nu sunt instalate de operator) sau dacă sunt folosite în benzi de frecvențe neexceptate de la licențiere fără a avea licență de utilizare a spectrului radio, afectând funcționarea serviciilor de comunicații electronice din apropiere.
În cazuri extreme, interferențele prejudiciabile cauzate de echipamentele radio neconforme pot afecta apelarea numărului de urgență 112!
Echipamente neconforme identificate de ANCOM
De la începutul acestui an și până la 1 octombrie 2021, ANCOM a identificat și scos din folosință aproape 80 de amplificatoare de semnal GSM a căror utilizare provoca interferențe prejudiciabile spectrului de frecvențe radio.
În această perioadă, au fost identificate și 10 telefoane fixe, fără fir, de tipul DECT 6.0 provenind din afara Uniunii Europene și utilizate în România. Utilizarea acestor echipamente neconforme a fost intensă în ultimii ani, în 2018 fiind identificate și scoase din uz aproape 700 de telefoane DECT 6.0. Reducerea masivă a utilizării acestor echipamente neconforme vine și ca urmare a unor ample campanii de informare cu privire la riscurile asociate utilizării acestora, derulate de Autoritate începând cu anul 2016. Informații cu privire la aceste campanii de informare sunt disponibile aici și aici.
Alte echipamente radio pe care trebuie să existe marcajul CE
Toate echipamentele care funcționează utilizând spectrul de frecvențe radio trebuie să aibă marcajul CE. Printre aceste se numără: telefoane fixe și mobile, provenind din afara Uniunii Europene (din Statele Unite ale Americii sau din Asia, spre exemplu), desktop PC, tablete, laptopuri, console și controllere pentru jocuri video, drone, corpuri de iluminat, inclusiv cele cu LED, echipamente electrocasnice, radiotelefoane de uz casnic (de tipul stațiilor walkie-talkie sau de monitorizare pentru bebeluși), telecomenzi radio, telecomenzi cu infraroșu, întrerupătoare automate, radiomicrofoane (microfoanele wireless), jucării teleghidate prin radio, routere.
În cazul în care cei care dețin echipamente radio neconforme continuă să le folosească, încalcă astfel prevederile Hotărârii Guvernului nr. 740/2016 privind punerea la dispoziţie pe piaţă a echipamentelor radio, cu modificările şi completările ulterioare, riscând sancțiuni cuprinse între 500 şi 5.000 lei.
Informații complete despre echipamentele neconforme și legislația aplicabilă în aceste cazuri sunt disponibile aici și aici.
ANCOM ar trebui să-i tragă de urechi pe operatori pentru ca nu au ajuns la acoperirea prevazuta în contract. În unele zone ale tarii semnalul și internetul mobil sunt varză
În unele zone merge brici.
Pe ăștia nu ai vede???
Ba da, anonimule, ii amendează pe operatori, mai informează-te. Exemplu:
https://www.google.com/amp/s/www.economica.net/ancom-a-amendat-rcs-rds-telekom-vodafone-si-orange-cu-1-6-milioane-lei-pentru-lipsa-semnalului_178332.html/amp
Între timp observ că Ancom au mai făcut și alte controale, iar acoperirea cu semnal e un pic mai buna:
https://www.hdsatelit.com/2021/01/toti-operatorii-si-au-imbunatatit.html
Că locuiește cineva într-o zonă urbana sau rurală inclusa în cei 2-3% neacoperiti cu semnal, aceasta nu înseamnă că respectivul are voie sa monteze amplificatoare neconforme, care să bruieze complet sau parțial semnalul pentru mine sau pe alți utilizatori în zona de emisie a amplificatorului neconform. Să își monteze amplificatoare conforme, daca vor așa ceva
Problema e ca în jurul unor localități mari gen Cluj-Napoca sau Timișoara nu se poate folosi telefonul. Nu cred ca e 2-3%.
Offff, nu ai inteles. E vorba 2-3 % din populație, nu din suprafața. Cei 2-3 % din populație pot sa insemne 10-20 %.din suprafață.
Sânt zone foarte populate. Nu vorbesc de cătune din zona montana. Problema e ca nu se fac investiții în zonele citate. Se merge pe ideea "las că-i bine și așa rău"
Zonele acelea care ți se par foarte populate de fapt nu reprezintă multă populație, relativ la populația întreagă a României, ci 0,1 procente fiecare, chiar daca au mii de locuitori, și se încadrează în totalul celor 2-3 procente neacoperite de unul sau altul dintre operatori. Dar de obicei cel puțin un operator are semnal. Eu locuiesc într-un mic municipiu și nu am probleme cu semnalul de la niciunul dintre operatori, nici măcar în zone rurale învecinate. Doar pe munte nu am semnal la unii operatori in diverse zone, dar acolo ce populație este? 5 cabane și o stâna pe 30 km de stradă? Eu sunt de acord că ar trebui și acolo semnal,, dar investițiile și cheltuielile depășesc cu mult consumul de nevoie de comunicații in acea zona. Cu excepția că ai vreo urgență.... De aceea e bine când mergi pe munte sa ai cartele de la doi operatori.
A făcut cineva o verificare a semnalului sau ne luam după ce declară operatorii?
Logic, a verificat ANCOM, nu operatorii. Nu ai citit articolele pe care ti le-am recomandat la comentariile de mai sus? Citez dintr-unul: "In cadrul acestei campanii a fost masurata acoperirea cu semnal in 13.398 localitati, localitati cu mai mult de 10 locuitori, fiind totodata masurati aproape 250.000 de km pe drumurile nationale, judetene, orasenesti si comunale. Din totalul de 20.121.587 de locuitori, conform recensamantului populatiei si al locuintelor, au fost masurate zonele locuite de 20.117.553 de persoane. Acoperirea cu servicii de voce a fost calculata ca raportul dintre suma populatiei acoperite si suma populatiei masurate."
Ok asta e cantitatea de semnal. Dar calitatea semnalului o verifica cineva?
De multe ori cu 1-2 linii de semnal NU poți folosi serviciul.
Anonimule, unde scrie că au măsurat cantitatea, dar și nu calitatea semnalului? Scrie că au măsurat acoperirea cu semnal, aceasta înseamnă ambii indicatori, atat cantitatea, cat și calitatea.
PS: Eu personal am obosit sa tot îți explic, iar tu să cauți în continuare posibile probleme pe care sa le critici. Nu am timp pentru asemenea jocuri, ti-am explicat deja destule. In plus, eu nu am astfel de probleme, nu am găsit nicio zona populată in plimbările mele prin țară în care sa nu fie semnal bun, inclusiv calitativ, de la cel puțin unul dintre operatori. Caută pe altcineva sa poarte discuția aceasta cu tine. Succes!
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.