Blue Origin are planuri ambițioase care nu se vor limita la turismul spațial. Compania de zboruri spațiale deținută de Jeff Bezos a anunțat că lucrează și la realizarea propriei stații spațiale. Denumită Orbital Reef, stația va începe să funcționeze în a doua jumătate a acestui deceniu.
Va fi realezată, deținută și operată în parteneriat cu Sierra Space, o subsidiară a corporației Sierra Nevada. Sierra Space este probabil mai cunoscută pentru Dream Chaser, o navă spațială ce va fi utilizată din anul 2022 pentru transporturi către Stația Spațială Internațională. Proiectul Orbital Reef este susținut și de Boeing, Rewire Space, Genesis Engineering Solutions și Arizona State University. Compania speră să folosească Starliner-ul Boeing și Dream Chaser-ul de la Sierra Space, menționat mai sus, pentru a transporta atât marfă, cât și pasageri către Orbital Reef.
Orbital Reef va fi un „parc de afaceri”, dar în spațiu. Într-un comunicat de presă, Blue Origin a spus că stația spațială „va oferi clienților din cercetare și din industrie, internaționali și comerciali, servicii complete la prețuri competitive, inclusiv transportul și logistica spațială, locuirea în spațiu, depozitarea echipamentelor, dar și operațiunile, inclusiv la bord, ale echipajului.” Oricine dorește „să-și stabilească propriul domiciliu pe orbită” poate face acest lucru, desigur, dacă dispune de banii necesari.
Blue Origin a spus că Orbital Reef (tradus ca Reciful Orbital) va fi locuibil pentru până la 10 persoane, ceea ce este un număr aproape la fel de mare ca al celor ce utilizează concomitent Stația Spațială Internațională. Orbital Reef va avea o „arhitectură spațială centrată pe oameni” cu „servicii și facilități de clasă mondială”. Orbital Reef va avea un sistem deschis, care va permite oricărui client sau națiune să-l folosească. Dacă piața pentru astfel de servicii va crește, Blue Origin promite că va extinde facilitățile și utilitățile oferite de Orbital Reef.
„Agențiile spațiale experimentate, consorțiile de înaltă tehnologie, națiunile suverane fără programe spațiale, companiile media și de turism, antreprenorii, inventatorii sponsorizați și investitorii cu idei de viitor, toți vor găsi pe rând un loc pe Orbital Reef”, a spus compania într-un comunicat de presă.
„De peste șaizeci de ani, NASA și alte agenții spațiale au dezvoltat zborul spațial orbital și modalități de a locui în spațiu, pregătindu-ne pentru ca afacerile comerciale să redescopere acest domeniu, în acest deceniu”, a declarat Brent Sherwood, vicepreședinte senior al programelor de dezvoltare avansată pentru Blue Origin.
„Vom extinde accesul, vom reduce costurile și vom oferi toate serviciile și facilitățile necesare pentru a transforma zborul spațial în ceva cotidian. Un ecosistem de afaceri vibrant va evolua pe orbita joasă a Pământului, generând noi descoperiri, noi produse, noi modalități de divertisment și de conștientizare globală.”
Singurul proiect de succes al Blue Origin este un program turistic suborbital care trimite pasagerii la marginea spațiului cosmic (și înapoi) pe New Shepard. Prin intermediul acestui proiect au zburat deja opt persoane, printre care Bezos, dar și William Shatner din serialul Star Trek. Alte proiecte, cum ar fi racheta New Glenn (pe care compania speră să o folosească pentru a lansa unele dintre modulele Orbital Reef) și sistemul de aterizare lunară Blue Moon sunt încă în faza de dezvoltare.
De multă vreme NASA nu mai este un lider al explorării spațiului cosmic. Odată cu cele două eșecuri ale navetelor sale care au explodat, NASA s-a mulțumit cu tot mai puțin.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.