În fiecare an școlar, aproximativ 45.000 de elevi abandonează școala, iar la începutul anului 2020, 12% dintre copiii cu vârsta învățământului obligatoriu nu mergeau la școală. Procentul elevilor dezavantajați socio-economic care au și performanțe scăzute la lectură este de 62%.* Discovery se implică activ atât la nivel local, cât și global în susținerea educației tinerilor, așa că anul acesta va face o donație în valoare de 25.000 de dolari către organizația Salvați Copiii România, pentru a sprijini copiii din două localități defavorizate, anunță Discovery printr-un comunicat remis către HD Satelit România.
Prin intermediul inițiativei RISE (Reducing Inequality and Supporting Empowerment), o campanie globală axată pe reducerea inegalității și sprijinirea comunităților defavorizate de pe glob, Discovery își propune să faciliteze accesul la nevoile umane de bază. Partenerul global al acestui proiect este Asociația Salvați Copiii / Save the Children, alături de care Discovery contribuie activ la dezvoltarea proiectelor de mobilitate socială cu accent pe programele de recuperare educațională și reintegrare școlară.
Suma donată de Discovery către Salvați Copiii România va merge către elevii din două localități defavorizate din județul Hunedoara, care vor primi pachete alimentare și rechizite, iar o parte din fonduri se va îndrepta și către dotarea centrelor de zi ale organizației. Copiii beneficiari ai activităților celor două centre de zi înființate în Petroșani și Petrila fac parte din comunități dezavantajate.
Ultimele rezultate PISA plasează România printre țările cu o puternică legătură între statutul socioeconomic și performanțele elevilor. Astfel, statutul socio-economic determină 18% din variațiile de performanță ale elevilor români (față de 12% media OCDE). Prin acest tip de proiecte, Discovery, alături de Salvați Copiii, își dorește să reducă procentul elevilor dezavantajați și să creeze șanse egale pentru performanțe la lectură.
„Prin platforma RISE punem în aplicare angajamentul Discovery de a reduce inegalitățile și de a sprijini comunitățile defavorizate de pe glob, iar Salvați Copiii contribuie la acest scop fiind liantul dintre noi și beneficiari. Ne îngrijorează statisticile de mai sus și, prin donația noastră, sperăm să putem influența în mod pozitiv, real. Suma va merge către două centre Salvați Copiii din județul Hunedoara și va avea ca beneficiari finali copii proveniți din medii defavorizate sau aflați în risc de separare de familie. Majoritatea părinților din localitățile către care merg fondurile nu au un loc de muncă stabil, cei mai mulți dintre ei plecând sezonier în străinătate pentru a reuși să-și susțină financiar familia, o parte beneficiază de ajutorul social, iar alții nu au niciun venit constant cu excepția alocațiilor de stat. Ne dorim ca aceste probleme să nu reprezinte un motiv pentru abandonul școlar și sperăm ca prin această donație să oferim copiilor o șansă în plus la educație. Avem în plan mai multe activități pe care să le integrăm în strategia Discovery de Social Good și le mulțumim partenerilor de la Salvați Copiii pentru dorința de a aduce o schimbare în viețile copiilor care chiar au nevoie de ajutorul nostru,” a declarat Edina Constantinescu, Marketing, Research and Social Good Director Discovery CEEMEA & PayTV.
„Numărul elevilor din medii vulnerabile socio-economic care ajung să abandoneze școala pentru că nu își permit costurile educației <gratuite> este cu adevărat îngrijorător. Criza sanitară a acutizat disparitățile sociale și i-a expus unor riscuri suplimentare tocmai pe cei vulnerabili, astfel că intervenția noastră este esențială. Experiența noastră ne dovedește faptul că sprijinul educațional aduce beneficii pe termen lung: din 1999, la Centrul de zi Petrila, primul centru de acest fel al organizației Salvați Copiii, sute de copii cu risc de abandon școlar au devenit premianți și unii chiar absolvenți de studii superioare,” a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Parteneriatul global al Discovery cu Save the Children urmărește să sprijine programele de educație și mobilitate socială din întreaga lume și va ajuta 10 milioane de oameni în următorii ani, în cele 22 de țări identificate ca fiind vulnerabile. Organizația Salvați Copiii crede că fiecare copil merită un viitor, oferindu-le acestora șansa unui început cu dreptul în viață, oportunitatea de a învăța, și protecție împotriva pericolelor.
* Sursa INS, baza de date TEMPO Online, date prelucrate.
Context:
În ianuarie 2020, peste 275.000 de copii cu vârsta învățământului obligatoriu (7-17 ani) nu mergeau la școală, iar rata abandonului școlar pentru anul 2018/2019 a fost de 2,1%, în creștere față de anii anteriori.
Părăsirea timpurie a școlii reflectă incapacitatea sistemului de readucere la școală a copiilor, România înregistrând un procent de 15,3% al tinerilor între 18-24 de ani care au finalizat doar 8 clase sau mai puțin.
Ultimele rezultate PISA plasează România printre țările cu o puternică legătură între statutul socio-economic și performanțele elevilor. Astfel, statutul socio-economic determină 18% din variațiile de performanță ale elevilor români (față de 12% media OCDE).
Închiderea școlilor în contextul pandemiei de Covid-19 a împiedicat accesul la educație pentru peste 600.000 de copii, care nu au avut acces la școala online, fie pentru că nu au avut internet, fie pentru că nu au avut tablete.
Pentru prima dată în ultimii cinci ani, riscul de sărăcie și excluziune socială printre copiii români a crescut cu 0,5 puncte procentuale, în vreme ce pentru adulți a scăzut, cu 1,2 puncte procentuale. Astfel, în 2020, 1.582.000 de copii din România (36,3%) se aflau în risc sever de sărăcie, potrivit celui mai recent raport al Save the Children International.
Centrul educațional din Petrila oferă sprijin socio-educațional pentru copiii vulnerabili din 1999. De atunci, 2.400 de copii au participat la activitățile educative de tip „Școală după școală” susținute de cadrele didactice din program și au beneficiat, alături de părinții lor, de servicii sociale și de consiliere psihologică.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.