Radiodifuzorul public italian RAI va face modificări semnificative în distribuția televiziunilor sale (inclusiv cele necriptate) prin sistemul de sateliți Eutelsat Hot Bird de la poziția orbitală 13 grade Est.
Scopul modificărilor care vor avea loc în data de 14 decembrie 2021 va fi oprirea distribuției în MPEG-2 SD a majorității televiziunilor RAI, dar și optimizarea utilizării capacității de transmisie prin satelit. Aceste acțiuni ar trebui să aibă ca rezultat o calitate îmbunătățită a imaginii pentru programele HD ale RAI. Modificările vor afecta și pe telespectatorii platformei TivúSat, anunță utilizatori ai forumului italian digital-forum.it, citați de portalul parabola.cz.Televiziunile necriptate (Rai News 24, Rai Sport, Rai Gulp, Rai Storia, Rai Scuola, Camera dei Deputati, Senato Italiano), precum și cele criptate (Rai 4, Rai 5, Rai YoYo și Rai Premium) vor fi eliminate de pe frecvența 10992. Rai Storia HD, Rai Premium HD și Rai Scuola HD de pe frecvența 11013 vor fi mutate pe aceasta frecvență 10992. Transponderul va continua să funcționeze în DVB-S pentru a distribui principalelor televiziuni Rai 1, 2 și 3 în MPEG-2 SD.
Televiziunea de sport Rai Sport + HD va fi mutată de pe frecvența 11766 pe frecvența 11013.
Într-o viitoare etapă este planificată și încetarea distribuției în MPEG-2 SD a principalelor televiziuni Rai 1, Rai 2 și Rai 3. Aceste modificări vor elibera capacitatea de transmisie si vor facilita distribuirea de noi televiziuni RAI, inclusiv programele televiziunii Rai English pentru telespectatorii din străinătate.
Așadar, din 14 decembrie 2021, pe Eutelsat Hot Bird 13C (13 ° E), pe frecvența 10.992 GHz, polarizare verticală, SR 27500, FEC 2/3, DVB-S QPSK, vor fi distribuite televiziunile Rai 1, Rai 2, Rai 3, Rai Scuola HD, Rai Storia HD și Rai Premium HD.
Pe frecvența 11013, polarizare orizontală, SR 29900, FEC 3/4, DVB-S2 / 8PSK vor fi transmise televiziunile Rai 5 HD, Rai Sport + HD, Rai News 24 HD, Rai Gulp HD, Rai YoYo HD și Rai 3 TGR SD.
Pe frecvența 11,766 GHz, polarizare verticală, SR 29900, FEC 3/4, DVB-S2 / 8PSK vor fi difuzate televiziunile Rai 1 HD, Rai 2 HD, Rai 3 HD, Rai 4 HD, Rai Film HD și Rai 4K.
Anterior, italienii de la RAI și Mediaset anunțaseră că migrează noi pachete de televiziune terestră la MPEG4, dar în acel moment nu erau prezentate planurile în privința transmisiei prin satelit.
Italienii trec la HD și în România posturile sunt upscalate din HD în SD.
Din HD in SD se numeste downscale. Din SD in HD se numeste upcsale. La fel si pentru 4K, de la HD la 4K este upscale, de la 4K la HD este downscale.
In Romania problema este ca firmele de cablu si DTH nu vor sa elimine dublurile SD, nu mai spun ca inca mai exista televiziune analogica prin cablu. Ar trebuii sa se incurajeze televiziunea HD si 4K, cat despre SD sa ramana doar canalele care nu emit inca HD, si televiziunea anlogica prin cablu sa fie eliminata. Pe o frecventa unde emite un canal TV analogic se poate introduce mai multe canale digitale SD, HD si 4K
Firmele de cablu ar elimina analogul, dar ce faci cu abonatii de la rural care nu au televizionare sa suporte digital ?
la fel si pentru SD-uri, daca nu au televizioare MPEG4 cum scoti HD-ul ?
Omu plateste serviciul, tu esti obligat sa il oferi.
Soluția pentru televizoarele vechi este decodorul. Decodorul transmite către televizor canalul HD, doar că pe televizorul vechi se va vedea la calitate SD. Asta e soluția pt eliminarea analogicului.
E vorba totuși de multe echipamente. Așteptând, televizoarele respective vor disparea de la sine(durată de viata depășită) si firma de cablu va face economie de niște echipamente cu care nu va avea ce sa facă peste câțiva ani.
@Armand Daniel. Cunosc persoane care sunt abonati la Vodafone si au decodorul SD din 2010 si au vrut HD. O parte si-au cumparat televizoare noi si au primit in schimbul decodorului SD un modul CI+ si altii care au televizoare LCD mai vechi de 2015 unii chiar din 2010 au primit decodor HD. Unii nu au avut problema cu instalarea la altii s-au dus tehnicieni sa le instaleze si activeze decodorul/modulul. Doar vorbesti la caserie, spui datele si in cateva zile (maxim 5 zile lucratoare) primesti modul CI+ sau decodor HD si nu platesti nimic. Solutia ar fi ca operatorii de cablu si DTH sa verifice cine mai au decodoare SD si sa ia legatura telefonic sau prin e-mail si sa explice cum trebuie procedat. Dar nu trebuie intr-o singura zi. Totul s-ar solutiona in maxim doi ani.
Principalele canale ale Rai în HD au devenit FTA incepand de astăzi.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.