Autoritatea Națională de Comunicații din Portugalia (ANACOM) a recomandat guvernului ca televiziunile FTA (la liber) să fie distribuite „ori de câte ori este posibil” prin cablu tv în loc de sistemul digital terestru.
Propunerea a fost făcută de președintele ANACOM în cadrul grupului de lucru privind viitorul sistemului tv digital terestru în Portugalia.
Cu toate acestea, președintele Anacom a recunoscut că problema implică mai multe părți interesate, precum operatorii tv, proprietarii de rețele de televiziune prin cablu, statul și telespectatorii.
El a amintit că Guvernul intenționează să implementeze rețele de fibra optică în zonele neacoperite, precum și în zonele geografice în care nu există niciun interes comercial al operatorilor.
În acest sens, el a adăugat că regulamentul de licitație ar putea include obligația de a oferi televiziune peste tot, reducând astfel jungla de antene de pe acoperișuri, necesare pentru recepția televiziunii terestre. În zonele fără cablu tv, acoperirea cu semnal tv va fi asigurată de tehnologia prin satelit.
În prezent, Altice Portugal/Meo deține contractul de administrare a rețelei tv digitale terestre, dar acesta expiră în anul 2023.
In sfasit, unii care si-au dat seama ca spectrul terestru e mai eficient de utilizat pentru comunicatii mobile (inclusiv televiziune mobila prin internet) decat pentru tv digitala prin DVB-T2.
Sistemului tv digital terestru va exista mereu, fiind o garanție a accesului la informație, atât pentru situații speciale (calamități, situații de urgență, război ...) cât și pentru zonele zonele mai greu accesibile. El nu intră în concurență cu televiziunea prin cablu, fiecare având propriile atuuri care le justifică existența. Televiziunea prin cablu va rămâne un lider indiscutabil, dar penetrarea posturilor naționale prin eter ține în ultimă instanță de siguranța națională.
Satelitul e mai sigur decât transmisia digitala terestră. La un cataclism, cutremur etc se pot distruge și emițătoarele terestre.l, care oricum tot de la satelit primesc semnalul.
De obicei, satelitul este în mâna unor operatori privați, cu propriile interese, comerciale. Televiziunea terestră este în primul rând în mâna unui operator național subordonat statului și abia în al doilea rând al celor privați (pentru că de multe ori aceștia nu sunt interesați de acest sistem digital terestru). Releele de retransmitere națională a semnalului digital terestru au un regim special de funcționare, fiind de importanță strategică. Asta le face greu de deturnat (dacă nu imposibil) în situații de criză. Cum spuneam, Fiecare sistem este cu avantajul său, nu se exclud unul pe celălalt. Ele vor evolua împreună încă o vreme, până într-un viitor care acum este imprevizibil, dar în numele căruia putem specula.
Dacă te bazezi doar pe satelit, e mai ieftin, dar cu un click poate fi lăsată pe "întuneric" o țară, ceea ce nu e de dorit, nici măcar sub forma unei posibilități ipotetice.
Exista zeci de sateliți, mai mulți operatori de satelit, nu doar unul. Te muti la altul.
Televiziunea prin satelit mult mai sigura ca au cea mai mare acoperire a Europei si nu te mai invirti tot timpul dupa semnal.
Siguranța semnalului. Dealtfel în sensul acesta se și acționează în prezent, televiziunea digitală terestră fiind pusă în valoare în statele care își permit, financiar vorbind.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.