joi, 9 decembrie 2021

Roamingul gratuit în UE, prelungit până in 2032

Comisia Europeană a salutat acordul politic la care au ajuns Parlamentul European și statele membre ale UE cu privire la noul regulament privind roamingul. Noul regulament va prelungi până în 2032 sistemul existent prin care cetățenii europeni nu trebuie să plătească taxe suplimentare pentru apelurile sau datele utilizate în timpul călătoriilor în interiorul UE. Noul regulament aduce, de asemenea, noi avantaje.

Cetățenii europeni vor putea să sune, să trimită mesaje și să utilizeze date mobile în timp ce călătoresc în interiorul UE, fără costuri suplimentare și cu aceeași calitate pe care o experimentează acasă; vor avea acces îmbunătățit la comunicațiile de urgență, indiferent de locul în care se află în Europa; vor avea dreptul să obțină informații clare atunci când un serviciu pe care îl folosesc în roaming ar putea cauza taxe suplimentare involuntare. Noul regulament va intra în vigoare la 1 iulie 2022.

Din 2017 ne-am bucurat de eliminarea tarifelor de roaming. Astăzi ne-am asigurat că putem păstra aceste beneficii încă 10 ani, pentru a rămâne conectați și pentru a suna, trimite mesaje și naviga pe internet fără costuri suplimentare, atunci când călătorim în UE. În același timp, prin această nouă reglementare îmbunătățim și calitatea experienței în roaming”, a menționat Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Europe Fit for the Digital Age.

Petrecând vacanțe în Grecia, Austria sau Bulgaria, vizitând clienții sau furnizorii din Italia sau Estonia, călătoria în străinătate fără să vă faceți griji cu privire la facturile de telefon este o parte tangibilă a experienței pieței unice a UE pentru toți europenii. Astăzi nu ne asigurăm doar că o astfel de experiență continuă, dar o și îmbunătățim: calitate mai bună, servicii mai bune, mai multă transparență”, a completat Thierry Breton, comisarul pentru piața internă.

În urma propunerii Comisiei privind noul regulament privind roamingul din februarie 2021, noile reguli vor extinde beneficiile „Roam like at home” până în 2032 și vor introduce avantaje și protecții suplimentare pentru consumatori:

- Consumatorii vor beneficia de acces la servicii de roaming, în timpul călătoriei, la aceeași calitate cu care sunt obișnuiți când sunt acasă. Consumatorii care au de obicei servicii 5G acasă se vor putea bucura și de serviciile de roaming 5G oriunde sunt disponibile. Dacă anumiți factori ar putea afecta calitatea experienței de roaming, operatorilor li se va cere să își informeze prompt clienții.

- În timpul călătoriei în străinătate, cetățenii ar putea fi nevoiți să sune la numerele de asistență pentru clienți, birourile de asistență sau companiile de asigurări. În timp ce aceste servicii sunt în general gratuite sau cu taxe limitate atunci când sună de acasă, consumatorii se confruntă adesea cu costuri suplimentare și facturi mult mai mari atunci când apelează din străinătate. De acum înainte, operatorii sunt obligați să își informeze în mod adecvat clienții cu privire la astfel de taxe suplimentare în străinătate, astfel încât aceștia să poată face alegeri în cunoștință de cauză cu privire la utilizarea unor astfel de servicii.

- Călătorii se pot confrunta cu facturi surprinzător de mari atunci când telefonul lor se conectează la rețele non-terestre, de exemplu dacă se află într-un avion sau pe o barcă. Noul regulament garantează o mai bună informare și o întrerupere automată a unor astfel de servicii atunci când factura ajunge la un cost de 50 de euro sau o altă limită predefinită. Operatorii pot oferi servicii suplimentare, cum ar fi posibilitatea de a renunța la roaming în avioane și bărci.

- Noul regulament de roaming stabilește tarife mai mici. Acestea sunt costuri percepute de operatorii fizici de telefonie mobilă pentru a accesa rețelele respective, asigurându-se că operatorii virtuali de telefonie mobilă și clienții acestora beneficiază de servicii de roaming în străinătate. Plafoanele angro sunt stabilite la niveluri care asigură că operatorii pot susține și recupera costul furnizării de servicii de roaming către consumatori. De tarifele mai mici tot consumatorii beneficiază, deoarece toți operatorii vor fi capabili să ofere abonamente competitive și în roaming, în conformitate cu principiul „Roam like at home”.

De asemenea, Comisia ar trebui să evalueze măsurile privind comunicațiile intra-UE (apeluri și SMS-uri din țara de origine către un alt stat membru) și să verifice dacă și în ce măsură există o nevoie continuă de a reduce plafoanele pentru a proteja consumatorii.

Roamingul gratuit în UE a fost introdus în 2017. De atunci, europenii sună, trimit mesaje și navighează pe internet mai mult în străinătate, în UE. Cu toate acestea, era loc pentru îmbunătățiri. În cel mai recent Eurobarometru din februarie 2021, 33% dintre respondenții care au călătorit în străinătate au avut o viteză de internet mobil mai mică decât au de obicei acasă, iar 28% au avut un standard de rețea mai scăzut în străinătate (adică o rețea 3G în loc de 4G). Mai mult, un studiu realizat de Centrul Comun de Cercetare a constatat că 25% dintre clienți au experimentat, cel puțin o dată, o calitate mai mică a serviciului în roaming, comparativ cu acasă, chiar și atunci când condițiile rețelei ar fi putut oferi o calitate mai bună.


Un comentariu despre subiectul „Roamingul gratuit în UE, prelungit până in 2032”:
Anonim

La abonamentele ieftine NU mai exista roaming international cu toate ca legea interzice astfel de abonamente. La ce ne mai trebuie parlament dacă legile le respecta doar unii?

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile