luni, 6 decembrie 2021

Tendințe printre fanii muzicii: calitate audio cât mai bună și (re)descoperirea melodiilor mai vechi

Un sondaj comandat de Dolby Laboratories a relevat că mulți ascultători de muzică au descoperit recent, pentru prima dată, cântece și artiști emblematici din ultimele decenii, în timp ce alții îți reamintesc de cântece mai vechi. Cercetarea a mai demonstrat că rețelele de socializare și divertismentul de la Hollywood au o influență puternică asupra modului în care oamenii (re)descoperă muzica. În plus, studiul a constatat că o calitate audio cât mai bună este o prioritate pentru mulți, în special pentru cei din generația Z (ascultătorii născuți între anii 1990 - 2010), atunci când aleg un abonament de streaming.

Muzica ne aduce în viață momente de bucurie. A fost o metodă de a uita câteva momente de provocările cu care ne-am confruntat în ultimii doi ani. Pandemia a determinat schimbări în comportamentul consumatorilor, de la renașterea melodiilor lansate în ultimele decenii până la importanța experiențelor audio de mai bună calitate, care le permit ascultătorilor să se conecteze mai intens cu artiștii și melodiile lor preferate. În viitor, astfel de influențe vor avea un impact de durată asupra modului în care ne bucurăm de muzică”,  spune John Couling, Senior Vice President of Entertainment la Dolby Laboratories.

Sondajul, realizat luna trecută în SUA, a chestionat 2000 de adulți din diverse categorii sociale, care ascultă în mod regulat muzică (timp de cel puțin o oră pe zi). Sondajul le-a examinat comportamentul de ascultare, deciziile de cumpărare a produselor audio și obiceiurile muzicale formate în urma pandemiei de COVID-19.

Adulții din SUA se simt nostalgici în alegerilor muzicale. Un număr de respondenți (6 din 10 ascultători, precum și aproape 80% din cei din generația Z) au senzația că s-au născut într-o epocă nepotrivită în privința preferințelor lor muzicale. Pentru majoritatea, perioada care se potrivește cel mai mult cu preferințele lor în muzică a fost cea din anii 2000. Acest sentiment a dus la creșterea popularității cântecelor emblematice mai vechi și a artiștilor care le-au lansat, ce au fost redescoperiți sau descoperiți pentru prima dată.

Aproape jumătate dintre respondenți au descoperit recent o melodie lansată în urmă cu peste un deceniu, iar acest fenomen a fost mai intens în rândul respondenților din generația Z (aproape 70%). Aproape jumătate au spus că au redescoperit un cântec sau un album emblematic în ultimii doi ani, în special cei din generația Z (peste două treimi).

Majoritatea respondenților, aproape 70%, nu se simt deloc confortabil să-și împărtășească listele de melodii preferate cu alții, în special cu șeful lor. Totuși, rețelele de socializare și divertismentul de la Hollywood influențează puternic descoperirea muzicii noi. Rețelele sociale au cea mai semnificativă influență asupra modului în care oamenii descoperă muzică nouă, în timp ce filmele și emisiunile tv joacă un rol aproape la fel de important. 57% dintre respondenți au spus că rețelele sociale sunt unul dintre cele mai bune mod de a descoperi muzică.

În timp ce YouTube este cea mai populară platformă pentru descoperirea muzicii, conform a 79% dintre cei chestionați, Facebook, Instagram și TikTok influențează semnificativ modul în care oamenii găsesc melodii noi. Aproape un sfert dintre cei care au descoperit recent o melodie lansată în urmă cu peste un deceniu atribuie această descoperire unui videoclip viral de pe rețelele de socializare. De asemenea, 6 din 10 respondenți au descoperit un nou artist sau o melodie după ce au vizionat o emisiune tv sau un film.

Mai multe persoane consumă în prezent mai mult timp și bani pe muzică decât la începutul anului 2020. Peste două treimi petrec zilnic mai mult timp ascultând muzică decât se obișnuia înainte de începutul anului 2020, peste jumătate ascultând muzică patru ore pe zi sau chiar mai mult. 55% au indicat că plătesc lunar mai mulți bani pe achiziții muzicale, cum ar fi cele oferite prin abonamentele de streaming, comparativ cu începutul anului 2020.

Mulți acordă prioritate calității audio atunci când se bucură de muzică. Atunci când aleg un abonament la o platformă de streaming muzical, fanii muzicii (în special cei din generația Z) acordă prioritate calității sunetului înainte de toate. Această perspectivă coincide cu tendințele mai ample din industrie în ceea ce privește dezvoltarea serviciilor de streaming care oferă abonaților un sunet îmbunătățit prin experiențe audio spațiale, cum ar fi Dolby Atmos sau rezoluție audio înaltă (HD).

Dintre cei care plătesc pentru un abonament de streaming muzical, aproape 90% au fost de acord că de fapt calitatea audio îmbunătățită este o caracteristică „must-have” a abonamentului lor. Dintre aceștia, mai mult de jumătate au fost ferm de acord că o înaltă calitate audio este o condiție obligatorie. Din acest grup, 82% au făcut upgrade, au schimbat abonamente sau au plătit în mod explicit pentru un serviciu, deoarece acesta a oferit o calitate audio mai bună.

Aproape două treimi dintre cei care plătesc pentru un abonament de streaming muzical au indicat că o calitate mai bună a sunetului este mai importantă decât alte caracteristici, cum ar fi ascultarea fără reclame, conținutul exclusiv sau posibilitatea de a adăuga mai mulți utilizatori în contul lor. Peste 70% dintre cei chestionați și-au propus să cumpere un nou dispozitiv audio în următoarele șase luni, în special pentru a-și îmbunătăți experiența audio atunci când ascultă muzică.

Preferința pentru o calitate audio mai bună a fost deosebit de mare în rândul generației Z. Aproape jumătate dintre cei intervievați din generația Z care plătesc un abonament de streaming muzical doresc să aibă acces la cele mai recente tehnologii audio în respectivul serviciu. 86% dintre cei chestionați din generația Z vor cumpăra un nou dispozitiv audio în următoarele șase luni pentru a se bucura de o calitate audio mai bună atunci când se bucură de muzică.

Comparând diferite tipuri de divertisment în mașină, cei mai mulți ascultători (43%) cred că îmbunătățirea experienței de ascultare în mașină se refera la muzică, urmată de cărți audio și podcasturi (23%). Mai mult de două treimi au spus că sunt foarte interesați sau oarecum interesați de o nouă tehnologie care să le permită să experimenteze muzica la o calitate audio mai bună atunci când conduc.

Cu tot mai mulți adulți care acordă prioritate calității audio, serviciile de streaming apelează la tehnologii precum Dolby Atmos pentru a satisface această cerere și pentru a oferi abonaților o experiență diferențiată. În același timp, Dolby Atmos a fost folosit de creatori pentru a-și prezenta sau reintroduce muzica unor noi audiențe.

Dolby Atmos dă putere artiștilor să obțină noi limite ale artei muzicale, extinzând paleta a ceea ce este posibil din punct de vedere creativ. Ca fan, a asculta muzică în Dolby Atmos pentru prima dată este o experienta incomparabilă, o experiență viscerală care schimbă complet modul în care doriți să vă bucurați de muzică”, a mai spus John Couling, Senior Vice President of Entertainment la Dolby Laboratories.


Niciun comentariu despre subiectul „Tendințe printre fanii muzicii: calitate audio cât mai bună și (re)descoperirea melodiilor mai vechi”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile