miercuri, 19 ianuarie 2022

Analize ale experților Eurosport de la Australian Open - Partea a treia

Eurosport a remis către HD Satelit România  un comunicat care cuprinde o selecție de analize ale experților Eurosport și jucătorilor de la Australian Open. Prima parte o puteți accesa dând click AICI, iar partea a doua AICI.

CINE: Barbara Schett, expert Eurosport și fost număr 7 mondial
SUBIECT: Barbara Schett vorbește despre confruntarea dintre Sorana Cîrstea și Kristina Kucova de la Australian Open

Sorana Cîrstea va avea multă încredere după victoria în fața Petrei Kvitova, dar trebuie să menționăm că cehoaica nu joacă cel mai bun tenis al său în acest moment. Totuși, Cîrstea a învins-o în condiții de Grand Slam. Știm că ea poate fi extrem de periculoasă, are constanță în lovituri și îi place să atace. Dacă va avea răbdare va avea o șansă să o învingă pe Kucova, însă dacă își pierde această constanță, Kucova va merge mai departe.

CINE: Mats Wilander, expert Eurosport și de șapte ori câștigător de Grand Slam 
SUBIECT: Mats Wilander vorbește despre reacția campioanei US Open, Emma Răducanu, după victoria sa din primul tur de la Australian Open

Se vede cât de mult a însemnat această victorie din primul tur pentru Emma Răducanu, după ce a devenit campioană US Open. Să sperăm că nu simte presiune prea mare și că această victorie o va relaxa puțin. Presiunea este mereu prezentă – nu ar fi putut câștiga niciodată US Open dacă nu i-ar fi păsat – însă trebuie să învețe să se descurce în ciuda ei. Este o plăcere să o urmăresc pe Emma.

Trebuie să ținem cont că Emma Răducanu a făcut ceva ce nu mai fusese făcut – a venit din calificări și a câștigat un turneu de US Open, neavând la momentul respectiv șansa să aibă alături de ea oameni care să o sfătuiască. Este extrem de dificil.

CINE: Mats Wilander, expert Eurosport și de șapte ori câștigător de Grand Slam 
SUBIECT: Mats Wilander despre revenirea lui Andy Murray la nivel înalt

Revenirea lui Andy Murray reprezintă un mare succes, în opinia mea. Faptul că este ok din punct de vedere fizic și capabil să joace peste patru ore este incredibil. A trecut prin operații, a căzut în clasament și a jucat în turnee de tenis de cel mai mic nivel pentru a recăpăta încredere și experiență de meci, iar acum a revenit la a juca în fața a mii de oameni, cu presiunea adusă de ei pe umeri, și se simte bine. Revenirea sa este un succes uriaș și nici nu contează unde își va încheia cariera din punct de vedere al clasamentului.

Următorul său adversar, Taro Daniel, este un jucător bun, solid, dar totul va depinde de recuperarea lui Andy. Cine știe cât de capabil e să-și revină după un asemenea meci. Sunt sigur că va face tot ce poate. La nivel emoțional, sunt sigur că va fi pregătit pentru acest meci. Roata s-a întors și acum este favorit, are o presiune în plus pentru că ar putea ajunge în turul trei al unui Grand Slam – este un meci uriaș pentru Andy Murray.

Australian Open și Wimbledon sunt cele două Grand Slam-uri la care a avut succesul cel mai mare, iar eu cred că acestea sunt cele în care are cea mai bună șansă de a pătrunde în a doua săptămână a turneului. De ce nu aici, la Melbourne? Terenurile de hard sunt foarte rapide, iar Murray joacă cel mai bine pe aceste suprafețe. Cred că are o șansă bună de a ajunge în săptămâna a doua a unui Slam în acest an.

Publicul australian îl iubește pe Andy Murray aproape la fel de mult ca pe Nick Kyrgios, pentru că este un jucător „al publicului”. Cum devii un astfel de jucător? Arătându-ți emoțiile, câștigând grațios sau fiind respectuos atunci când pierzi. Asta îi place publicului. Murray dă totul pe teren, iar australienii iubesc un luptător ca el.

CINE: Mischa Zverev, expert Eurosport și fost număr 25 mondial
SUBIECT: Mischa Zverev vorbește despre caracterul fratelui său, Alexander Zverev

Alex este foarte pretențios. Atunci când nu lovește o minge perfect nu este doar dezamăgit, ci efectiv nu mai este fericit. Uneori ajung să-i spun „Sascha, nu e nevoie să fii perfect din prima zi, ci doar atunci când contează. Nu mai fi așa dur cu tine, e în regulă și să nu câștigi fiecare meci sau dacă nu o faci cum îți dorești.”

Pune foarte multă presiune pe el însuși în momentul acesta, dar cred că se va liniști. Dacă mai câștigă unul sau două meciuri și devine mai încrezător pe teren se va liniști și va privi totul din ansamblu, concentrat. Atunci nu va mai fi așa pretențios cu lucrurile minore.

CINE: Mats Wilander, expert Eurosport și de 7 ori câștigător de Grand Slam 
SUBIECT: Mats Wilander crede că terenul rapid de la Melbourne o poate ajuta pe Simona Halep la Australian Open 

Cred că acest turneu ar putea fi o rampă de relansare pentru Simona Halep. Nu îmi dau seama exact însă ce înseamnă succesul pentru ea în acest moment – să revină pe numărul 1 în lume? Să câștige un nou Grand Slam? Cred că succesul poate însemna să fie fericită, să se bucure de moment, de victorii și de înfrângeri, fiindcă despre asta e vorba în tenis. Poate să-și dezvolte și mai mult jocul și să vadă la ce nivel poate ajunge. Dacă rezultatele vor veni, vor veni. Dacă nu, tot nu înseamnă că nu a avut o a doua parte a carierei de succes.

Încep să cred că suprafețele mai rapide îi pot ajuta pe jucători. Ai crede că în cazul Simonei, jocul ei este mai potrivit pentru suprafețe lente, pentru că poate alerga după toate mingile, dar nu este așa. Loviturile devin arme pe terenurile rapide, așa că acum ea poate avea niște arme, la fel ca celelalte jucătoare. Melbourne este un loc potrivit pentru ca Simona să se afirme din nou. Problema ei nu este la Slam-uri, ci la turneele de imediat după, unde încă trebuie să continui să câștigi, fiindcă dacă nu o faci, pierzi încredere. E nevoie de o constanță atât la nivel emoțional, cât și fizic, pentru a continua să rămâi în vârf.

CINE: Mats Wilander și Alex Corretja, experți Eurosport 
SUBIECT: Mats Wilander și Alex Corretja subliniază motivele pentru care Daniil Medvedev este favorit să câștige Australian Open 


Mats Wilander:

Cred că Daniil Medvedev este favorit principal datorită felului în care joacă. Trebuie să-l ataci, să-l învingi cu propriile puteri, fiindcă el singur nu se va împiedica. Dacă e nevoie, se poate apăra, iar dacă poate, va ataca. Va avea o atitudine grozavă împotriva oricui joacă – Nick Kyrgios nu va reprezenta o problemă în turul secund. Medvedev devine asemenea lui Rafa Nadal, fiind prezent în fiecare meci și reușind să-și impună jocul. Cred că este favoritul principal, dar dacă cineva precum Zverev are un turneu extraordinar, așa cum a avut la ATP Finals, îl poate învinge.

Cred că odată ce câștigi un Grand Slam îți poți pierde motivația, în funcție de momentul carierei. Câștigarea Slam-ului a venit la momentul potrivit pentru Medvedev și el a învins jucătorul cel mai bun în finale din istorie. Ar putea să domine următorii patru-cinci ani, nu neapărat în ce privește câștigarea a trei Slam-uri pe an, ci prin prezențe în semifinale, finale și câștigarea unuia sau a două turnee pe an. Medvedev devine încet-încet acel jucător care poate ajunge în fazele finale ale unui Slam constant. Dacă face asta, va și câștiga unele dintre ele.

Alex Corretja:

Cred că Daniil Medvedev este un favorit mai mare decât ceilalți, cu Alex Zverev foarte aproape de el. Pe cei doi i-aș trece drept favoriții turneului în acest moment, dar mai este mult de jucat. Trebuie să urmărim în ce fel își îmbunătățește Rafa Nadal jocul, dar în clipa asta aș merge pe Medvedev și Zverev – poate Daniil este ușor în față pentru că deja a câștigat un Grand Slam, dar Zverev pare foarte puternic, de asemenea.

CINE: Eurosport tennis expert and seven-time Grand Slam champion Mats Wilander
SUBIECT: Mats Wilander vorbește despre relația lui Ash Barty cu antrenorul ei, Craig Tizer

Craig Tizer este cel mai bun antrenor din lume pentru Ash Barty, în opinia mea – la fel cum Toni Nadal a fost cel mai bun antrenor din lume pentru Rafa Nadal. Când știi o persoană atât de bine, ca jucător vei avea încredere în schimbările tehnice, tactice și chiar în programul de antrenament. Durează ani de zile pentru a avea o asemenea relație cu un antrenor, iar majoritatea jucătorilor nu ajung să o aibă. 

CINE: Johanna Konta, expert Eurosport și fost număr patru mondial
SUBIECT: Johanna Konta vorbește despre lucrurile care o fac pe Ash Barty o asemenea jucătoare formidabilă și dezvăluie ce jucătoare o poate opri la Australian Open

Nu cred că am învins-o niciodată pe Ash [n.r. a învins-o o dată, pe iarbă, în sferturile de finală de la Nottingham, în 2017], așa că a fost cu siguranță mai bună decât mine pe vremea când jucam. Are o varietate în joc și o abilitate de a alterna jocul ei, însă ce mă impresionează cel mai mult este constanța sa – nu doar că nu greșește, dar nivelul ei de concentrare la fiecare punct. Foarte rar are căderi sau meciuri cu răsturnări de situație. Confruntările ei sunt constante, iar Ash o face pe adversară să trebuiască să se ridice la un nivel înalt constant, ceea ce e foarte greu.

Cred că Naomi Osaka îi poate cauza probleme lui Barty. Ash este în zona sa de confort atunci când are puțin timp în plus pe lovituri, mai ales pentru a lovi cu forehand-ul, iar Naomi joacă incredibil de rapid. Cred că asta o poate pune în dificultate pe Ash, dar în linii mari ea este jucătoarea într-o formă mai bună, așa că aș merge tot pe mâna ei. Totuși, într-o zi bună, Naomi poate juca incredibil.

CINE: Alex Corretja, expert Eurosport și fost număr doi mondial 
SUBIECT: Alex Corretja analizează forma lui Rafa Nadal înaintea meciului din turul trei cu Karen Khachanov

Rafa pare a fi în formă, iar adversarii săi de până acum i-au permis să-și intre în ritm. A fost foarte important pentru Rafa să fie pe teren în aceste meciuri jucate în format de cinci seturi. A fost crucial pentru el să joace la turneul anterior din Melbourne acum două săptămâni, mai ales că l-a câștigat și a recăpătat încredere. Cred că serviciul îi funcționează bine și este puternic, iar forehand-ul nu poate decât să devină tot mai bun.

Rafa are nevoie de timp pe teren, iar faptul că a jucat în sesiunile de dimineață este de asemenea bun. Mingea sare destul de sus și este capabil să-și atace adversarii. Știe că are nevoie de timp, timp pe care-l obține doar dacă reușește să câștige meciuri, iar atunci când va întâlni adversari mai puternici va fi pregătit. Jocul său arată bine, dar cred că încă are loc de îmbunătățire.

CINE: Alex Corretja, expert Eurosport și fost număr doi mondial 
SUBIECT: Alex Corretja explică de ce Gael Monfils ar putea fi surpriza turneului masculin de la Australian Open

Gael Monfils poate fi o surpriză. Acest turneu poate fi șansa lui. Are o jumătate de tablou destul de deschisă, în special acum că Novak Djokovic nu mai este acolo. Felul în care Bublik a jucat în turul doi i-a priit lui Monfils. A învins un jucător periculos și arată în formă după ce a câștigat turneul de la Adelaide săptămânile trecute. Pare că este mai calm și mai matur pe teren.

Este mai convins ca oricând că poate să ajungă departe la un Slam. Știm că a avut succes și în trecut, dar că nu a putut face acei ultimi pași. Vom vedea până unde va putea avansa, dar cred că vom avea ocazia să-l vedem în sferturile de finală sau chiar în semifinale de data asta, fiindcă jocul său arată foarte bine.

CINE: Mats Wilander și Alex Corretja, experți Eurosport 
SUBIECT: Mats Wilander și Alex Corretja analizează confruntarea dintre Matteo Berrettini și Carlos Alcaraz, din turul trei de la Australian Open


Alex Corretja:

Am fost foarte impresionat de Carlos Alcaraz. Este mai puternic și lovește mai tare ca oricând. Forehand-ul său este extraordinar. Lovește din plin și se deplasează bine, are atitudinea perfectă – totul este grozav. Sunt foarte entuziasmat de el și cred că vom vedea ceva foarte special în lumea tenisului grație lui. Are carismă, personalitate, este educat și cred că va fi unul dintre oamenii de urmărit la acest turneu.

Este foarte puternic, petrece mult timp în sala de forță și face exerciții pentru a deveni tot mai bun din punct de vedere fizic. Este important să nu facă asta prea mult, în detrimentul mobilității și flexibilității, dar momentan urmărindu-l ne putem da seama că se adaptează bine. Este primul său turneu din acest an și vedem că n-a avut nevoie de multe meciuri pentru a se simți bine. Este tânăr, curajos și crede cu adevărat în el însuși. Știe ce își dorește, iar atunci când intră pe teren simte că poate să învingă pe oricine din lume. Va fi un jucător foarte dificil de învins. Meciul contra lui Matteo Berrettini va fi unul uriaș, fiindcă amândoi au un forehand grozav. Va fi un meci incredibil de urmărit.

Mats Wilander:

Probabil că acesta va fi un test mai important pentru Matteo Berretini, fiindcă italianul va fi împins la limită din punct de vedere fizic de către Carlos Alcaraz. Carlos nu renunță niciodată și nu îți acordă momente de respiro. Dat fiind că Berrettini este un jucător masiv și nu are un rever cu două mâini grozav, va trebui să alerge mult și să joace puternic. Va fi interesant dacă va rezista într-un asemenea meci. Poate că într-o anumită măsură poate să-l domine pe Alcaraz prin forță, dar acesta va fi un meci incredibil – un meci 50/50 care cred că va avea cinci seturi.

Matteo a avut o problemă la stomac în primul tur, și este îngrijorător, însă inevitabil când ești atât de masiv și puternic. Când lovești mingea atât de tare vei avea parte de niște accidentări. Nu este un jucător fin, precum Roger Federer. Va fi nevoie ca Matteo să gestioneze aceste lucruri pentru a rămâne în vârful circuitului.

Este o oportunitate uriașă pentru Carlos de a juca în a doua săptămână, de a juca împotriva unuia dintre cei mai buni jucători. Probabil este un meci mai ușor decât cu un Zverev sau Medvedev, deci o oportunitate bună pentru Alcaraz. Nu aș fi surprins să-l vedem în semifinalele unui turneu de Grand Slam aici, la Melbourne.

Partea a patra o puteți accesa dând click AICI.


Niciun comentariu despre subiectul „Analize ale experților Eurosport de la Australian Open - Partea a treia”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile