marți, 18 ianuarie 2022

CinemaAsia (HD & SD), o nouă televiziune românească, a primit licență de emisie

Consiliul Național al Audiovizualului a aprobat în unanimitate, în ședința de astăzi, solicitarea nr. 154 din 6 ianuarie 2022 a societății comerciale Diplomatic Digital SRL pentru o licență audiovizuale prin satelit și rețele de comunicații electronice pentru televiziunea CinemaAsia / CinemaAsia HD (formatul de difuzare va fi SD și HD). Formatul de principiu al televiziunii CinemaAsia va fi tematic, de film (filme, seriale și emisiuni).

Aceasta este a doua solicitare de obținere a licenței, deoarece prima solicitare (înregistrată la CNA cu nr. 13733 din 14 decembrie 2021) a fost discutată și respinsă în ședința din 5 ianuarie 2022 pentru nerespectarea legislației cu privire la operele europene. Acționar unic al SC DIPLOMATIC DIGITAL SRL este SC CLEVER MEDIA NETWORK SRL (Tomșa Gheorghe Adrian 90% și Nicoară Maria 10%)

Zona de difuzare va fi națională și internațională (Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Cehia, China, Cipru, Croația, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Republica Moldova, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, SUA, Suedia și Ungaria).

Structura serviciului de programe va include producție proprie în procent de 30% (în prima solicitare se menționase doar 10%). Procentul operelor audiovizuale europene creste de la 0% la 30%, aceasta fiind și cauza respingerii primei solicitări. Structura de programe va include în special producții audiovizuale ale altor producători, în procent de 70% (anterior se solicitase un procent de 90%). De asemenea, procentul rezervat operelor audiovizuale românești va fi de 30% (anterior se solicitase 3%).

Orarul de difuzare va fi de 24 de ori /zi. Echipamentele vor costa 23.000 euro, iar cheltuielile de producție anuale vor fi de aproximativ 60.000 euro. Sursele de finanțare vor fi obținute din vânzarea dreptului de distribuție a televiziunii către operatorii de servicii tv cu plată, precum și din publicitate.

"Cinematografia asiatică a fost dintotdeauna un pol de interes pentru publicul nostru cinefil. Ne amintim de exemplu că programul cinematecilor de odinioară era de neconceput fără filmele marilor maeștri japonezi Akiro Kurosawa sau Kenji Mizoguchi, Cei șapte samurai, Rashomon, Ugetsu Monogatari („Povestea lunii palide după ploaie” ) și altele. Filmele asiatice erau prezente de asemenea și în cinematografe și din când în când la televiziune, unele populare cu subiectul predilect al artelor marțiale, altele, provenite preponderent din țările comuniste, cu un pregnant iz propagandistic.

După 1989, publicul nostru cinefil a avut șansa reconectării cu fenomenul cinematografic asiatic, care a explodat în ultimii ani. Cele mai importante festivaluri de film din lume au fost invadate și cucerite de către valuri de regizori din Asia. Dintre numele care au devenit embleme ale geniului expresivității în cea de a șaptea artă amintim pe chinezul WonkKar-Wai pe coreenii Kim-ki Duk, Chan-wook Park, pe thailandezul Apichatpong Weerasethakul, pe japonezul Hirokazu Koreeda și lista ar putea continua, pentru că proiectul tv Cinema Asia nu se oprește doar la filmele din Extremul Orient. Cinema Asia este un proiect tv de anvergură care își propune să exploreze cinematografia uriașului continent asiatic, o călătorie culturală care, dacă ar începe cum ne-am imaginat, în Țara Soarelui Răsare, s-ar putea încheia pe malurile Mării Negre în Turcia, care la rândul ei se bucură de o recunoaștere internațională în lumea bună a filmului, regizorul Nuri Bilge Ceylan fiind unul din răsfățații Cannes-ului

Cinema Asia va trece și prin stația filmului iranian, unde ne așteaptă cele peste 40 de titluri ale marelui cineast Abbas Kiarostoma sau producțiile regizorului Asghar Farhadi, câștigător de Oscar pentru film străin. Nu vor lipsi din meniul CinemaAsia reprezentanți ai cinematografiei din republicile asiatice ale fostei Uniuni Sovietice (Azerbaidjan, Turkmenistan, Uzbekistan și altele) și chiar din Mongolia. Mulți dintre telespectatorii noștri ar putea să-și aducă aminte cu nostalgie de acea parte a lumii, revăzând filmul Urga semnat de Nikita Mihalkov.

Cinema Asia va difuza și filme indiene de bună calitate. Cinematografia indian nu înseamnă doar Bollywood-ul clasic. O puternică revigorare a cinematografiei se întâmplă în zilele noastre și în Vietnam. Nume precum Tran Anh Hun, Dang Nhat Minh, Nguyen Vo Nghiem Minh poate nu spun mare lucru publicului nostru, dar acești regizori vietnamezi sunt mereu prezenți la marile festivaluri de film ale lumii, cu producții însemnate. Cineaști importanți găsești și-n Filipine, cum sunt Lav Diaz sau Brilante Mendoza, dar și în Indonezia, precum Timo Tjahjanto sau Damian Dematra, autorul filmului Little Obama, despre copilăria fostului președinte american.

Așadar, după cum se vede dintr-o sumară înșiruire, televiziunea Cinema Asia se bucură de o plajă largă de selecții. Televiziunea Cinema Asia se adresează de asemenea și numeroșilor asiatici care lucrează și trăiesc în România (chinezi, filipinezi și alte naționalități), care vor putea astfel să învețe mai ușor limba română, având în vedere că filmele vor fi subtitrate.

Difuzarea filmelor se va face pe criterii geografice. Vom avea de exemplu Săptămâna filmului coreean sau Săptămâna filmului iranian, Seri indiene sau Serile filmului chinezesc etc, dar vom programa și maratoane aniversare sau în memoria unor nume uriașe ale cinematografiei asiatice (de exemplu, Maraton in memoriam Akiro Kurosawa).

În grila Cinema Asia se vor regăsi de asemenea și filme pentru copii, mai ales filme de animație, unde se știe că excelează cinematografia asiatică.

Pe lângă filme, televiziunea Cinema Asia propune în grila sa și o serie de emisiuni.

"Orient Expres Film" este o emisiune zilnică realizată prin rotație de critici de film importanți din România, care vor familiariza publicul cinefil românesc cu producțiile ce urmează a fi difuzate în acea zi. La aceste emisiuni vor fi invitați să participe prin Skype sau Zoom realizatorii filmelor programate în grila Cinema Asia.

"Țara mea, filmul" va fi o emisiune în care vor fi invitați ambasadori, diplomați, oameni de cultură (și alți reprezentanți ai ambasadelor țărilor asiatice) care vor vorbi despre felul în care cinematografia le reprezintă țara.

Asia Festival va fi o emisiune destinată promovării festivalurilor de film care se desfășoară în aceste țări (la Shanghai, Seul, Tokyo, Istanbul și altele) sau festivalurilor de film ale unor țări din Asia care se desfășoare în România, cum sunt de exemplu Zilele filmului palestinian, Zilele filmului coreean și altele.

Noul val asiatic - Filme asiatice ale regizorilor din noua generație însoțite de trailere, interviuri care vor fi furnizate de către distribuitorii firmelor.

Arte marțiale - Multe dintre filmele asiatice care au ca subiect artele marțiale continuă să fie foarte populare în România. Filmele de gen prefațate de discuții cu sportivi și oameni de cultură care pot vorbi despre rolul pozitiv pe care-l pot avea artele marțiale în educația tinerilor", se arată în proiectul și strategia editorială depuse în dosarul de licențiere de la CNA.


17 comentarii despre subiectul „ CinemaAsia (HD & SD), o nouă televiziune românească, a primit licență de emisie”:
Anonim

SC DIPLOMATIC DIGITAL SRL mai au si televiziunile Cinemaraton și ComedyEst.

Anonim

În sfârșit, după o primă amânare au primit licența. Din nume ar rezulta că vor transmite doar în rezoluție HD. Un exemplu de urmat pentru cei care își risipesc resurse pe analogic + digital SD + digital HD.

Florin77

Anonim, denumirea e CinemaAsia / CinemaAsia HD, scrie in primul paragraf. Denumirea de CinemaAsia fara HD e pentru versiunea SD. Deci va fi si SD.

Anonim

Revin și eu, e și SD și HD. Doar suntem în România.

Florin77

Nu e nicio problema că e si SD. Fiecare operator transmite ce vrea. Important e ca televiziunea si-a făcut datoria si va oferi ambele variante, si SD si HD. Operatorul de cablu sau satelit, daca nu vrea sa transmită in HD, tot SD va transmite, prin downscaling, chiar daca televiziunea Cinema Asia era oferita doar in HD.

CH+

Anonimul care ai scris de Cinemaraton și ComedyEst (care și-a schimbat azi denumirea în CinemaEst). Diplomatic Digital mai deține și Medika TV prin firma SC Medika Broadcasting SRL preluată anul trecut.

Anonim

Deține indirect, prin acea firma, sau direct pe numele firmei?

CH+

Dirrct pe numele firmei.

Anonim

E un canal binevenit,îl asteptam sa între cât mai rapid.

Daniel vasi

Pe ce satelit va emite ? Sau numai pe cablu

Anonim

Pe satelit va emite dacă îl va prelua Digi, Orange sau Telekom. Nu va emite pe cont propriu.

Anonim

S-a spus in sedinta ca transimisia le va fi asigurata de catre DIGI. Drept urmare, pe cablu sigur va intra.

Anonim

Da, pe cablu, dar numai la Digi. Dar la alții nu e garantat și puțin probabil.

Anonim

Va fi interesant de urmărit pe Focussat online sau/și pe Digi online!În acest an,oare?

Unknown

De cand vom putea receptiona cinema asia?

SorinB

După ce se lansează.

Unknown

Pe rds rcs se va vedea?

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile