Eurosport a remis către HD Satelit România un material care cuprinde o selecție de citate ale experților Eurosport de la Australian Open, printre care Justine Henin despre Simona Halep și Jaqueline Cristian, Mats Wilander despre favoriții turneului și Tim Henman despre situația lui Novak Djokovic.
EXPERT: Justine Henin, expert Eurosport și de șapte ori câștigătoare de Grand Slam
SUBIECT: Justine Henin vorbește despre jucătoarele românce înaintea Australian Open
Ce șanse are Simona Halep la această ediție Australian Open?
Va trebui să vedem cum poate evolua din punct de vedere fizic. Nu putem spune că este în vârstă, dar este în circuit de niște ani buni, iar acum există jucătoare noi care pun presiune. Simona a trecut și prin perioade dificile din punct de vedere fizic și toată lumea știe că iubesc să o văd jucând.
Ea poate juca pe multe suprafețe – desigur, pe zgură este mai comodă, pentru că are mai mult timp să fie puternică în defensivă și să contraatace, dar cât timp a fost pregătită fizic am putut vedea că a încercat mereu să fie mai agresivă și pe hard. Știe că odată cu puterea din jocul din ziua de azi are nevoie să fie mai agresivă.
Abia aștept să o văd jucând. Are inteligența de joc și experiența necesară pentru a fi în discuție, dar rămâne de văzut cât de bine se va prezenta fizic. Vreau să o văd pe Simona Halep reîntorcându-se la nivelul ei maxim.
Cum se poate motiva Simona, odată ce a câștigat deja două Grand Slamuri?
Depinde numai de obiectivele pe care le are. Dacă obiectivul carierei sale a fost să câștige unul sau două Slam-uri, a reușit deja. Dacă își dorește să câștige mai multe, motivația este cu siguranță ridicată. Motivația poate veni și odată cu setarea obiectivelor noi și cu ambiția. Sunt sigură că Simona își dorește să revină la un nivel competitiv, să rămână sănătoasă și să câștige mai multe turnee de Grand Slam.
Ce sfaturi îi poți da unei jucătoare precum Jaqueline Cristian, aflată în premieră pe tabloul principal al unui Grand Slam?
Este o experiență fantastică să ajungă să joace la un turneu de Grand Slam. Îmi amintesc primul meu meci de pe tabloul principal al unui Slam, la Roland-Garros cu Lindsay Davenport – am fost foarte aproape să o înving. Totul este despre experiență. Sfatul meu este ca Jaqueline să se simtă bine, să găsească plăcerea în a juca tenis mereu.
Acest turneu este doar un pas. Este foarte important să rămână concentrată pe obiectivele pe termen lung. Rezultatele vin și pleacă. În fiecare săptămână câștigi sau pierzi, dar dacă le privești prea atentă uiți unde vrei să ajungi pe termen lung. Din păcate, când suntem tineri nu avem răbdare. Este un lucru bun într-un fel, pentru că atunci când pierdem, asta ne face să reacționăm și este important. Totuși, a avea un ochi pe obiectivul pe termen lung și pe dezvoltare este foarte important. De aceea avem nevoie să avem și oamenii care trebuie alături de noi.
EXPERT: Mats Wilander, expert Eurosport și de șapte ori câștigător de Grand Slam
SUBIECT: Mats Wilander face avancronica Australian Open 2022
Care sunt șansele lui Alex Zverev la Australian Open?
Mi se pare că Alex Zverev ar trebui să aibă multă încredere. Trebuie să înțeleagă că atunci când este la potențial maxim, are unul din cele mai bune două jocuri din lume. Trebuie să înțeleagă, de asemenea, că nu poți juca cel mai bun tenis al tău mereu. Trebuie să existe și planuri diferite de joc, planurile B, C, D... Zverev în trecut a încercat să joace cu planul A meciuri de cinci seturi, iar apoi a trecut direct la planul E, care nu este suficient de bun la Grand Slamuri. Cred că trebuie să înțeleagă că poate avea și alte planuri de joc care implică riscuri. Tot poți pierde folosindu-le, însă eu cred că Zverev va câștiga un Slam în 2022.
Poate Daniil Medvedev să continue succesul din toamna trecută?
Cred că Daniil Medvedev este un jucător care știe că până și la cel mai slab nivel al său, în cele mai slabe zile, tot refuză să piardă cu 80% din jucătorii de la un Grand Slam. Sunt cinci seturi de jucat. Știe că nu va obosi pe plan mental, că e puternic și că se poate descurca. Este mai matur în acest compartiment. Există un grup de favoriți cu el, Zverev, Tsitsipas, Auger-Aliassime și cei trei mari. Medvedev este mai similar lui Novak, Roger și Rafa, decât celorlalți, din punct de vedere mental.
Este prea mult să ne așteptăm ca Rafa Nadal să câștige al 21-lea său Grand Slam în acest an la Australian Open?
Este o așteptare destul de nerealistă, din mai multe motive. Nadal nu a jucat un meci competitiv de o vreme îndelungată. Are nevoie de meciuri pentru a prinde încredere, este evident. Apoi mai putem vorbi despre suprafața de joc din Australia. Este un hard foarte rapid, mai rapid decât cel de la US Open, și nu îi priește jocului său prea mult.
Majoritatea jucătorilor sunt mai buni pe un teren de hard rapid în ziua de astăzi, decât pe unul mai lent. Cred că aceasta este suprafața pe care majoritatea jucătorilor simt că pot performa, că dacă prind o zi bună pot învinge pe oricine. Pentru Rafa este un turneu dificil, însă dacă din punct de vedere fizic se află la 100%, poate numai 10-15 jucători îl pot învinge în cinci seturi. Dacă vorbim de un singur set, poate că există 100 de jucători care-l pot învinge. În cinci seturi, lucrurile stau diferit.
Cine este favoritul de pe tabloul masculin, pentru tine?
Probabil că favoritul este Daniil Medvedev. Sunt un pic îngrijorat, fiindcă am văzut bandajele pe care le-a purtat pe burtă la ATP Cup. Nu este niciodată un semn bun. Dacă ne gândim la suprafață, la felul în care joacă, felul în care a încheiat anul trecut și meciurile de cinci seturi, cred că Medvedev este un favorit destul de evident pentru mine, dar asta nu spune totul.
Daniil probabil are 20% șanse să câștige turneul, pe când atunci când vorbeam de un Roger Federer în vârf de formă, poate vorbeam despre șanse de 80% de a câștiga turnee. Medvedev tot este principalul favorit, chiar și cu 20% șanse.
Despre tabloul feminin ce crezi?
Cred că Ash Barty are peste 50% șanse să câștige turneul, datorită suprafeței de joc. Este perfectă pentru ea – un teren hard, destul de rapid, pe care poți rămâne în joc cu un slice de rever, care poate deveni o armă oricând are nevoie. Așa a câștigat și Wimbledon. Cred că poate face față presiunii publicului mai bine acum, jucând acasă – nu cred că va fi o problemă. Ash este o favorită destul de clară, cred eu.
Naomi Osaka este una din jucătoarele care o pot învinge ușor în cazul în care câștigă câteva meciuri bune. Cred că între ele două se joacă titlul, dar lucrurile vor deveni mai clare pe măsură ce avansăm în turneu. Cred că ele două sunt favoritele atunci când vorbim de suprafețe hard.
Ne putem aștepta la un nou succes al Emmei Răducanu, la fel ca la US Open?
Nu prea cred. Cred că sunt șanse bune ca nivelul ei de joc să fie unul bun, dar cred că pentru a realiza din nou asta ar necesita un efort supraomenesc. Dacă poate lăsa asta la o parte, se poate baza pe abilitatea sa fizică pentru a câștiga majoritatea meciurilor pe care le va juca.
Cred că presiunea căreia trebuie să-i facă față, încă din primul tur, este foarte ciudată. Toți jucătorii sunt afectați de ea. Este o problemă uriașă pentru jucătorii profesioniști de 17-18-19 ani, social media trebuie să rămâne deoparte, iar ei nu trebuie să mai asculte oameni ca mine sau ca tine.
Ce aștepți cu cel mai mare interes la turneu?
Aștept să văd arenele pline. Fanii australieni sunt incredibili. Este un turneu de tenis, dar în același timp este o petrecere, iar atmosfera este extraordinară. Abia aștept să văd jucătorii australieni având succes pe terenurile mai mici, cu spectatorii ieșindu-și din minți.
Vom avea ocazia să o vedem pe Ash Barty pe cea mai mare arenă a turneului, Rod Laver Arena. Ea este una din favorite, așa că putem avea un Barty party! Cred că va fi un turneu emoționant, plin de inspirație. Există lumină la capătul tunelului pentru societate și pentru rasa umană.
EXPERT: Tim Henman, expert Eurosport și fost număr 4 mondial
SUBIECT: Tim Henman vorbește despre Novak Djokovic
Ce crezi despre situația curentă a lui Novak Djokovic?
Cred că evenimentele din ultima săptămână nu pun pe nimeni într-o lumină bună. Nici Tennis Australia, nici statul Victoria, nici guvernul Australian, nici pe Novak Djokovic. Înaintea unui turneu de Grand Slam, unul dintre cele mai mari din tenis, ne dorim ca discuția să fie despre tenis și jucători, nu despre vaccinuri și vize.
Dacă Novak va avea câștig de cauză în următoarele zile, putem spune că nu a avut o pregătire ideală pentru Grand Slam, nu?
Cu siguranță nu a avut. Nu a avut prea mult timp pentru antrenamente la Melbourne. Atât de devreme într-un sezon, ai nevoie de aceste antrenamente grele. Pentru el, situația este departe de a fi ideală. Va trebui să așteptăm să vedem dacă va fi prezent pe teren sau nu.
Cum îi va afecta situația pe Novak și pe ceilalți jucători din turneu?
Mulți dintre jucători vor încerca să se concentreze cât de mult pot pe ceea ce fac în pregătirea turneului și pe performanțele lor. Cred că putem spune că situația a fost una care a distras atenția tururor. Din perspectiva lui Novak, dacă va putea juca, cred că ar putea să fie vulnerabil în primele tururi. Dacă va lupta și va trece de tururile 1, 2, 3, probabil va avea oportunitatea să intre într-o formă bună, dar toate acestea sunt speculații și va trebui să așteptăm să vedem ce se întâmplă cu adevărat.
Poți vedea situația afectând cariera lui Novak în viitor?
Participarea sa la turneul de la Melbourne este sub semnul întrebării. Va trebui să așteptăm să vedem ce se întâmplă. Nu a putut să se antreneze când a ajuns aici, a stat în hotel câteva zile, iar dacă se va întoarce acolo, acest lucru nu îl poate ajuta în ce privește pregătirea – nicidecum. Mai departe, după turneu, există reguli diferite pentru fiecare țară, așa că este important ca oamenii să fie cât mai clari, pentru a înțelege totul cum trebuie și pentru a nu exista lucruri neclare. Acest episod din Australia nu poate fi repetat.
Partea a doua o puteți accesa dând click AICI.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.