marți, 18 ianuarie 2022

Spania interzice transmisiile tv terestre în rezoluție SD, din 1 ianuarie 2023

Transmisiile de televiziune digitală terestră în rezoluție SD (standard definition) nu vor mai fi acceptate în Spania din 1 ianuarie 2023. Migrarea la rezoluție HD trebuie să fie finalizată până la această dată, dacă televiziunile doresc emită în continuare în sistem digital terestru, conform obligației legale anunțate în BOE (Boletín Oficial del Estado) al Guvernului.

Toate televiziunile terestre SD, indiferent de domeniul lor, trebuie să evolueze la rezoluția HD înainte de 1 ianuarie 2023, se arată în textul oficial: "Deținătorii de licență ai serviciului de comunicații audiovizuale de televiziune digitală terestră (indiferent de sfera lor de acoperire) care difuzează canale de televiziune în rezoluție standard SD pot continua să emită în această rezoluție doar până la data de 1 ianuarie 2023. În orice moment înainte de această dată, titularii respectivi pot îmbunați difuzarea acestor televiziuni prin trecerea la rezoluție HD și, în consecință, încetând difuzarea terestră în SD".

De asemenea, autoritatile spaniole își propun să deschidă calea către DVB-T2 și să lanseze în sistem digital terestru mai multe televiziuni 4K folosind codec-ul H265, îmbunătățind astfel capacitatea de transmisie cu 30%.

În prezent, în Spania sunt transmise deja 12 televiziuni HD la nivel național. Suplimentar, regional sunt oferite alte 26 televiziuni HD, plus trei televiziuni Ultra HD (Canal Sur 4K, CMM TV 4K și TVE 4K).


7 comentarii despre subiectul „Spania interzice transmisiile tv terestre în rezoluție SD, din 1 ianuarie 2023”:
Anonim

Păi să vină la noi fanii SD din Spania, avem aici canale SD pentru toată lumea.

Anonim

La noi DVBT2 este mort, nimeni nu se uita la el. La nou au prins bine televiziunile prin cablu care cu 6-8 euro ai peste 150 de posturi în digital

Anonim

Ideea e ca Spania renunța și interzice SD pe terestru, nu că are sau nu are succes sistemul DVBT2 in Romania sau Spania. Sper ca ideea renunțării la SD sa se aplice in viitor si la cablu si satelit si de ce nu, si in Romania.

Anonim

Premiera pe care nu ati observat-o este că Spania e prima tara care interzice o rezolutie intr-un sistem de transmisie tv. Nu am auzit pana acum de vreo lege sau ordonanță in alta țară in aceasta privința. E o premieră mondială si e trâmbița care anunță începutul sfârșitului pentru tehnologia SD.

Anonim

Interesanta lege. Eu as propune alta lege, canalele care au formate SD si HD sa renunte la formatul SD, as lasa doar canalele care nu au format HD. Eu daca as infinta o televizune as investii doar in tehnologii HD, nu m-as complica cu SD, eventual un canal 4K daca bugetul mi-ar permite. Ca tot vorbim de terestru si la noi nu am inteles de ce versiunile SD ale TVR 1 si 2 mai emit terestru? Si TVR 2 HD este doar pe cablu si satelit (Orange TV si FREESAT). Si cum spune un Anonim la noi DVB-T2 este mort ca nu vor privatii sa emita terestru, pentru cei care nu vor sa se complice cu firme de cablu si abonament lunar singura solutie este televiziunea prin satelit FREESAT, platesti o singura data pe an 100 lei. Dezavantajul ca nu ai antenele.

Anonim

Ca și analogicul, SD ul ar trebui interzis și la noi, în aer, prin cablu sau satelit. Ideea că nu știu cine ar mai avea un televizor cu tub, sau un lcd 4:3 de acum 10-15 ani este nerealistă, 99% din piață fiind ținută în corzi pentru un număr ipotetic de mic de astfel de deținători. Dăacă le-a rezistat televizorul CRT atât de mult, înseamnă că ei oricum îl folosesc foarte rar, deci nu prea contează pentru aceștia televiziunea.

Anonim

Corect ultimul anonim. De exemplu firmele de cablu ar putea sa elimine dublurile SD la fel si operatorii DTH. Inteleg canale gen National TV, Romania TV care nu au versiune HD dar canale gen TVR, PRO TV, Antena 1 ar trebui lasat doar formatul HD si inloc de dublurile SD ar putea sa introduca alte canale. Pentru cine mai au decodoare SD firmele de cablu iti schimba gratuit cu un decodor HD daca televizorul nu are tuner digital sau sunt probleme cu recunoasterea cardului CI+, cei care au card CI+ si TV cu tuner DVB-C nu au probleme. Televiziunea analogica prin cablu ar trebuii desfintata la fel ca si cea terestra, inloc de un canal TV analogic poti introduce mai multe canale digitale HD.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile