Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunțat printr-un comunicat de presă remis către HD Satelit România că a adoptat planul său de acţiuni pentru anul 2022.
„Crearea unui cadru legal adaptat nevoilor actuale, care să susțină dezvoltarea sectorului telecom și protejarea utilizatorilor, este obiectivul principal al ANCOM pentru anul acesta. Transpunerea cât mai rapidă a Codului European al Comunicațiilor Electronice în legislația națională ne va permite revizuirea și actualizarea reglementărilor naționale în vigoare, astfel încât să beneficiem cu toții de avantajele și oportunitățile oferite de un cadru unic european, în acord cu evoluția rapidă din acest domeniu”, a declarat Vlad Ștefan STOICA, președintele ANCOM.
Planul de acțiuni al ANCOM pentru anul 2022 poate fi consultat aici.
Acte normative și decizii privind utilizatorii finali
În anul 2022, Autoritatea va modifica decizia privind realizarea comunicațiilor către Sistemul național unic pentru apeluri de urgență și cea pentru stabilirea unor măsuri adresate utilizatorilor finali cu dizabilități.
De asemenea, în vederea creșterii gradului de informare și, totodată, pentru informarea corectă a utilizatorilor finali de către operatorii de comunicații electronice, aspecte importante prevăzute în noul cod al comunicațiilor, ANCOM va elabora noi prevederi legislative.
Gestionarea spectrului de frecvențe
Pentru continuarea procesului de acordare de drepturi de utilizare a spectrului radio, ANCOM va adopta decizia privind organizarea procedurii de selecție pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe de 700 MHz, 1500 MHz si 3400-3800 MHz pentru furnizarea de rețele publice și servicii de comunicații electronice de bandă largă, precum și alte măsuri necesare, în condițiile prevăzute de legislația primară revizuită.
Această acțiune, corelată cu revizuirea cuantumului tarifului de utilizare a spectrului, precum și cu revizuirea unor decizii din domeniul administrării spectrului radio, va permite desfășurarea propriu-zisă a procedurii de selecție pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvențelor.
Legea regimului infrastructurii nr. 159/2016
Procesul multianual de implementare a Legii Infrastructurii continuă și în 2022. În acest an, Autoritatea va organiza o nouă secțiune, pe pagina proprie de internet, care va conține informații despre standardele relevante pentru proiectarea, instalarea, operarea și mentenanța rețelelor publice de comunicații electronice și a infrastructurilor fizice asociate acestora.
Stabilirea măsurilor minime de securitate a rețelelor și serviciilor de comunicații
Ca urmare a modificărilor apărute la nivelul legislației primare, a evoluției tehnologice și a contextului național și european, Autoritatea va actualiza decizia privind stabilirea măsurilor minime de securitate ce trebuie luate de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice sau de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului şi raportarea incidentelor cu impact semnificativ asupra furnizării rețelelor și serviciilor de comunicații electronice.
Reglementări privind serviciile de comunicații electronice
În ceea ce privește reglementările în acest sector, în 2022, Autoritatea va actualiza regimul de autorizare generală privind furnizarea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice, decizia privind colectarea datelor statistice și va revizui piața de gros corespunzătoare serviciilor de acces la puncte fixe de calitate superioară.
Reglementări privind serviciile poștale
Actualizarea regimului de autorizare generală privind furnizarea serviciilor poștale și realizarea unui studiu privind implementarea serviciilor de tip self-service pentru livrarea trimiterilor poștale sunt printre principalele proiecte care vizează sectorul serviciilor poștale.
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) este instituția care promovează interesele utilizatorilor de servicii prin promovarea concurenței și inovației pe piețele comunicațiilor electronice și serviciilor poștale, administrarea pro-competitivă a resurselor limitate (spectru radio, resurse de numerotație și resurse tehnice asociate), încurajarea investițiilor eficiente în rețele și infrastructuri și promovarea conectivității ultrarapide. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitați www.ancom.ro, www.portabilitate.ro si www.veritel.ro. Pentru a testa si monitoriza calitatea serviciului de internet, accesați www.netograf.ro. Pentru a consulta acoperirea cu servicii de voce mobilă a localităților, drumurilor naționale și județene din România, accesați www.aisemnal.ro.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.