joi, 17 februarie 2022

Radioul digital DAB+, dotare standard pentru 95% dintre autoturismele noi vândute pe piețele cheie europene

Radioul digital DAB+ a devenit de anul trecut o dotare standard pentru 95% dintre autoturismele noi vândute pe piețele cheie europene, potrivit cifrelor WorldDAB, asociația globală a industriei, responsabilă de definirea și promovarea radioului digital DAB. Aceste rezultate reflectă implementarea în legislațiile naționale a Codului european al comunicațiilor electronice (EECC) care, din decembrie 2020, impune ca toate aparatele de radio din autoturismele noi vândute în UE să poată recepționa radio digital terestru.

Aceste cifre consolidează concluziile recentelor studii privind cumpărătorii de autoturisme (realizate de Edison Research), în care 90% dintre respondenți au afirmat că un tuner radio ar trebui să fie echipament standard pentru orice automobil.

Câteva țări din UE, pentru care au fost realizate pentru prima data aceste statistici, sunt deja aproape la egalitate cu piețele DAB+ consacrate. În aceste piețe s-a constatat în anul 2021 un procent ridicat de autoturisme noi vândute care au DAB+ (radio digital) ca dotare standard, în special în Austria (94%), Republica Cehă (93%), Polonia (92%) și Spania (91%).

În toată Europa sosesc mașini noi cu DAB+ montat ca dotare standard. Așadar, pentru radiodifuzori și ascultători există o bază în creștere rapidă de mașini cu DAB+. Aceste concluzii se aplică piețelor radio digitale consacrate, cum ar fi Germania, Italia și Regatul Unit, dar și țărilor aflate în stadii de implementare, cum ar fi Republica Cehă, Polonia și Spania. Este clar că DAB+ este viitorul radiodifuziunii în Europa”, notează Patrick Hannon, președintele WorldDAB.

Principalele constatări ale raportului sunt:

- DAB+ este disponibil acum ca dotare standard în 95% dintre autoturismele noi de pe piețele cheie europene, ca urmare a impactului Codului european de comunicații electronice, care a intrat în vigoare la sfârșitul anului 2020, precum și a extinderii DAB+ pe piețe cheie precum Germania, Franța și Elveția, unde pregătirile sunt în desfășurare pentru a opri tehnologia FM din anul 2024.

- 13 dintre primele 15 piețe a vânzărilor auto din Europa au acum peste 90% din mașinile noi vândute cu DAB+, ca dotare standard: Italia, Norvegia, Elveția, Marea Britanie și Belgia (în fiecare dintre aceste state, 98% - 100% din mașinile noi cu DAB+), Olanda (95%), Austria, Germania și Danemarca (toate aceste trei state au fiecare un procent de 94%), Republica Cehă (93%), Polonia (92%), Spania (91%) și Franța (90%).

În România, tranziția de la radio analogic la digital va avea loc între anii 2025-2030 (dacă nu vor surveni amânări), conform strategiei privind implementarea radiodifuziunii terestre digitale sonore și a serviciilor multimedia asociate la nivel național, ce a fost anunțată acum 3 ani.


15 comentarii despre subiectul „Radioul digital DAB+, dotare standard pentru 95% dintre autoturismele noi vândute pe piețele cheie europene”:
Cipanu

Sper că nu vor face ca la dvb-t2.

Cosmin

Ba exact la fel vor face. Se va introduce pentru că e obligatoriu dar sigur vor fi doar cele de la stat .
Noi avem acoperire slaba în FM și ne gândim la DAB...

Anonim

@Cosmin Daca ai radio cu mufa pentru antena exterioara atunci iti poti imbunatati receptia, recomand aceste antene:
Antena tip baston: https://www.dipolnet.ro/antena_fm_baston_sv_total_A0228.htm
Sau daca locuiesti in zone cu semnal slab recomand:
Antena Yagi cu 3 elementi instalare verticala: http://traiect.ro/product/2806/antena-fm-3-elementi-88-108-mhz-5dbi-polarizare-verticala.html
La mine in zona canalele Radio Romania, Europa FM, Digi FM, KISS FM, National FM, PRO FM au semnal foarte bun si in casa pot fi receptionate cu antena de camera, in schimb Magic FM, Radio Zu, Virgin numai cu antena de exterior.

Anonim

@Cipanu Cum spune Cosmin vei receptiona canalele Radio Romania dar privatii vor emite in FM si cand se va impune trecerea la DAB si oprirea FM-ului exact ca si DVB-T2 si atunci doar prin internet vei receptiona. Acasa nu va fi problema pentru ca sunt radiouri care se conecteaza la internet (Wi-Fi) si sunt la pret bun (de la 250 lei in sus) dar in masina va trebuii sa conectezi telefonul la radioul din masina ca sa asculti posturile bineinteles ca nu merita sa iti consumi traficul de date mai bine folosesti spotify say YouTube Music si asculti ce iti place. Asta este un scenariu.

In cel mai bun caz poate vor fi interesati si se vor intelege sa emita pe un MUX sau doua (daca sunt mai multe posturi) si doar iti schimbi radioul din masina cu un radio FM/DAB+. Pentru receptia in interior ca si in cazul FM recomand aparate radio cu mufa pentru antena exterioara. Si tot aici ar putea beneficia unele canale de radio care emit in online si vor fi interesati sa emita terestru ca sa castige audienta.

In cazul DVB-T2 privatii au avut de castigat nu au trebuit sa plateasca pentru emisia terestra si au optat pentru regim cu plata, adica vrei sa vezi PRO TV sau ANTENA 1 atunci platesti abonament lunar. Dar in cazul posturilor de radio ce-i drept nu vor plati pentru emisia terestra dar vor pierde audienta, de exemplu majoritatea care asculta radio in masina si categorii de persoane care nu doresc internet si prefera radioul si TV. Parerea mea

Daniel S.

Dar ce se aude despre radio prin satelit care este foarte răspândit în America?

Anonim

Poți recepționa mii de posturi digitale gratuite in România prin sateliții Europei, de foarte multi ani.

Anonim

@Anonim diferenta ca la noi este receptie fixa prin intermediul antenei de satelit. In America ma refer la SUA, Canada si Mexic radio prin satelit se poate receptiona si in masina, Compania se numeste Sirius XM si platesti abonament lunar de 5-10$ pe langa canalele transmise in FM sunt si canele care emit doar online si canale exclusiv companiei Sirius. Problema cand intrii in tunel sau esti in padure pierzi semnalul si trebuie sa treci pe FM altfel este o idee buna.
Sirius XM radio prin satelit: https://www.youtube.com/watch?v=SvMBpPBBxRU

Daniel S.

Mă refeream în mașină, exact cum spune al doilea anonim.

Anonim

După introducerea frcecvențelor de Radio digital DAB+, probabil că niște ani acestea vor conviețui niște ani în paralel cu actualele frecvențe FM, timp în care se va produce migrarea, iar industria auto se va reorienta, inclusiv pentru mașinile aflate deja în circulație. Stopara actualului FM va fi simbolică, pentru că atunci când se va face oficial, migrarea de facto se va fi produs deja. Avantaje: acoperire mai bună, semnal mai stabil, interferențe mai puține. Cheltuielile de emisie vor fi identice. Dezavantaje: în afara de cheltuielile inițiale pentru trecerea la DAB+, nu există dezabantaje.

Anonim

@Anonim la fel m-am ganidt, cand se va renunta definitv la FM majoritatea vor avea aparate radio DAB+ si vor fi ieftine, nu se va intampla ca si in Norvegia cand au trecut brusc la DAB+ si oamenii au fost luati pe nepregatite.

Ambele au avantajele si dezavantajele lor:

Banda FM este deja aglomerata si daca locuiesti la granita observi ca sunt atat canalele noastre cat si canalele din tara vecina. Un alt dezavantaj al FM-ul este ca sunt doua canale pe aceeasi frecventa sau frecventa apropiata exemplu 0.1 sau 0.2 MHz cand ar trebui sa fie minim 0.3 MHz distanta intre canale, vina este a celor care acorda licente aiurea inloc sa faca teste si verificari. Banda FM este mult mai sensibila la interferente fata de banda 3 FIF/VHF. Avantajul ca se poate receptiona usor in casa. Daca semnalul este slab sau receptionezi de la distanta sau doua canale sunt aproape atunci trebuie sa treci de pe Stereo pe Mono si poti asculta fara probleme. Chiar si cu antena de exterior se intampla ca sa nu receptionezi in Stereo si sa te multumesti cu Mono.

DAB+ are avantaje ca are Banda cuprinsa intre 170 si 240 MHz (70 MHz spatiu fata de FM care are 20 MHz) si pe un MUX intra mai multe canale. Mai putin afectata de interferente, in general anumite becuri LED mai afecteaza receptia si unele aparate de incalzit. Nu trebuie sa treci de pe Stereo pe Mono daca semnalul este slab sau la distanta dar problema este ca si la televiziunea digitala ori asculti cu intreruperi sau nu asculti deloc cu o antena de exterior se poate imbunatati semnalul si poti asculta fara probleme. Dezavantajul ca nu se receptioneaza la fel de bine ca FM-ul in casa numai daca transmitatorul este de putere mare.

La ambele recomand radio cu mufa pentru antena si antena de exterior pentru o receptie foarte buna, dar dupa mine DAB-ul are mai multe avantaje fata de FM.

Anonim

Banda FM este deja aglomerata si daca locuiesti la granita observi ca sunt atat canalele noastre cat si canalele din tara vecina. Am vrut sa adaug ca in marile orase banda FM este aglomerata dar zonele de langa granita unde receptionezi canale din tara vecina atunci unele canale de la noi si de la ei nu pot obtine licenta de emisie pentru ca nu mai este frecventa disponibila, pe cand DAB ar rezolva aceasta problema. Putem receptiona toate canalele noastre si toate canalele lor.

Anonim

Eu locuiesc in Austria. Aici am vreo 35 de posturi DAB. Calitatea audio e muuuult superioara decit a posturilor de radio redate prin Internet! Receptia mai clara, mai dinamica, ca de pe CD.

Anonim

Ok , eu cred că radioul ar trebui să rămână radio și să nu schimbe nimic la el .... Vedem destul de bine ce se întâmplă cu televiziunea digitală când ramai fara un semnal optim .... De bine de rău așa , mai asculți o știre (mai pe fâsâite ) însă imaginati-vă când mergeți cu mașina și dintr-o dată parca va sare CD-ul.... Părerea mea este sa lăsăm radioul să rămână radio și ok putem trece și la digital dar sa meargă amândouă concomitent.

Georgi

La radio digital nu exact așa ca la televiziune digitală, adică poți să ai semnal extrem de slab, care pe analogic pe radio aproape nu s ar auzi decât fâsâituri și pocnituri, și tot merge radio digital fara întreruperi și super clar. Diferența dintre TV și radio este tocmai bitrateul, care este foarte mic la radio comparativ cu TV, de 10-20 ori mai mic, și de aceea merge cu semnal foarte slab. Testat de mine prin mai toată Europa ... Doar dacă nu ai semnal deloc, nu merge deloc radio digital, dar în acest caz nu merge deloc nici radio analogic.

Anonim

Mă numesc Marian din Filiași jud Dolj va dau exemplu la radio radio Reșița 105.6, radio digi 105.5 Craiova, radio România cultural 105 8 Balota ,radio Național fm 105.9 parang se recepționează la Filiași dar se acoperă unul pe celalalt. A-și dori dacă se poate o poza cu antenă pentru radio .Vă mulțumesc.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile