miercuri, 16 februarie 2022

UE va investi miliarde de euro într-o constelație europeană de sateliți

Uniunea Europeană (UE) a publicat un document de 80 de pagini care elaborează un sistem de comunicații prin satelit, realizat printr-un parteneriat public-privat, bugetat cu 6 miliarde euro, care ar oferi Europei o constelație sigură și independentă de sateliți.

Propunerile au două obiective principale:

- să asigure accesul utilizatorilor guvernamentali la un sistem securizat de comunicații pentru protecția infrastructurilor critice, supraveghere și management al crizelor;

- să permită furnizarea de servicii comerciale de către sectorul privat.

Documentul UE arată că „există o cerere fără precedent pentru servicii de comunicații prin satelit. Stimulați de acest progres tehnologic, asistăm la apariția diferitelor mega-constelații din afara UE, susținute sau subvenționate public în SUA, China și Rusia, printre altele. În același timp, contextul geopolitic, precum și amenințările cibernetice și hibride provoacă și mai multe probleme de securitate”.

UE spune că există o „nepotrivire” și o lipsă de frecvențe disponibile și de sloturi orbitale, din cauza dezvoltării dramatice a mega-constelațiilor. Lipsa unei acțiuni în timp util la nivelul UE ar pune în pericol, de asemenea, competitivitatea industriei UE în tehnologii și piețe cheie.

Această inițiativă va oferi acces prin satelit mobil și fix în bandă largă, trunking prin satelit pentru servicii B2B, acces prin satelit pentru sistemul de transport, rețele consolidate prin satelit și internet prin satelit în bandă largă, precum și servicii bazate pe cloud. Poate susține edge computing, Internet of Things, conducere autonomă, e-sănătate, muncă smart și educație, conectivitate în zbor și maritimă, precum și agricultura smart”, se arată în document UE.

2,4 miliarde euro din banii pentru sistemul propus ar proveni de la UE. Se așteaptă ca Agenția Spațială Europeană să investească încă 750 de milioane de euro. Restul ar proveni de la statele membre ale UE și din sectorul privat. UE vizează un serviciu inițial până la sfârșitul anului 2024 și un serviciu complet (probabil de pe orbită joasă LEO) până la jumătatea anului 2027.


Niciun comentariu despre subiectul „UE va investi miliarde de euro într-o constelație europeană de sateliți”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile