miercuri, 18 mai 2022

"Baia - Atlantida Romei", exclusiv în Europa Centrală și de Est la Viasat History

Având o suprafață de trei ori mai mare decât Pompeii și aflat la 15 km de Napoli, orașul cândva strălucitor Baia a fost în anul 100 î.Hr. numit cea mai ilustră stațiune de vacanță din lumea antică. Baia este acum cel mai mare sit arheologic subacvatic din lume, cu simbolurile sale ale frumuseții și ale păcatului scufunzându-se încet sub suprafața mării. Acțiunea mecanică și biologică a apei pune în pericol acest sit de patrimoniu mondial, iar acum o echipă de experți de oameni de știință și tehnicieni lucrează non-stop pentru a proteja rămășițele scufundate. În seria documentară difuzată de Viasat History, Baia: Atlantida Romei, difuzată vineri, 20 mai, ora 22:00, telespectatorii vor avea acces exclusiv la operațiunile complexe, deoarece documentarul urmărește fiecare fază a lucrării, anunță televiziunea printr-un comunicat remis către HD Satelit România.

Amplasat în centrul Golfului Pozzuoli, Baia este flancat de o parte de portul Puteoli (vechiul Pozzuoli) și de cealaltă parte, de portul Capo Miseno. Ambele maluri se laudă cu un prestigiu enorm, unul fiind centrul nervos al comerțului roman capabil să manevreze peste 1.000 de nave pe an, având sarcina de a aproviziona capitala cu hrană și rarități prețioase din estul exotic. Celălalt adăpostește flota imperială pentru a apăra interesele întregului golf. Apar clădiri somptuoase, monumentale stațiuni balneare frecventate de turiștii bogați. Nu întâmplător, împărați precum Cezar, Nero, Marcus Aurelius și Hadrian și-au construit aici palatele imperial, pentru a se refugia de viața frenetică a capitalei. Și, prin urmare, nu este de mirare că tocmai în Pozzuoli s-a născut un amfiteatru cu mult înainte de cel mai cunoscut Colosseum din Roma.

Dar atâta splendoare are un dușman: bradiseismul (fenomenul de oscilație lentă a scoarței terestre în regiunile vulcanice). Întreaga zonă a câmpurilor Flegreene este vârful unui super-vulcan, în prezent unul dintre cele mai periculoase din lume. Baia s-a bucurat de apele calde hidrotermale, fără să știe că acest panaceu va deveni tocmai cauza dispariției ei lente sub pătura mării. Astăzi, rămășițele scufundate sunt protejate prin crearea unui parc arheologic care a devenit destinația unui nou tip de turism subacvatic. Cum mișcarea mării afectează încă vechiul sit, oameni de știință și tehnicieni fac echipă pentru a proteja rămășițele scufundate.

Restauratorii Institutului Central Italian pentru Restaurare folosesc tehnici de pionierat și mortare hidraulice care au fost încercate și testate în laboratoarele lor. În timpul fazelor de restaurare, biologii colectează probe pentru a înțelege cum pot încetini deteriorarea treptată a structurilor scufundate. Arhitecți și arheologi cartografiază și investighează situl care nu și-a dezvăluit încă toate secretele și minunile ascunse pe fundul mării. Până acum, doar 30% din comorile sale au fost scoase la lumină.

Munca restauratorilor și operațiunile echipei sunt surprinse în acest documentar care reconstituie și viața, istoria și secretele orașului scufundat Baia, Pozzuoli și Miseno - colțul cândva luxos și iubitor de plăceri al Imperiului Roman.

Baia - Atlantida Romei va fi difuzat exclusiv în Europa Centrală și de Est la Viasat History vineri, 20 mai, la ora 22:00.


Nr. de episoade: 1 x 60 min

Genul filmului: Documentar/ istorie antică/ arheologie/ expediții

Titlul original: Baia - The Atlantis of Rome

Anul: 2021


Niciun comentariu despre subiectul „"Baia - Atlantida Romei", exclusiv în Europa Centrală și de Est la Viasat History ”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile