În cea mai recentă prezentare a rezultatelor financiare ale Sony, compania și-a oficializat planul de a înceta producția de jocuri pentru PlayStation 4 din anul 2025. Jocurile vechi vor putea fi în continuare achiziționate, dar nu vor mai lansa alte noi titluri de top. Eforturile companiei se vor axa în întregime pe PlayStation 5. Terții ar putea continua să creeze jocuri pentru consola PS4, dar titlurile de top vor fi lansate doar pe PS5. Deci până la inevitabila renunțare la PS4 ne vom mai bucura doar 3 ani de noi titluri de top.
Cât de des se renunță la o generație de console de jocuri video?
De obicei, consolele de jocuri video devin învechite în 4-6 ani. PS4, care a debutat în 2013, se pare ca a rezistat destul de bine.
Pentru producătorii de hardware, a decide când este momentul potrivit pentru a lansa următoarea consolă poate fi o decizie dificilă. De exemplu, mulți fani ai Nintendo s-au simțit trădați atunci când Wii U a fost înlocuit de Switch la mai puțin de cinci ani de la lansare, deși Switch-ul a devenit cea mai bine vândută consolă Nintendo din toate timpurile. Xbox 360 a fost lansat la doar patru ani după XBOX-ul inițial, în ciuda vânzărilor mari de console XBOX.
Dar nicio companie de hardware pentru jocuri video nu a fost mai decisă în acest sens decât Sega. Sega a lansat o versiune pe 32 de biți pentru popularul Genesis doar cu câteva luni înainte de a face lansarea surpriză a Saturn, succesorul Genesis. Efectiv, compania Sega a concurat cu ea însăși, iar lansarea a derutat consumatorii și magazinele deopotrivă. Saturn s-a vândut foarte bine în Japonia, în topuri fiind imediat după PlayStation, dar depășind cu ușurință Nintendo 64. În cele din urmă, Sega a luat decizia riscantă de a scoate din priză consola și de a lansa Dreamcast, care a devenit cea mai rapid vândută consolă din toate timpurile în SUA. Între timp, majoritatea consumatorilor japonezi au fost consternați de faptul că Saturn era abandonată la doar patru ani de la lansare. Tehnologia Sega a fost de obicei mai avansată decât cea a Nintendo și, uneori, chiar și decât cea a Sony. Dar a le cere fanilor să cumpere cel mai recent hardware la fiecare câțiva ani (sau altfel să rămână fără jocuri noi) nu a fost o strategie câștigătoare. Clienții și-au cheltuit banii în altă parte, iar Sony, Nintendo și Microsoft au învățat din greșelile Sega.
Pe atunci era o lume diferită, când totul era pe suport fizic. Odată ce o consolă era abandonată, toate jocurile și perifericele ieșeau rapid din stocurile magazinelor. Astăzi, jucătorii își pot folosi vechile jocuri pe noile console. Acest concept era complet nemaiauzit cu câțiva zeci de ani în urmă.
Așadar, măsuri similare sunt la orizont pentru PlayStation 4, cel mai târziu începând din 2025. Dar această decizie pare complet rezonabilă, având în vedere că PlayStation 5 a fost lansat deja din anul 2020. Singurul dezavantaj este reprezentat de stocurile foarte limitate de console PS5 in magazine, care cauzează în continuare prețuri de vânzare aproape duble decât cele recomandate de producător.
Șeful PlayStation, Jim Ryan, a mai explicat că Sony Interactive Entertainment dorește să-și extindă biblioteca de jocuri pe computer și mobil.
PS5 se va aduce
Păcat că vor renunța. De abia mi-am cumpărat PS4. Nu îmi permit să dau 4000 lei pe un PS5 la bișnițarii din magazinele românești, când Sony recomanda vânzarea cu maxim 2000- 2500 lei.
Și eu mi-aș lua PlayStation 5 dacă ar avea preț rezonabil, nu umflat artificial, pentru a nu se vinde și a zice apoi lumea că nu e in magazin una sau doua console pe rafturi.
Sony vinde consolele PS5 cu 400-500 dolari, iar magazinele din Romania cer 1000-1300 dolari per bucata. Pai nu e cam exagerat adaosul practicat de magazinele din România?
In plus, jocurile la oferte din PSN Store au uneori preturi de zici că sunt moka, am luat azi cu 25 lei un joc de 45 GB, Tekken 7, cel mai nou din serie in momentul acesta. In magazinele din Romania nu îl găsești sub 77 Lei la ofertă . Deci toată stima pentru Sony,a înțeles că trebuie să ofere jocuri și consolele la preturi mici, dar magazinele din Romania le vând la preț cel puțin dublu. Nu mai vorbesc că la PS plus ne-au dat FIFA 2022 gratis. Pai doar jocul asta e mai scump în magazinele din Romania decât abonamentul pe un an la PS plus
Eu am PS4 pro si nu I I permit nu ps5
Ar trebui că Sony să facă jocurile de ps 5 jucabile pe ps 4 și pe console mai vechi ( că poate uni oameni au ps 3 sau 2)
Nu se poate asa ceva, consolele mai vechi nu au suficientă putere a sa ruleze jocurile de PS5.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.