Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) a semnat un acord cu Agenția Spațială Europeană (ESA) pentru o colaborare privind dezvoltarea de soluții care să utilizeze sistemele 5G și așa-numita tehnologie "edgecasting", pentru a plasa Europa în avangarda tehnologiei de distribuție media.
Potrivit EBU, cetățenii europeni și industria vor beneficia de o mai eficientă furnizare de conținut media, prin conectarea sistemelor de comunicații prin satelit cu cele 5G terestre.
Acordul este o veste bună pentru fanii televiziunii, gameri, dar și pentru viitorii utilizatori din metaverse, deoarece va pune bazele unui acces mai eficient la experiențe video, jocuri și Extended Reality (XR) de înaltă calitate, în direct și neîntrerupt, de oriunde (de acasă, dar și în mișcare).
Scopul proiectului, intitulat 5G-EMERGE, este de a dezvolta un sistem integrat satelit-terestru, bazat pe standarde deschise, pentru a furniza servicii de distribuție de înaltă calitate a conținutului.
Sateliții de telecomunicații vor fi folosiți pentru a furniza în mod eficient conținut la cerere, inclusiv streaming de evenimente live, cât mai aproape posibil de utilizatorul final (până la "marginea" rețelei terestre locale). Această "margine" ar putea fi în stațiile de bază din cartier sau chiar în casele sau vehiculele utilizatorilor. La aceste "margini" ale rețelei, un gateway inteligent prin satelit se va putea conecta de exemplu la un smartphone obișnuit, o tabletă sau un televizor.
Antonio Arcidiacono, director de tehnologie și inovare la EBU, a precizat: "Vom realiza o soluție care combină toate infrastructurile de rețea IP prin satelit și terestre, garantând sustenabilitatea și calitatea serviciului. Rețeaua va acoperi 100% din populație, indiferent unde se află. Aceasta este o cerință critică pentru organizațiile media din serviciul public".
Elodie Viau, director de telecomunicații și aplicații integrate la ESA, a adăugat: "Este esențial pentru Europa să-și protejeze și să-și dezvolte autonomia atunci când vine vorba de infrastructura media și de comunicații. Proiectul 5G-EMERGE va sprijini transformarea digitală a societății europene, permițând noi aplicații și servicii".
EBU a precizat că un consorțiu de 20 de companii din Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Norvegia, Suedia și Elveția va colabora la dezvoltarea tehnologiei de vârf de distribuție, dar și la dezvoltarea caracteristicilor de furnizare a serviciilor, împreună cu alte optimizări necesare ce respectă standardele internaționale. EBU va coordona proiectul, ce este finanțat de ESA.
UPDATE 27 septembrie 2022: Proiect de testare a unei rețele hibride satelit - 5G. Detalii găsiți AICI.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.