În urma votului general al spectatorilor de film de la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) 2022, „Regele Mihai: Drumul către casă” a fost cel mai popular film dintr-o selecție largă de filme românești și internaționale.
Documentarul de 55 de minute, care a avut premiera pe HISTORY Channel și prezintă povestea nespusă a exilului Regelui Mihai, a înregistrat cel mai bun scor din partea publicului din toate filmele proiectate la TIFF atât în competiție, cât și din afara competiției: 4,85 din 5. Rezultatele au fost înregistrate de la deținătorii de bilete pe toată durata festivalului și până la ceremonia de închidere a festivalului. Treizeci și opt de filme au fost în competiția deschisă pentru toate categoriile.
La ceremonia de închidere, Tudor Giurgiu, directorul festivalului TIFF, a numit „Regele Mihai: Drumul către casă” „cel mai iubit film de public” în fața unui public de 2.500 de realizatori și cinefili adunați în Piața Unirii din Cluj. Giurgiu a adăugat că documentarul „a avut un mare succes la TIFF și va continua să aibă o carieră internațională remarcabilă pe platformele de streaming”.
La categoria „Zilele Filmului Românesc”, premiul I la votul publicului a revenit filmului „Capra cu 3 Iezi”.
La festivalul TIFF din 2019, „Regina Maria: Inima României” a ajuns pe prima poziție în votul publicului dintre toate filmele românești și pe locul al doilea din toate filmele proiectate la festival. Scenariul și regia ambelor filme aparțin lui Trevor Poots, iar producătorul executiv a fost John Florescu. Primul lor film, „Războiul Regelui” (2016), a avut premiera la ProTV, înregistrând mari audiențe, fiind apoi difuzate de HISTORY Channel în peste 40 de țări. Se estimează că aceste două filme au avut o audiență de peste 5 milioane de telespectatori.
„Sunt foarte fericit că spectatorii au votat filmele noastre. Ele prezintă eroi români – bărbați și femei iluștri care merită atenția pe care o primesc din partea publicului, indiferent de vârstă”, a spus John M. Florescu.
„Regele Mihai: Drumul către casă” prezintă viața puțin cunoscută a fostului rege al României, în mod special cei 40 de ani din exil în Elveția și Anglia până la întoarcerea în patria sa la începutul anilor 1990. Regele a murit în Aubonne, Elveția, în 2017 și a fost înmormântat la cripta regală de la catedrala din Curtea de Argeș.
Documentarul a avut un parcurs remarcabil de la lansarea sa pe HISTORY Channel cu ocazia centenarului nașterii Regelui. Premiera din 24 octombrie 2021 a adus cel mai bun rezultat de audiență pentru o producție individuală de când televiziunea a început să emită în România.
În Europa, filmul a avut o difuzare specială în prime-time luna trecută pe Sky HISTORY din Marea Britanie, în onoarea Jubileului Reginei Elisabeta, al cărei regretat soț, Prințul Philip, apare în documentar. De asemenea, a fost difuzat în Europa Centrală și de Est, precum și în Suedia, Belgia, Olanda și Turcia. Filmul s-a bucurat de aprecierea jurnaliștilor, diplomaților, istoricilor și a autorităților guvernamentale și civice din România.
Chainsaw Film Productions a lansat o nouă versiune a filmului „Regele Mihai: Drumul către casă” care a inaugurat „Turneul național educație istorică 2022.” Gratuit pentru public, turneul ce cuprinde 25 de orașe a început în mai 2022 și va continua în primul trimestru al anului 2023. Turneul național este susținut de principalul sponsor al producției filmului, Banca Transilvania, precum și de HISTORY Channel, Groupama, Nuclear Electrica și BAT România. Turneul național proiectează trei filme și acoperă istoria României din anii 1860 până în prezent.
Din echipa de producție Chainsaw fac parte Viorel Chesaru – producător senior, Mircea Lăcătuș – editor și producător arhive, Dan Drăghicescu – producător asociat și Laura Beldiman – cercetător și asistent editorial.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.