FIFA a aprobat utilizarea mingii cu senzor și a urmăririi semi-automate a offside-ului pentru Cupa Mondială 2022. Noua tehnologie utilizează 12 camere video care urmăresc atât pozițiile mingii, cât și ale jucătorilor.
Cupa Mondială FIFA 2022 va utiliza un sistem VAR (arbitru asistent video) actualizat, cunoscut sub denumirea de tehnologie de offside semi-automatizată. SAOT va înlocui vechiul și controversatul sistem VAR pe care FIFA l-a utilizat pentru prima dată la Cupa Mondială 2018. Noul sistem include 12 camere montate pe stadion, care vor urmări poziționarea atât a mingii, cât și a fiecărui jucător în parte, inclusiv 29 de puncte de date diferite pe membrele și extremitățile fiecărui jucător. În plus, în fiecare meci va fi utilizată o minge echipată cu un senzor de mișcare, care va oferi date în direct despre poziția unui jucător în momentul în care a lovit mingea.
FIFA consideră că SOAT îi va ajuta pe arbitri să ia decizii mai rapide și mai precise cu privire la cazurile de offside: "VAR a avut deja un impact foarte pozitiv asupra fotbalului și putem observa că numărul de greșeli majore de arbitraj a fost deja foarte redus. Ne așteptăm ca tehnologia de offside semi-automatizată să fie un pas mai departe", a declarat Președintele Comisiei de Arbitri FIFA, Pierluigi Collina.
Noul sistem ar trebui să reducă timpul mediu necesar pentru a lua o decizie de ofsaid VAR de la 70 de secunde la 25 de secunde. Vechiul sistem VAR necesita trasarea manuală a liniilor de offside și calcularea punctului de lovitură. Oficialii FIFA susțin că SOAT va selecta automat atât linia de offside, cât și punctul de lovitură în câteva secunde, folosind atât datele de la minge, cât și datele de urmărire video a membrelor jucătorilor. Arbitrii umani vor confirma apoi manual fiecare decizie. După ce se ajunge la fiecare decizie, spectatorilor le va fi afișată o animație 3D care vizualizează decizia de ofsaid.
Deși poate părea riscant să lanseze un sistem de arbitri virtual nou la un eveniment global precum Cupa Mondială 2022 din Qatar, este totuși de menționat că o versiune mai simplă a SOAT a trecut deja de teste încă de anul trecut, la Cupa Arabă din Qatar și Cupa Mondială a Cluburilor FIFA de anul acesta. Mai multe detalii se pot vedea in prima parte a acestui videoclip oficial de pe Youtube: click AICI.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.