Fiecare autoturism nou fabricat și vândut în Uniunea Europeană va include în curând tehnologia de adaptare a vitezei, cunoscută sub denumirea de Intelligent Speed Assistance (ISA). Regulamentul UE (parte a Regulamentului general privind siguranța vehiculelor) a intrat ieri în vigoare și prevede că toate modelele și tipurile de mașini nou lansate pe piața europeană trebuie să includă un sistem ISA. Regula nu se va aplica mașinilor noi care se află deja în showroom-uri. Până în iulie 2024, fiecare mașină nouă vândută în UE trebuie să aibă încorporat un sistem de adaptare a vitezei.
„Lansarea ISA este un pas uriaș pentru siguranța rutieră și are potențialul de a reduce drastic numărul victimelor și decesele din traficul rutier. Producătorii de automobile au acum oportunitatea de a maximiza potențialul pe care ISA îl prezintă pentru drumuri mai sigure pentru toți”, a anunțat Comisia Europeană într-un comunicat de presă.
Pentru cei care nu sunt familiarizați cu tehnologia ISA, termenul descrie o serie întreagă de sisteme care pot detecta limitele de viteză pe drumuri, de prin intermediul camerelor frontale și a datelor GPS (sau ambele instrumente). În funcție de implementarea ISA și de modul în care este configurată de către șofer, tehnologia poate oferi feedback pentru a atenționa privind depășirea limitei de viteză, poate ajusta automat controlul vitezei de croazieră pentru a se potrivi cu viteza respectivului tronson de drum sau poate chiar reduce puterea motorului pentru vehiculele cu viteză redusă. Deci adaptarea inteligentă a vitezei este un sistem care asigură că viteza vehiculului nu depășește o viteză sigură sau impusă legal.
Asistența inteligentă pentru viteză utilizează informații despre drum pentru a determina limitele locale de viteză. Informațiile pot fi obținute din cunoașterea poziției vehiculului, luând în considerare limitele de viteză pentru acea poziție, dar și prin interpretarea caracteristicilor rutiere, cum ar fi indicatoarele. Sistemele ISA sunt concepute pentru a detecta și a alerta un șofer atunci când un vehicul a intrat într-o zonă ce are altă limită de viteză sau când sunt în vigoare limite de viteză diferite în funcție de ora și condițiile din zi. Multe sisteme ISA oferă de asemenea informații despre pericolele rutiere (de exemplu, zone cu circulație mare a pietonilor, treceri de cale ferată, școli, spitale etc.) și despre limitele impuse de camerele radar de viteză și CCTV de la semafoare. Scopul ISA este de a ajuta șoferul să mențină o viteză sigură. Tehnologia ISA însă nu este încă perfectă. În timpul unor teste, sistemul ISA a fost oferit ocazional „răspuns lent” și la uneori a stabilit limite de viteză nu întotdeauna potrivite tronsonului de drum.Mulți șoferi din Europa folosesc deja vehicule echipate cu ISA, iar marii producători auto precum Honda, Ford, Jeep și Mercedes-Benz vând deja anumite modele auto cu aceste sisteme, pe piața europeană. Conform UE, un scenariu precum acesta, în care ISA devine obligatoriu, ar putea reduce cu 26-50% numărul deceselor provocate de evenimente rutiere.
Definirea ISA conform legislației UE
Adaptarea inteligentă la viteză trebuie să îndeplinească următoarele cerințe minime în Uniunea Europeană:
- conducătorul auto trebuie atenționat prin intermediul comenzii accelerației sau printr-un feedback dedicat, adecvat și eficient, că limita de viteză este depășită;
- trebuie să existe posibilitatea opririi sistemului ISA (pot fi furnizate în continuare informații despre limita de viteză). Asistența inteligentă pentru viteză trebuie să fie în modul normal de funcționare la fiecare pornire a vehiculului;
- feedback-ul dedicat și adecvat se bazează pe informațiile privind limita de viteză, obținute prin observarea indicatoarelor și semnalelor rutiere, dar și pe baza datelor de infrastructură rutieră, inclusiv din hărți electronice (sau ambele), puse la dispoziție în vehicul;
- să existe totuși posibilitatea de a depăși viteza indicată de sistem;
- trebuie depuse toate eforturile pentru ca, în condiții reale de conducere, sistemul să nu aibă erori sau să diminueze rata de eroare cât mai mult posibil.
Deci se poate opri manual, va avea buton de dezactivare.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.