sâmbătă, 2 iulie 2022

Turcia a interzis website-urile Deutsche Welle și Voice of America

Turcia a interzis website-urile a doi radiodifuzori internaționali, dând o lovitură libertății de exprimare în țară și riscând reînnoirea tensiunilor cu Occidentul. Website-urile Deutsche Welle din Germania și al versiunii în limba turcă a serviciului public de radio american Voice of America au fost blocate de un tribunal din Ankara, după ce radiodifuzorii menționați au refuzat să urmeze procedura de obținere a unei licențe. Cei doi radiodifuzori au susținut că au deja licențe de la autoritatile audiovizuale din țările de origine, iar funcționarea unor website-uri pe baza unor licențe din Turcia ar echivala cu cenzura.

Directorul general al Deutsche Welle, Peter Limbourg, a subliniat în discuțiile cu Consiliul Suprem de Radio și Televiziune (RTÜK) din Turcia de ce nu a putut da curs cererii de obținere a unei licențe în Turcia, inclusiv motivând că mass-media licențiată în Turcia trebuie să șteargă conținutul pe care autoritățile din Turcia îl consideră nepotrivit.

Deutsche Welle a declarat că nu a respectat cerința de licență, deoarece „ar fi permis guvernului turc să cenzureze conținutul său editorial. De exemplu, mass-media licențiate în Turcia trebuie să șteargă conținutul online pe care RTUK îl interpretează ca neadecvat. Aceasta posibilitate este pur și simplu inacceptabilă pentru un radiodifuzor independent. DW va lua măsuri legale împotriva interdicției care a avut loc”, a spus Limbourg.

Pentru a contracara decizia Turciei, atât DW, cât și VOA au distribuit prin intermediul rețelelor sociale informatii despre cum să fie ocolite interdicțiile, prin utilizării rețelelor private virtuale (VPN) și a tehnologiilor similare.

Preocuparea noastră cu privire la starea libertății de opinie și a presei din Turcia continuă”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, adăugând că Germania se află în discuții cu Turcia în privința respectării, la modul general, a libertății presei. Dar, întrebat dacă guvernul german poate interveni în acest caz, purtătorul de cuvânt a menționat că Deutsche Welle a declarat că intenționează să ia măsuri legale „și trebuie să așteptăm prima data acesta”.

Un membru RTUK din principala opoziție politică din Turcia, Partidul Popular Republican, a declarat că se opune măsurii de blocare a celor doi radiodifuzori străini. 

Decizia Turciei se bazează pe un regulament din august 2019, care statuează că RTUK va anunța organizațiile media online fără licență, cu 72 de ore în avans, cu privire la obligația de a solicita o licență și de a plăti taxe de licență pentru minim 3 luni. Nerespectarea acestei cerințe poate determina acțiuni legale împotriva conducerii unei organizații media, precum și restricționarea accesului.

În februarie, RTUK a declarat că a identificat trei website-uri fără licențe de emisie, care includ și serviciile turcești ale Euronews. Dar Euronews a motivat că nu a transmis online în direct în limba turcă și nici alte jurnale vizuale și, prin urmare, este scutită de cerințele de licențiere.

Consiliul de administrație al RTUK este dominat de partidul de guvernământ al președintelui turc și de aliații săi naționaliști și amendează în mod regulat radiodifuzorii critici.

Uniunea Jurnaliștilor din Turcia a catalogat decizia ca fiind cenzură: „Renunțați să încercați să interziceți tot ceea ce nu vă place, această societate vrea libertate”, a scris Uniunea pe Twitter.

Vocea Americii a remarcat în februarie că, deși acordarea de licențe pentru emisia tv sau radio este în regulă, deoarece frecvențele de emisie reprezintă resurse limitate, internetul nu este limitat în același mod: „Singurul scop posibil al unei cerințe de licențiere pentru distribuția prin internet este de a permite cenzura”, a declarat VOA.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a scris pe Twitter, când a fost adoptat regulamentul de acordare a licențelor în februarie, că SUA sunt preocupate de „decizia RTUK de a extinde controlul guvernului asupra presei libere”.

Ca răspuns, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Turciei a menționat că SUA au obligat pe radiodifuzorul de stat în limba engleză al Turciei, TRT World, să se înregistreze ca agenție străină, în temeiul unei legi destinate lobbiștilor și firmelor de relații publice care lucrează pentru guverne străine.

TRT respectă reglementările relevante pentru activitățile sale în SUA. Este aceasta cenzură? Ne așteptăm la același lucru de la VoA Turkish și de la alții”, au motivat turcii pe Twitter.

Turcia a fost evaluată ca o țară care „nu este liberă”, în anul 2021, în cadrul indicelui Freedom of the Net de la institutul Freedom House. Sute de mii de domenii și adrese web au fost blocate.

Organizația "Reporteri fără frontiere" a clasat Turcia pe locul 149 din 180 de țări în Indexul său mondial al libertății presei, spunând că „se folosesc toate mijloacele posibile pentru a submina criticii”, inclusiv confiscarea de legitimații de presă ale jurnaliștilor, cenzura online (si aici nu se referă la cenzura clasicului fenomen de flame), procese și arestări.


Niciun comentariu despre subiectul „Turcia a interzis website-urile Deutsche Welle și Voice of America”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile