joi, 11 august 2022

Comisia Europeană a contactat statele membre în privința unui nou sistem de conectivitate prin satelit

Comisia Europeană (CE) a contactat statele membre ale UE și industria în general, invitându-le să își prezinte evaluările cu privire la modul în care viitorul sistem de sateliți propus de CE poate fi implementat și finanțat. Implementarea va fi fie pe o schemă de orbită terestră joasă (LEO), fie pe o orbita terestră medie (MEO).

CE a emis documentul său de 50 de pagini de consultare preliminară a pieței, explicând că „procesul legislativ este în desfășurare. Scopul consultării este strict limitat la pregătirea eventualelor achiziții viitoare pe baza informațiilor reale disponibile; orice acțiune va fi posibilă numai prin adoptarea regulamentului care va constitui actul de bază și temeiul juridic pentru orice achiziție, luând în considerare, prin urmare, posibilele modificări ale elementelor conținute în textul final adoptat.

În lumea digitală de astăzi, conectivitatea spațială este un atu strategic pentru rezistența UE. Ne oferă puterea economică, leadershipul digital și suveranitatea tehnologică, competitivitatea și progresul social. Conectivitatea sigură a devenit un bun public pentru guvernele și cetățenii europeni. Atât nevoile guvernamentale ale utilizatorilor, cât și soluțiile de comunicații prin satelit se schimbă rapid. Sistemul de comunicații securizate din spațiul UE urmărește să răspundă acestor nevoi crescute și în evoluție și va include, de asemenea, cele mai recente tehnologii de comunicații pentru criptarea securizată. Se va baza pe dezvoltarea de tehnologii inovatoare și pe valorificarea ecosistemului Noului Spațiu”, spune CE.

Costul total este estimat la 6 miliarde de euro. Contribuția propusă a Uniunii la program din 2023 până în 2027 este de 2,4 miliarde euro, la prețurile curente. Finanțarea va proveni din diferite surse ale sectorului public (de exemplu, bugetul UE, statele membre, contribuțiile Agenției Spațiale Europene (ESA)) și din investiții din sectorul privat”, se arată în documentul de consultare.

CE sugerează că ar fi necesari 60-78 de sateliți în opțiunea LEO cu bandă îngustă sau peste 100 pentru o opțiune de bandă largă, tot în LEO. Alternativ, ar fi necesari 24 de sateliți pentru o soluție MEO.

Data limită pentru transmiterea propunerilor este 9 septembrie 2022.


Niciun comentariu despre subiectul „Comisia Europeană a contactat statele membre în privința unui nou sistem de conectivitate prin satelit”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile