Televizoarele 8K ar putea fi interzise de la vânzare în Europa dacă indicele de eficiență energetică (EEI) actualizat al UE intră în vigoare în martie 2023, așa cum este planificat.
Imagine decorativă realizată de HD Satelit România |
Uniunea Europeană și-a actualizat cea mai recentă eticheta energetică în martie 2021, ceea ce a dus la mutarea multor modele de televizoare în cea mai scăzută clasă energetică (G). La 1 martie 2023, pentru toate televizoarele noi produse vor fi impuse cerințe și mai stricte, inclusiv un nivel maxim mai scăzut pentru consumul de energie.
Deși unii producători, precum Samsung, estimează că ar fi posibil ca televizoarele 8K să se conformeze noului regulament, aceștia recunosc că nu va fi deloc ușor. Oricum ar fi, este o veste proastă pentru cei care doresc televizoare 8K, deoarece regulamentul va forța producătorii de astfel televizoare să facă compromisuri sau să renunțe la producția acestora, cel puțin temporar.
Cu excepția cazului în care se va schimba totuși ceva în această actualizare a reglementărilor EU, martie 2023 va provoca probleme pentru industria 8K. Limitele consumului de energie la televizoarele 8K (și în general al ecranelor bazate pe microLED) sunt coborâte atât de jos încât niciunul dintre aceste televizoare 8K actuale nu va încadra în limitele impuse.
În prezent, televizoarele OLED pot fi vândute cu o limita de consum ceva mai permisivă decât televizoarele LCD (LED, QLED, miniLED și altele), în timp ce microLED-urile și toate tipurile de televizoare 8K sunt scutite de obligația de a respecta limita maximă de consum și de aceea pot fi vândute în Europa.
Însă, începând cu 1 martie 2023, nu vor mai exista excepții pentru nicio tehnologie de afișare sau televizoare 8K. Practic, din martie 2023, televizoarele noi 4K și 8K vor putea să consume maxim 48 W la diagonala de 40 inch, maxim 53 W la diagonala de 42 inch, maxim 66 W la diagonala de 48 inch, maxim 84 W la 55 inch, maxim 112 W la 65 inch, maxim 141 W la 75 inch, maxim 148 W la 77 inch, maxim 164 W la 83 inch, maxim 169 W la 85 inch si maxim 178 W la 88 inch.
Etichetele energetice ale UE pentru televizoarele 4K și 8K existente oferă un factor de comparație, exemplificând cât de dificil va fi ca televizoarele 8K (atât LCD, cât și OLED) să se conformeze noilor limite. De exemplu, un televizor 8K de 55 inch are un consum de 193 W in modul standard si de 269 W in modul HDR, iar limita maxima va din martie de doar 84W. Televizoarele LCD 4K standard și televizoarele 4K ar trebui să se încadreze fără modificări importante, dar unele televizoare 4K de ultimă generație ar putea avea probleme. De exemplu, un televizor 4K OLED de 77 inch are consum de 248 W în modul standard și de 395 W în modul HDR, iar limita maxima de consum la aceasta diagonală va fi din martie 2023 de doar 148W.
Totuși, exista o "portiță" legislativă. Limitele se referă la modul de imagine implicit cu care este livrat un televizor. Televizoarele vor putea așadar să depășească limitele impuse în alte moduri de imagine, care consumă mai multă energie, prin selectare manuală, dar trebuie să afișeze obligatoriu pe ecran o avertizare prin care telespectatorul să devină conștient de consumul crescut de energie. Așadar, producătorii vor trebui sa diminuează de fapt consumul (probabil cu consecințe asupra calității imaginii) doar pentru modul standard de imagine (desigur, daca UE nu va "repara" și această lacună legislativă la revizuirea de anul acesta).
UE a programat și o revizuire a indicelui de eficiență energetică (EEI) 2023 până la sfârșitul anului 2022, așa că rămâne de văzut dacă se va schimba ceva înainte de martie 2023. Legislația UE privind etichetarea energetică este concepută „pentru a elimina produsele cele mai puțin performante din piață”, declara Comisia Europeană anul trecut.
Daca i se permite UE sa impuna astfel de reglementari energetice absurde atunci tarile ue vor ramane in urma foarte mult si in domeniul audiovizual .Deja se vorbeste si se scrie tot mai mult nu numai despre 8k ci si despre 16k.Acestea necesita panouri mult mai luminoase ( 1000-10.000nits)sisteme performante hdr si hfr care toate consuma mai mult curent. imi aduc aminte ca " specialistii" romani propuneau europei in timpul crizei energetice din 1973-1980 revenirea la tv alb negru in locul celei color pt a economisi electricitate( romania nici nu avea atunci tv color).Ue vrea sa ne impuna ceva asemanator adica limitarea la full hd fiindca tv urile 4k si 8k ar consuma ( chipurile) prea mult curent .Asta e nivelul celor ce iau decizii in ue.
Am putea fara probleme sa ne intoarcem la televizoarele analogice, oferta a fost pastrata de companiile prin cablu chiar daca la un moment dat nu prea mai era folosita. Stiau ele de ce, iar acum ne intoarcem de unde am plecat.
Se pare că se iau după o statistică învechită cu consumul mediu din perioada când existau doar televizoare HD ca să stabilească și să impună limita, nu te-ai aștepta la asta de la funcționari UE plătiți așa de bine.
Probabil vor institui niște suprataxe pentru televizoarele care ies din niște parametri de consum impuși. Dar tot nu e în regulă.
Între timp s-au lămurit cum stau lucrurile. Marii producători au ales modul Eco să fie setat ca implicit, urmând ca fiecare să își facă reglajele dorite dacă doresc mai mult. E cam ca la mașini cu reducerea de noxe, pornești mașina cu modul start-stop activat.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.