luni, 10 octombrie 2022

UE a aprobat USB-C ca standardul mobil de încărcare în UE si propune noi reguli pentru repararea și actualizările telefoanelor și tabletelor

Uniunea Europeană dorește să reducă și mai mult deșeurile electronice, propunând noi reguli.

Semiconductori și alte componente de pe o placă de bază - Imagine decorativă realizată de HD Satelit România

Parlamentul European a aprobat directiva prin care USB-C devine standardul mobil de încărcare in UE

În iunie, CE a anunțat o directivă pentru ca USB-C să devină standardul de încărcare pentru majoritatea dispozitivelor electronice mobile, precum telefoanele și tabletele. Unele companii producătoare de tehnologie s-au opus multă vreme unei astfel de legislații, în special Apple, care folosește încărcătorul proprietar Lightning pentru multe dintre dispozitivele sale portabile. 

Însă acum o săptămâna, parlamentarii europeni au votat (cu 602 voturi pentru, 13 împotrivă și 8 abțineri) legea care impune ca toate dispozitivelor portabile noi să folosească același tip de cablu de încărcare. Smartphone-urile și tabletele, inclusiv iPhone-urile și iPad-urile de la Apple, vor trebui să utilizeze un încărcător USB-C începând din anul 2024, în timp ce producătorii de laptop-uri vor avea timp până în 2026 să facă schimbarea. 

În urma unui acord provizoriu al Uniunii Europene, în iunie 2022, Regatului Unit a declarat că nu ia în considerare în prezent introducerea unui cablu de încărcare comun. Însă, conform actualelor aranjamente post-Brexit, noul regulament s-ar putea aplica Irlandei de Nord.

Apple a remarcat că reglementarea strictă care impune un singur tip de conector limitează inovația, mai degrabă decât o încurajează, ceea ce ar dăuna consumatorilor din Europa și din întreaga lume. 

Noua regulă privind USB-C va acoperi o gamă de electronice portabile de dimensiuni mici și mijlocii, inclusiv telefoane mobile, tablete, e-readere, mouse-uri si tastaturi, dispozitive GPS, căști, camere digitale, console de jocuri video portabile sau boxe portabile.

UE si propune noi reguli repararea și actualizările telefoanelor și tabletelor

Producătorii ar trebui să pună la dispoziție cel puțin 15 componente de reparație, timp de cel puțin 5 ani după ce lansează un nou dispozitiv mobil în UE. În acest interval de timp, consumatorilor trebuie sa le fie oferite spre achiziție piese precum baterii, ecrane, încărcătoare, carcasele din spatele dispozitivului sau micile suporturi pentru cartelele SIM și de memorie.

Comisia Europeană urmărește de asemenea îmbunătățiri ale duratei de viață ale acumulatorilor. Bateriile telefonului și tabletei ar trebui să poată rezista la cel puțin 500 de încărcări complete înainte de a le scădea capacitatea de încărcare sub 83%. Conform reglementărilor propuse, telefoanele ar trebui să aibă și o etichetă care să detalieze informații despre rezistența bateriei, precum și procentele de rezistență la cădere și scufundarea în apă.

Creșterea cu 5 ani a ciclurilor de viață ale smartphone-urilor ar echivala, din punct de vedre al poluării, cu scoaterea din circulație a aproximativ 5 milioane de autoturisme. Dacă telefoanele și tabletele vor fi mai ușor de reciclat și de reparat, consumul de energie asociat cu fabricarea acestora s-ar diminua cu o treime.

Producătorii de smartphone-uri au răspuns propunerilor legislative, motivând că o disponibilitate pe o durată mai mare de timp a pieselor de schimb va crește consumul de plastic. Aceștia au arătat că o potențială supraproducție, precum și depozitarea și distrugerea ulterioară a pieselor de schimb nevândute ar cauza în mod natural o risipă de resurse, reducerea eficienței materialelor și o valoare economică negativă, rezultând în cele din urmă costuri mai mari pentru consumatori.

Cu toate acestea, unii producători de telefoane încearcă să fie chiar înaintea unor astfel de reglementări, oferind consumatorilor componente și instrumente pentru a-și repara singuri dispozitivele. 

Regulile propuse ar avea, de asemenea, un impact asupra actualizărilor software. Producătorii vor trebui să ofere actualizări de securitate timp de 5 ani după ce încetează să vândă un dispozitiv și să ofere actualizări de funcționalitate timp de cel puțin 3 ani.


Un comentariu despre subiectul „UE a aprobat USB-C ca standardul mobil de încărcare în UE si propune noi reguli pentru repararea și actualizările telefoanelor și tabletelor”:
Anonim

Foarte tare, mai ales ca majoritatea nu ofera updateuri decat maxim 2-3 ani de la lansare, nu 3 ani dupa ce nu mai este produs un telefon! Bravo Parlamentul UE! Ar trebui sa impuna regula si la televizoare si orice alt produs electronic!!

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile