joi, 27 octombrie 2022

UE va adopta norme de poluare CO2 cu 55% mai stricte pentru mașinile noi

Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un acord politic provizoriu privind standarde de performanță mai stricte în privința emisiilor de CO2 pentru mașinile și furgonetele noi. Scopul este de a migra la mobilitate auto fără emisii de noxe.

Poluare autoturisme - imagine generată digital de HD Satelit România

În așteptarea adoptării oficiale, legislatorii au convenit:

- Obiectivul de reducere a emisiilor de CO2 cu 55% pentru mașinile noi și cu 50% pentru camionete noi până în 2030, comparativ cu nivelurile din 2021;

- Obiectivul de reducere a emisiilor de CO2 cu 100% atât pentru mașinile noi, cât și pentru camionete, până în 2035.

Încheierea unui prim acord cu privire la o propunere din pachetul „Fit for 55” este un semnal puternic că UE este hotărâtă să facă progrese către neutralitatea climatică și tranziția la mobilitatea ecologică. Mobilitatea cu emisii zero va fi o piatră de hotar pentru încetinirea schimbărilor climatice, care pot crea perturbări grave în multe sectoare ale societății noastre, inclusiv mediul, migrația, securitatea alimentară și economia.

Mecanismul de stimulare va fi păstrat pentru vehiculele cu emisii zero și scăzute (ZLEV) până în 2030. Ca parte a acestui mecanism, dacă un producător îndeplinește anumite criterii de referință pentru vânzările de vehicule cu emisii zero și scăzute, acesta poate fi recompensat cu limitate totale de CO2 mai puțin stricte.

Acordul include propuneri privind carburanții neutri în privința CO2. Astfel, Comisia va face o propunere pentru înmatricularea doar a vehiculelor care rulează exclusiv cu combustibili neutri în CO2 după 2035, în conformitate cu legislația UE.

Acordul include o clauză de revizuire care va garanta că, în 2026, Comisia va evalua în detaliu progresele înregistrate în atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor cu 100 % și necesitatea de a revizui aceste obiective ținând seama de evoluțiile tehnologice, inclusiv în ceea ce privește tehnologiile hibride plug-in, precum și importanța unei tranziții viabile și echitabile din punct de vedere social către zero emisii.

Până în 2025, Comisia va dezvolta o metodologie comună a UE pentru evaluarea întregului ciclu de viață al mașinilor și camionetelor introduse pe piața UE, precum și pentru combustibilii și energia consumate de aceste vehicule. Pe baza acestei metodologii, producătorii pot, în mod voluntar, să raporteze Comisiei cu privire la emisiile din ciclul de viață a noilor vehicule pe care le introduc pe piață.

Acordul menține o derogare pentru producătorii cu volum mic până la sfârșitul anului 2035.

Potrivit regulamentului, fiecare producător trebuie să se asigure că emisiile medii de CO2 din flota sa de vehicule nou înmatriculate într-un an calendaristic nu depășește obiectivul său anual specific de emisii. Producătorii pot continua să introducă pe piață vehicule cu motoare cu ardere, dar dacă își depășesc obiectivul de emisii într-un anumit an, trebuie să plătească o primă de 95 EUR per gram CO2/km per pentru fiecare vehicul înmatriculare care a depășit obiectul de poluare anuală totală maximă a producătorului auto respectiv. În consecință, odată cu noile obiective convenite, vehiculele cu emisii zero vor deveni în cele din urmă mai ieftine decât vehiculele care funcționează cu combustibili fosili.

Revizuirea aferentă implementării unei infrastructuri pentru combustibili alternativi (AFIR), care este în prezent discutată între Consiliu și Parlament, va permite dezvoltarea unei infrastructuri prin care șoferii să-și reîncarce vehiculele în toate statele membre.

Propunerea de revizuire a standardelor de performanță privind emisiile de CO2 pentru mașini și camionete face parte din pachetul „Fit for 55”. Prezentat de Comisia Europeană la 14 iulie 2021, pachetul urmărește să permită UE să își reducă emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ de nivelurile din 1990 și să atingă neutralitatea climatică în 2050.

Propunerea revizuiește normele existente, modificate ultima dată în 2019. Acordul politic provizoriu la care s-a ajuns în cadrul negocierilor va trebui să fie adoptat în mod oficial de către Consiliu și Parlament. Textul acordului politic provizoriu va fi disponibil în curând.


8 comentarii despre subiectul „ UE va adopta norme de poluare CO2 cu 55% mai stricte pentru mașinile noi”:
Anonim

Deci daca se va aplica legea asta, adio masini noi pe benzina si motorina înmatriculate din 2035? Adica benzinăriile se vor inchide?

Cosmin1986

Nu, nu se vor închide benzinăriile, dar se vor reorienta parțial catre reîncărcarea electrica sau vânzarea de alti combustibili nepoluanți Co2, si vor mentine si benzina si motorina la vanzare pana in 2050-2055, dar intr-un procent redus, adica doar pentru masinile pe benzina si motorina care se vor înmatricula pana in 2035 si care vor mai circula vreo 15-20 de ani, pana in 2050-2055. In alta ordine de idei, suntem aproape in anul 2023, mai avem la dispozitie doar 11-12 ani sa ne cumpăram masina noua pe benzina sau motorina, apoi doar second hand sau doar electrica ori pe combustibili nepoluanti CO2, care o fi aceia, ca nu ii stiu...

Anonim

Sper ca pana atunci sa rezolve cu autonomia electrica a masinilor, ca nu vrea sa opresc cate 2 ore pentru incarcare la fiecare 2 ore cand merg la mare. Oricum, voi avea 60 de ani atunci, poate nu mai merg la mare cu masina, iau trenul... electric.

Anonim

Mi imi place demarajul, nu face combustibilul alternativ demaraj cum trebuie.

Dany

Anonim, daca iti place adrenalina demarajului, sa stiti ca o masina electrica are accelerare mai tare decat masinile pe benzina, deci nu trebuie sa deplângeți in privinta asta. Sincer, cat a fost pandemie si nu prea au circulat masinile, chiar se simtea aer curat si in zona mea de la drum national. Acum iar e aerul îmbâcsit. :))) Si eu si familia mea participam cu 2 masini la poluarea auto...

Anonim

Dacă îți place demarajul, te duci la raliu, sau demarezi pe drumuri care nu sunt publice.

Anonim

demarajul nu e interzis de codul rutier, atât timp cât nu scârție cauciucurile și nu depășesc limita de viteză legală.

Anonim

Nu e. De parca ar conta :))

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile