luni, 12 decembrie 2022

China a decis ca inteligența artificială să susțină sistemul judiciar din anul 2025

Pentru a sprijini și îmbunătăți calitatea sectorului judiciar, Curtea Populară Supremă a emis o directivă care statuează că o rețea bazată pe inteligență artificială să devină activă din anul 2025. Directiva urmărește să stimuleze integrarea sistemelor de inteligență artificială în activitatea judiciară și să îmbunătățească astfel actul juridic. Însă autoritățile din China au precizat că hotărârile instanțelor vor fi luate în continuare tot de judecători umani.

Justiție bazată pe Inteligența Artificială - Imagine decorativă realizată de HD Satelit România

Cea mai înaltă autoritate judiciară a țării a declarat că toate instanțele au fost obligate să implementeze un sistem de inteligență artificială „competent” în următorii trei ani, potrivit unui raport al cotidianului de stat China Daily, care indică liniile directoare publicate de Curtea Populară Supremă.

Documentul precizează că o infrastructură mai eficientă, prin utilizarea inteligenței artificiale, ar sprijini toate procesele necesare în gestionarea cazurilor legale. Inteligența artificială va fi integrată profund în actul judiciar, dând nastere unor instanțe IA și unui nivel mai înalt de „justiție digitală”.

Cu toate acestea, o astfel de aplicație foarte avansată bazată pe inteligența artificială nu trebuie să afecteze negativ securitatea națională sau să încalce secretele de stat sau securitatea datelor cu caracter personal, se menționează în document.

Autoritatea a adăugat că hotărârile finale vor fi luate tot de judecători umani, dar inteligența artificială va fi utilizată pentru referințe și ca instrument suplimentar, pentru a îmbunătăți eficiența judecătorilor și a le ușura sarcinile.

Un sistem judiciar susținut de inteligență artificială va oferi publicului un acces mai larg la serviciile juridice și ar ajuta la rezolvarea problemelor mai eficient, a mai spus Curtea Populară Supremă, care a mandatat instanțele din întreaga țară să-și concentreze eforturile pe învățarea utilizării inteligenței artificiale, astfel încât să poată identifica neregulile în gestionarea cazurilor.

Potrivit China Daily, cea mai importantă instanță din China a depus în ultimul deceniu eforturi considerabile pentru a stimula adoptarea tehnologiei în acest sector. În luna mai a acestui an a anunțat planurile de a înființa o alianță judiciară bazată pe blockchain, între instanțele chineze și alte sectoare, până în 2025, cu scopul de a integra mai eficient legile și tehnologia și pentru a sprijini mai bine dezvoltarea socială și economică.

În septembrie, peste 90.000 de instituții de mediere și 350.000 de mediatori au accesat o platformă dezvoltată de Curtea Populară Supremă, care ajuta avocații să rezolve litigiile în mod online. În plus, instanțele au depus anul trecut peste 11,43 milioane de dosare online.

Guvernul chinez a prezentat anterior planuri pentru ca inteligența artificială să devină forța motrice cheie a dezvoltării economice a țării. Obiectivul Chinei este de a deveni lider global în Inteligență Artificială din anul 2030.

Primul cip al Chinei, dedicat rulării programelor de inteligență artificială, precum și satelitul de comunicații cuantice al Chinei au fost dezvoltate de cercetători și companii care lucrează în domeniile de înaltă tehnologie din această țară.


Niciun comentariu despre subiectul „China a decis ca inteligența artificială să susțină sistemul judiciar din anul 2025”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile