După ce Telekom România și-a anunțat abonații că de anul viitor va renunța la serviciile 3G, si Digi Mobil România a anunțat că va închide complet rețeaua sa 3G, iar benzile de frecvență vor fi probabil reutilizate pentru 5G. Astfel, operatorul Digi va furniza doar servicii 2G, 4G și 5G.
De fapt, procesul de închidere a rețelei Digi Mobil 3G în România a început deja de mai mai mult timp. În prezent, doar un procent mic din teritoriul țării noastre mai este acoperit cu semnal 3G (voce si date) de la acest operator mobil. Acoperirea de bază actuală a Digi Mobil este semnalul 4G LTE si cel 2G GSM.
Operatorul a precizat ca închiderea completa a rețelei 3G va avea loc probabil până la jumătatea anului 2023. De altfel, numărul utilizatorilor Digi Mobil care folosesc în prezent rețeaua 3G este unul foarte mic, comparativ cu cele 4,715 milioane de conexiuni mobile pe care le furnizează în România (date valabile la 30 septembrie 2022).
Pentru cei care nu dețin telefoane compatibile 4G, operatorul a precizat că are oferte pentru ca utilizatorii să beneficieze de noi terminale compatibile cu 4G si 5G. În plus, în prezent există pe piață sute de modele de telefoane compatibile cu această nouă tehnologie. Nu mai este aceeași situație cu cea din 2019 (când operatorul a lansat pentru prima data servicii 5G), când existau doar câteva modele de terminale compatibile 5G. De asemenea, pentru utilizatorii care nu au nevoie de beneficiile rețelelor sale 4G si 5G, Digi Mobil România va menține rețeaua 2G.
Operatorul extinde treptat infrastructura 5G, începând de anul viitor, dar în funcție de cerințele si evoluția pieței. Din punct de vedere tehnic, tranziția va fi una mai simplă, deoarece, în majoritatea cazurilor, este suficient un upgrade software.
UPDATE 22 ianuarie 2024: După Digi si Telekom, si Orange renunță la 3G și reutilizează spectrul pentru 4G, 5G și alte tehnologii. Mai multe detalii găsiți dând click AICI.
Digi a lansat serviciile de telefonie mobilă 3G în 2007, deci si-au cam îndeplinit rolul de tranziție către 4G, deoarece viteza pe 4G e net superioara celei 3G, iar pentru convorbiri e suficient 2G. Deci 3G era undeva la mijloc si cam in plus.
Sincer sa fiu, pe 3G era conexiunea mai stabila. Foloseam pana acum cateva zile in Timisoara, dar s-a inchis.
O fi mai stabila pe 3G, că e frecvență mai mica, dar cu 100 sau 200 kb pe secundă, mă lipsesc... Mai bine mai instabilă pe 4G, cu 1 sau 2 MB secundă, chiar daca nu e 5-7 MB secundă cum ar avea dacă ar fi stabilă...
Aștept cu nerăbdare extinderea acoperirii 5G, e și momentul că așa cum spune și articolul nu mai suntem în 2019.
Tu nu ai observat Daniel S. că o conexiune mobila cu cât are viteza mai mare cu atât este mai instabilă. Mai bine sa am un 4G sau chiar și un 4G+ cu semnal puternic decât un 5G cu 2 dungi la semnal. Valabil și pentru routerele și echipamentele care funcționează în banda de 5GHz, 2 ziduri mai solide dacă găsesc și ai viteze mai mici decât în banda de 2,4GHz. Cu cât viteza este mai mare cu atât puterea semnalului scade la orice zid găsit.
La mine 2 linii pe 5Ghz inseamna de 3 ori mai multa viteza decat 4 linii pe 2,4Ghz. Cu cat tehnologia e mai avansata, cu atât viteza e mai mare, chiar daca semnalul e mai slab.
Dacă renunță la 3G înseamnă că pica din start și stick-urile acelea de internet mobil ?
Trebuie sa ai dispozitive cu tehnologie noua ca să beneficiezi de avantajele acelei categorii. Dacă nu ai, atunci îți plângi de mila cu noua tehnologie. Una este sa ai un S22 în 5G și altceva este sa ai o chinezărie care știe 5G. La fel și cu conectarea la router.
Am eu "chinezărie" 5G de la unii care sunt in top 3 vânzări mondiale și merge perfect pe 5G, viteze chiar fenomenele, iar un telefon așa zis de firma consacrată, pe care am platit dublu, dar are doar 4G, mi se pare in Evul Mediu al internetului in comparație cu "chinezăria" 5G.
E bine că renunță la 3G, tehnologie veche de 20 ani.
Digi Mobil anunţat lansarea în România a tehnolgiei eSIM şi devine astfel al treilea operator telecom din ţara noastră ce dispune de o astfel de tehnologie.
Foarte bine. În numele progresului, dacă se vrea, se poate. Sperăm o evoluție normală și la televiziunea prin cablu, unde sistemul analogic încă funcționează în paralel cu cel digital creind confuzii mai ales printre cei vârstnici. De asemenea sperăm într-o îmbunătățire a calității semnalului 4G, și o extindere rapidă pentru 5G. Succes Digi!
Digi nu au avut niciodată 2G. Au intrat direct cu 3G (pentru cei cu telefoane 2G subînchiriau de la un alt ofertant de pe piață). Acum rămân cu 4G și 5G.
Anonim, ce tot spui acolo, cum sa nu aibă Digi 2G? Vorbești eronat. Uite aici harta cu semnal 2G, pe site-ul oficial Digi:
https://www.digi.ro/asistenta/acoperire-servicii-portabilitate/acoperire-servicii
si telefonul mamei Nokia cu butoane ce fac? chiar nu s-a adaptat la touch :(
Pai va merge in continuare telefonul mobil cu butoane, se păstrează rețeaua 2G.
Dar cei care au luat de la ei telefoane simple gen ZTE și Huawei din primele serii când au lansat telefonia mobilă ce fac? Rămân fără semnal? Telefoanele alea știu doar 3G, în 2G nu merg. Sunt multe persoane, de regula mai în vârstă, care nu vorbesc des la telefon, doar când sunt sunate iar telefoanele alea merg și acum având autonomia acumulatorului foarte mare undeva la 5-7 zile. Telefoane simple dar bune
Le duc la muzeul antichităților tehnice și își cumpără altele noi...Ce telefoane așa bune erau acelea, de nu aveau 2G, ci doar 3G? Mie mi se par niște telefoane foarte low end chiar și pentru acum multi ani.
Telefoane foarte bune care valorează 10 lei :) cine îi sună sa le cumpere cu 100 lei alte telefoane noi cu butoane, compatibile cu 4G sau 2G. Sunt doar câteva mii care mai folosesc 3G, iar semnalul Digi 3G nu mai e nici in 10 procente din România. Acum s-au trezit acele persoane că nu au semnal? Sau locuiau exact in cele 10 la sută din teritoriu unde încă mai e semnal Digi 3g? Ce coincidenta... :)
Mai este și treaba cu internetul mobil pe stick USB în 3G. La sat aveam semnal la internet pe ele in 3G stabil iar în 4G internetul era praștie. Am crezut ca era stick-ul stricat, am plătit chirie vreun an 10 lei pe luna sa aflu zilele astea ca nu era stricat ci ca au oprit ei 3G UL e corect?
De când au renunțat la 3G trebuie sa formezi cel puțin de 2 ori un număr care este pe un telefon în 2G. Prima dara ori da ocupat ori ca este telefonul închis.
Am cumparat eu pentru bunica, cadou de Crăciun, un telefon NOKIA 105 (2019), este cu butoane, are 2G și a costat 119 lei. L-am probat și tine foarte mult timp încărcat, nu doar 2 sau 3 zile cum e la telefoane cu touchscreen . Se aude foarte clar și nu e nici mare.
Îți dai seama ce s-au plâns cei care aveau telefoane 1G acum 25 ani, au dat pe ele 5 salarii și s-a trecut la un moment dat la 2G.... Tragedie, mă gândesc, dacă acum e necăjeala mare că trebuie să dea 100 lei unii pe un telefon nou. După unii cred ca ar fi bine să rămânem la 3G, sa nu mai trecem la 4G sau 5G. Dacă ținea cont cineva de unii in detrimentul a milioane de alți abonați, eram și acum tot la 1 G.
Dacă telefonul acela a fost bine făcut (cu toate ca este o chinezărie), bateria tine lejer 5 zile, de ce l-as schimba cu unul nou. E corect?
Da e corect fiindcă nu putem să stagnăm milioane de clienți că vor 1000 clienți să folosească în continuare 3G. Resursele de spectru sunt limitate și trebuie refolosite pentru alte tehnologii mai eficiente și mai moderne.
Si alții au anunțat că renunță la 3G, de exemplu Telekom. Toată lumea va renunța în următorii ani la 3G, altfel le va lua fața concurenta cu serviciile 5G.
Anonim de acum 6 comentarii, nu e adevărat că trebuie sa suni de cel puțin două ori ca să se formeze apelul pe 2G, mie îmi merge din prima și să sun, și să primesc. Ai telefonul tu cu probleme 0e partea de 2G, Nokia pe care l-am cumpărat pentru bunica mea merge perfect, din prima.
Nu e vorba de 3G ca rețea, una este sa suni din 4G VoLTE în 3G și altceva este sa suni în 2G. Apar erori la greu, suni de minim 2 ori ca să poți lua legătura cu aceea persoana care are un telefon 2G nou sau vechi. Cine folosește astfel de telefoane sunt persoane care nu vor sa se complice cu tehnologia și dacă suna sau sunt sunați trebuie ca acel apel sa fie preluat din prima (nu după N încercări). Datele 3G trebuiau închise, dar apelurile în 3G nuop, se face greu apel din 4G VoLTE în 2G.
Nu e vorba doar de un telefon, am cerut si schimbarea SIMului crezând ca o fi defect. De câte ori sunt pe un număr al unei mătuși in vârstă care sta la sat (și m-a crescut de mic) și e varza cu tehnologia, înainte răspundea din prima ( când era 3G) și acum sun de 2,3 ori pana răspunde, mereu îmi da "Abonatul are telefonul închis sau nu este in aria de acoperire" Am schimbat și telefoanele, și la mine și la ea, tot asa face, din 4G VoLTE in 2G sunt probleme. Pentru mine subiect închis, când o sa sa sunați o persoana din 4G în 2G și nu răspunde, sa nu aveți surprize.
Anonim, cum am mai spus, pe telefonul pentru bunica merge perfect apelul pe 2G, din prima incercare. Deci nu are nicio legătură ce spui tu cu tehnologia 2G in sine, poate o fi rețeaua 2G defectuoasă in zona ta.
Nu se pot închide datele 3G, dar apelurile 3G să rămână active. Ar însemna că rețeaua 3G să rămână activă și să nu poată fi refolosita pentru 5G, nici banda, nici echipamentele. Nu se poate sa stagnăm milioane de abonați și să nu trecem la 5G, că vor 1000 să folosească în continuare 3G. Sa se aboneze la telefonie fixă, dacă tot le place sa fie conservatori.
digi au comercializat telefoane și stick-uri de internet 3G după care brusc au oprit semnalul și au dat un anunț ca închid rețeaua 3G. 3G trebuia sa existe, e ceva aiurea, rămâne 2G și dispare 3G.
Nu au oprit semnalul 3G peste tot, la mine merge perfect.. Am înțeles că de la vară va fi oprit și în zona mea. Oricum, toată lumea pe care ii cunosc avem telefoane 4G, așa că nu mă afectează deloc 3Gul lor că îl opresc la anul in vară si la noi
Modemurile 3G sunt gratuite pentru clienți Digi, iar daca ești client nou:, costa 4,20 lei (fără TVA) lunar pentru modem USB 3G, deci nu se vând, se închiriază.
Predai modemul 3G înapoi si poți alege in chirie modemul USB 4G mobile Wi-Fi și utilizezi rețeaua 4G Digi Mobil cu un stick de tip "hotspot"
daca ești client nou: 8,40 lei (fără TVA) modem USB 4G
dacă ești client existent pentru serviciile fixe:4,20 lei (fără TVA)
Alta viteza, la net pe modemul 4G, îți garantez. E de fapt ceva mai performant, că un fel de router mobil,.
Uite detalii aici : https://www.digi.ro/business/servicii/internet/mobil/activ-plus
Dar tot mai există probleme cu calitatea semnalului de telefonie mobila și a vitezei de internet din păcate nu exista interes se face toate demersurile necesare pentru a se instala o antena GSM care sa multiplice calitatea semnalului de telefonie mobilă și a vitezei de internet
Pentru mine e nostalgie, să știu, că 3G nu va mai fi. Acum, sunt în Belgia și în 2024 nu va mai fi 3G.
3G-ul ar trebui să existe în continuare. Nu toată lumea este dispusă să își schimbe telefonul.
Așa e, să țină frecventa blocată pentru 3G folosit doar de câțiva mii de clienții, care folosesc telefoane cu tehnologie veche de 15 ani și să nu beneficieze de viteza mai bună și rețea decongestionată, din cauza asta, milioane de alți clienți 4G? :)))
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.