Cercetătorii care lucrează pentru Disney au dezvoltat un sistem bazat pe inteligență artificială, care transformă imaginea filmată a unui actor, altfel încât actorii să arate mai tineri sau mai bătrâni. În timp ce echipa de producție va putea în continuare să facă ajustări manuale pentru a se asigura că efectul special pare cât mai realist posibil, instrumentul AI s-ar putea ocupa de majoritatea sarcinilor grele. Sistemul AI are nevoie doar de cinci secunde pentru a aplica efectele de îmbătrânire pe chipul dintr-un cadru.
Îmbătrânirea unui actor este de obicei un proces costisitor și laborios, iar artiștii trebuie să parcurgă o scenă cadru cu cadru, pentru a schimba manual aspectul personajului.
În trecut, s-au făcut încercări de automatizare a procesului cu ajutorul unor rețele neuronale și a învățării automate. Cercetătorii Disney notează că, deși ar putea funcționa bine pentru imagini statice, aceste sisteme au de obicei problema pierderea identității faciale, a rezoluției slabe și a unor rezultate instabile în cadrele video rezultate. Însă Disney susține că soluția sa AI oferă prima metodă practică, complet automată și pregătită pentru producție, pentru îmbătrânirea fețelor din imaginile video.
Echipa a explicat că ar fi fost imposibil să "antreneze" rețeaua neuronală FRAN pe un set de date provenind de la oameni reali. Acest lucru ar necesita perechi de imagini care să înfățișeze o persoană cu aceeași expresie facială, poziție, aceeași iluminare și fundal, la două vârste diferite.
În schimb, cercetătorii au creat o bază de date cu câteva mii de fețe generate aleatoriu. Ei au îmbătrânit acele fețe virtuale folosind instrumentele de îmbătrânire cu învățare automată, deja existente, apoi au introdus rezultatele acelstui proces în FRAN.
Rețeaua neuronală poate analiza o fotografie și poate prezice ce părți ale unei fețe va fi afectată de îmbătrânire. Apoi aplică efecte precum ridurile sau netezirea pielii, ca un strat deasupra feței originale. Cercetătorii susțin că această abordare îi permite sistemului FRAN să îmbătrânească modul în care actorul arată în filmare, dar menținând în același timp identitatea și aspectul său, chiar și atunci când capul se mișcă sau lumina se schimbă. Spre deosebire de alte metode, FRAN nu necesită nici un pas suplimentar de aliniere a feței.
Există multe motive pentru care Disney a dorit să dezvolte un astfel de instrument. În primul rând, va reduce volumul de muncă al artiștilor din echipa de efecte vizuale și va accelera procesul de producție. Pe lângă faptul că ajută producțiile fără bugete mari să îmbătrânească sau să întinerească fețele filmate ale actorilor, ar putea ajuta și la scăderea cheltuielilor de producție. De exemplu, un procent semnificativ din bugetul filmului The Irishman, despre care rapoartele sugerează că a fost de până la 200 de milioane de dolari, a fost destinat să îi facă pe Robert De Niro, Al Pacino și Joe Pesci să pară mai tineri.
Disney a întinerit actori în propriile proiecte, în special pe Mark Hamill în Star Wars. Când Harrison Ford se va întoarce ca Indiana Jones, vara viitoare, el va arăta mult mai tânăr decât suntem obișnuiți să îl vedem în ultimul timp, cel puțin în secvența de început.
Trailer-ul noului film al francizei Indiana Jones poate fi vizionat AICI.
Un videoclip demonstrativ al noile tehnologii AI de la Disney poate fi vizionat AICI.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.