Relativ necunoscut de publicul larg, DVB-I poate fi standardul care va revoluționa transmisiile DVB. Italienii de la Mediaset fac primii pași și îl vor testa comercial din anul 2023.
|
Televiziune - imagine decorativă realizată de HD Satelit |
Mediaset a efectuat în cadrul conferinței Ultra HD Forum 2022 o demonstrație a funcționării noului standard DVB-I. Demonstrația nu este una întâmplătoare, deoarece din aprilie 2023 radiodifuzorul va începe distribuția a patru dintre televiziunile sale liniare în standardul DVB-I. Italia 1 și alte câteva televiziuni vor fi distribuite (începând de la Logical Channel Number (LCN) 500) prin DVB-I, un standard conceput pentru distribuția de conținut liniar prin internet.
Ce este DVB-I?
DVB înseamnă Digital Video Broadcasting, DVB-T înseamnă Digital Video Broadcasting Terrestrial, DVB-T2 înseamnă Digital Video Broadcasting Terrestrial Gen 2, iar DVB-I înseamnă Digital Video Broadcasting Internet. Prin urmare, este ușor de înțeles că DVB-I poate fi tradus, într-un mod simplificat, ca
televiziune prin Internet. Însă DVB-I este standardizat într-un mod foarte precis de către consorțiul internațional DVB. Dar este necunoscut de publicul larg, din cauză că nu există o ofertă comercială în acest standard.
DVB-I nu înseamnă HBBTV sau tv prin protocol IP
DVB-I este asemănător atât cu televiziunea hibridă în standardul HbbTV, cât și cu bine-cunoscutele aplicații de streaming sau cu serviciile tv prin protocol IP. Dar este diferit de aceste două soluții. Am discutat deja anterior despre DVB-I și puteți obține mai multe detalii
AICI,
AICI,
AICI și
AICI.
Explicat într-un mod simplificat, diferența constă în faptul că, în cazul HbbTV, este necesară recepția unei televiziuni purtătoare, care lansează scriptul sau aplicația ce oferă streaming-ul (deci este necesar fie semnal de la o antenă, fie de la tv cablu). Pe de altă parte, în cazul DVB-I, denumirea fluxului de streaming al televiziunii este afișată direct în lista de canale a televizorului, fără să fie necesar alt semnal digital tv purtător al scriptului sau aplicației.
Efectiv, telespectatorul efectuează doar o scanare clasică, la fel cum ar proceda la o scanare DVB-T2, DVB-C sau DVB-S2, dar scanează în sistem DVB-I. Nu este necesară nicio antenă și nici conectarea la un cablu tv, este suficientă conexiunea la internet.
Astfel, radiodifuzorii care își transmit televiziunile prin HbbTV în modul de streaming IP vor putea folosi mult mai ușor tehnologia DVB-I, deoarece va fi perfect integrată în televizoarele compatibile și va oferi experiența clasică de vizionare, fără necesitatea instalării si deschiderii unei aplicații sau a recepției unei televiziuni care încorporează aplicația.
Avantaje tehnice ale standardului DVB-I
- Printre avantajele tehnice se numără latența foarte mică, semnalul ajungând mai rapid prin DVB-I decât prin transmisii digitale terestre sau decât prin satelit ori prin cablu tv.
- Calitatea si bitrate-ul nu au ca limite decât pe cele ale conexiunii de internet.
- Este perfect compatibil cu rezoluțiile Ultra HD, HDR și sunetul AC-4 bazat pe obiecte, Dolby Atmos etc.
- Aplicații DVB-I pot fi create pentru tablete si telefoane, permițând receptia televiziunilor doar pe baza unei conexiuni la internet.
- Dacă într-un mediu de transmisie (de exemplu în cazul sistemului digital terestru) bitrate-ul este limitat, televiziunile respective pot fi transmise simultan și prin internet, prin DVB-I, la un bitrate foarte mare, iar televizorul va alege automat fluxul cu bitrate-ul cel mai mare.
- Daca se întrerupe semnalul pe unul dintre cele doua medii de transmisie, televizorul comută automat pe sursa care e disponibilă. Datorită DVB-I, operatorii de satelit pot configura un serviciu de rezervă fiabil care poate fi activat, de exemplu, atunci când vremea rea întrerupe recepția semnalului și astfel pot propune întregii audiențe o singură ofertă de servicii hibride.
- Prin DVB-I nu se manifestă lipsa de bandă de transmisie. Difuzarea în digital terestru a tuturor televiziunilor actuale dintr-o grilă obișnuită de cablu tv ar fi imposibilă, deoarece ar fi nevoie de mai multe frecvențe și emițătoare. Dar difuzarea lor pe toate prin internet, utilizând standardul DVB-I, nu este deloc o problemă. Mai degrabă ar putea fi o problemă pentru telespectatorii cu conexiune slabă la internet, care încearcă să vizioneze mai multe canale 4K în aceeași casă în același timp, deoarece toate fluxurile ar trece simultan prin aceeași conexiune la internet și prin același router.
- Operatori care furnizează servicii tv prin protocol IP și/sau la cerere (companiile media care oferă servicii și conținut direct prin internet, evitând astfel sistemele tradiționale de distribuție, cum ar fi sistemul digital terestru și prin satelit) pot, la rândul lor, să profite de DVB-I pentru a asigura utilizatorilor o experiență clasică. Telespectatorii nu mai trebuie să instaleze și să folosească mai multe aplicații, fiecare aparținând unui anumit serviciu de streaming video, pentru a accesa conținut live și la cerere. Platforma compatibilă DVB-I vă permite să le gestioneze pe toate împreună și cu aceeași interfață.
- Metadatele DVB-I pot fi combinate pentru a crea liste de servicii personalizate pentru abonați, combinând conținutul liniar și la cerere, îmbinând diferite oferte de servicii în cadrul aceleiași interfețe și acordând acces la funcții avansate, cum ar fi EPG (Ghidul Electronic de Programe) și personalizări.
- Specificațiile Service Discovery și Program Metadata, definite împreună cu DVB-I, oferă un mecanism axat pe Internet pentru semnalizarea și descoperirea serviciilor de televiziune, indiferent dacă acestea sunt furnizate prin rețele IP sau prin rețele tradiționale de difuzare, și permite prezentarea lor într-o manieră unificată.
Vor fi compatibile televizoarele actuale cu standardul DVB-I?
Problema este că televizoarele actuale nu sunt compatibile cu standardul DVB-I. Dar DVB-I este practic o tehnologie software care nu necesită un hardware specific. Majoritatea televizoarelor smart aflate în prezent pe piață ar putea fi actualizate la DVB-I printr-un upgrade software, oferit online de producător.
Aplicația de referință DVB-I a fost deja publicată și pe
GitHub , care include componentele backend și frontend pentru a genera și edita liste de servicii, precum și pentru a integra furnizarea prin HbbTV și Android (pentru că DVB-I a fost creat pentru a fi interoperabil și compatibil cu orice dispozitiv, inclusiv cu dispozitivele mobile).
Din punctul de vedere al codecurilor, DVB-I nu este diferit de celelalte standarde disponibile astăzi pe televizoarele smart moderne. În plus, noile modele de televizoare smart sunt deja echipate atât cu o conexiune WiFi, cât și cu un port LAN pentru conexiune prin cablu la internet. Prin urmare, teoretic, toate televizoarele smart existente deja pe piață ar putea fi compatibile cu DVB-I.
În practică însă, situația este alta, deoarece actualizarea necesară pentru a face DVB-I să coexiste cu DVB-T2, DVB-S sau DVB-C nu este deocamdată oferită pentru televizoarele noastre. În plus, este puțin probabil că producătorii vor oferi actualizări ce vor integra în software-ul de bază aceasta aplicație, pentru ca televizoarele sa devina compatibile cu noul standard DVB-I. Așadar, probabil vor fi necesare receptoare sau televizoare noi, care vor încorpora aceasta nouă tehnologie. Mediaset colaborează deja, în această privință, pentru lansarea unor televizoare compatibile Philips, Sony, Vestel si chiar LG.
De când dezvoltă Mediaset proiectul său DVB-I?
Mediaset a început să planifice această demonstrație de concept pentru DVB-I chiar de la sfârșitul anului 2019, dezvoltând cazuri de utilizare pentru un lanț de distribuție care respectă pe deplin DVB-I și standardele conexe. Proiectul a fost conceput astfel încât să poată evolua într-un produs comercial complet. Faza de testare a fost dezvoltată în cursul anului 2020, în timp ce cazurile de utilizare din faza 2 au fost dezvoltate în cursul anului 2021. Cazurile de utilizare din faza 3 au fost lansate la începutul anului 2022.
Codarea video MPEG-4 cu audio AAC a fost utilizată în faza 1 și 2; introducerea codec-urilor avansate face parte din Faza 3. Conținutul este protejat DASH CENC DRM (disponibil doar pentru PlayReady), având o aplicație care gestionează prezentarea media și care permite controlul accesului pe baza de utilizator.
Este utilizat MABR (Multicast Adaptive Bit Rate), care asigură gestionarea unui număr uriaș de utilizatori care accesează același conținut. S-a ajuns și la dezvoltarea unui client/aplicație DVB-I pentru dispozitive mobile, care utilizează aceeași infrastructură.
Lansarea comercială din anul 2023 este rezultatul fazei 3. O astfel de testare comercială va implica și o dezbatere deschisă între reprezentanți ai radiodifuzorilor, autorități de reglementare și alte instituții ale părților interesate cu privire la gestionarea efectivă a unui sistem DVB-I într-un mediu de producție. Aspectele de reglementare vor fi abordate în curând cu autoritatea italiană de reglementare.
Cine mai testează DVB-I?
Centro Ricerche, Innovazione Tecnologica e Sperimentazione ( CRITS ) de la RAI are un program în desfășurare de experimentare și implementare a DVB-I. Astfel, serviciul public italian de televiziune va începe de asemenea testarea noului standard în următorul an. Există de asemenea un proiect similar în Germania.
Fiind mai simplu de recepționat, are șanse sa surclaseze in 10-20 ani toate celelalte standarde DVB. Chiar si numai eliminarea necesitații antenei si cablului tv e un argument suficient pentru DVB-I.
Scapi de cabluri prin casa.
Am încercat mai de mult să urmăresc canalele Mediaset. Sunt la nivelul ProTV-ului nostru (fără anumite tipuri de programe totuși) . Nu mai sunt la nivelul din anii '90, după cum nici noi nu mai suntem telespectatorii de atunci.
În Italia cumperi un set-top box și urmărești Mediaset cu antena de camera sau de pe casă, funcție de zonă, la un preț modest.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.